Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες: Καλή τύχη στους μετόχους τους...


Ο Δείκτης των Τραπεζών έκλεισε κάτω των 470 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη καθοδική τάση. Τώρα πλέον, δείχνει κοντινός χρονικά και ο στόχος των 400 μονάδων.  Θεωρούμε ότι θα κινηθεί προς τα εκεί ο Δείκτης αλλά με την απεμπλοκή του ζητήματος της 6ης δόσης, θα συντρέξουν πιθανότατα οι προϋποθέσεις, για μια ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμη άνοδο προς τις 500 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική μας ανάλυση μας προτρέπει να παραμένουμε εκτός τραπεζών: η εικόνα είναι τελείως απαξιωτική και το γράφημα του δείκτη, όπως και τα ειδικότερα των τραπεζών (που ακολουθούν) μας δείχνουν ότι η αγορά (σύνολο επενδυτών που έχουν φανερές και κρυφές πληροφορίες) αποτιμά τις τράπεζες ως να βαδίζουν πρόσω ολοταχώς προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και … κρατικοποίηση. 
Όταν συμβεί αυτή η εξέλιξη, που αν και δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε επακριβώς χρονικά, ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι σχετικά σύντομη – υπόθεση λίγων μηνών και σίγουρα λιγότερο του εξαμήνου, ο Δείκτης των Τραπεζών, δικαιολογημένα, θα υποχωρήσει λογικά σε επίπεδα κάτω και των 300 μονάδων, με την μορφή καθοδικού χάσματος ή formation “καταρράκτη”.
Προσοχή όμως! Δεν σημαίνει ότι όταν επιτευχθεί ο στόχος των 300 μονάδων, αγοράζουμε. Όχι! Παρακολουθούμε την τεχνική εικόνα, ίσως περισσότερο την θεμελιώδη για να διαπιστώσουμε αν δημιουργούνται οι συνθήκες ανάκαμψης.  Βρισκόμαστε σε “αχαρτογράφητα ύδατα” και τίποτα μην θεωρείτε αδύνατον.
Καλή τύχη στους μετόχους των τραπεζών…



>   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ποιος θα φαντάζονταν την ΕΤΕ στα €2,70;;; 
Και όμως έχει πάει, και αυτό το τονίζουμε για να δείξουμε ότι σε πλέοντας σε “αχαρτογράφητα ύδατα” με πτωτική τάση, η μετοχή βουλιάζει σε βάθη απύθμενα…
Τα €3,0, επίπεδα στα οποία “πάλευε”, χάθηκαν όπως είχαμε αναφέρει. Βραχυπρόθεσμα θεωρούμε ότι θα κινηθεί χαμηλότερα, προς τα €2,5 και ίσως ανακάμψει λίγο στη συνέχεια προσεγγίζοντας ξανά τα €2,70.
Βέβαια λίγο αργότερα, θα καταγραφούν σαφώς χαμηλότερες τιμές στα πλαίσια των όσων έχουμε ήδη περιγράψει.


>   ALPHA BANK

Πτωτική παραμένει η κυρίαρχη τάση της ALPHA όπως και η βραχυπρόθεσμη τάση της. Σε αυτά τα πλαίσια, πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να προσεγγίσει ξανά το €1,50 και βέβαια αν το έκανε, θα αποτελούσε ευκαιρία εξόδου σε πρόσφατα εγκλωβισμένους.
Θεωρούμε ότι στις προσεχείς δύο εβδομάδες, η ALPHA θα κινηθεί προς το €1,10 και ίσως αργότερα, αντιδράσει ασθενικά.
Εννοείτε ότι η βασική εικόνα είναι τέτοια, που μας ωθεί στο να συνεχίσουμε να απέχουμε.


>   EUROBANK
Η ΕΥΡΩΒ κατέστη penny stock (κάτω του ενός ευρώ).
Η μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική.
Στις προσεχείς δύο εβδομάδες, θεωρούμε ότι θα προσεγγίσει τα €0,80 και ίσως στη συνέχεια αντιδράσει ανοδικά, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης του ενός ευρώ.  Τυχόν πρόσφατα εγκλωβισμένοι θα έχουν ευκαιρία εξόδου, ίσως τη τελευταία προ μιας νέας ισχυρής υποχώρησης.
Εξακολουθούμε και απέχουμε.



>   MARFIN BANK

Η ΜΑΡΦΒ είναι η μοναδική από τις μεγάλες τράπεζες που κράτησε τα επίπεδά της.
Τα ανοδικά της περιθώρια όμως, δείχνουν ότι εξαντλήθηκαν (βλ. στένεμα λωρίων Bollinger, προσέγγιση αντίστασης ΚΜΟ 50 ημερών και τα υψηλά του Money Flow Index) και δεδομένου ότι δεν θεωρούμε πιθανό, να αποτελέσει το άσπρο “πρόβατο” σε ένα κοπάδι μαύρων, πιθανολογούμε ότι θα προσεγγίσει ξανά τα €0,3, κινούμενη περισσότερο πτωτικά, παρά ανοδικά.
Αργότερα, αναμένουμε να χαθούν και τα €0,30.


>   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την ΠΕΙΡ “βλέπουμε” ότι θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα προς τα €0,40, και βοηθούμενη από το γενικότερο κλίμα, ίσως στη συνέχεια επιχειρήσει να προσεγγίσει ξανά τα €0,5. Ακόμα και αν πετύχει αυτή την αντίδραση, δεν θεωρούμε πιθανό να κρατήσει.
Η κυρίαρχη τάση της είναι πτωτική, γεγονός που αποτυπώνεται στο γράφημα, πως όπως βλέπετε, καμία ανοδική προσπάθεια δεν έχει διαρκέσει πάνω από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις και ως επί το πλείστον κινείται από τα μέσα και προς τα κάτω των Bollinger.

>>>•<<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.

30/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου