Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Simple APPLENOMICS !


H APPLE μπορεί να χαρακτηριστεί πιθανότατα ως η καλύτερη εταιρεία του κόσμου.  Η APPLE είναι η εταιρεία έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις κερδοφορίας των αναλυτών για 31 συνεχόμενα τρίμηνα, που η μέση ετήσια αύξηση του τζίρου της από το 2003 είναι 40,87%, που για το 2011 προβλέπει να σημειώσει τζίρο $88,5 δισ., ήτοι αύξηση 36% έναντι του 2010, που έχει πάνω από $75 δισ. σε μετρητά και ρευστό, περισσότερα δηλαδή από όσα έχει η αμερικάνικη κυβέρνηση! Έχοντας τόσο πολύ μετρητό, η APPLE μπορεί να ενισχύσει τη θέση της, είτε αγοράζοντας πατέντες, είτε αρχίζοντας και πληρώνοντας μέρισμα, κάτι που θα αποδώσει ένα premium στη μετοχή της, είτε και τα δύο μαζί.

Πρόσφατα, έφυγε από την Διοίκηση της APPLE ο Steve Jobs (ιδρυτής της) και ανέλαβε την διεύθυνσή της ο Tim Cook. Πολλοί επενδυτές και επαγγελματίες της αγοράς, θεωρούσαν μεγάλη την επιρροή του Steve Jobs στην επιτυχία της APPLE, σε σημείο που να προβληματίζονται για το τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια. Είναι σαφές ότι ο Steve Jobs συνεισέφερε πολλά στην APPLE, αλλά ας μην υπερβάλλουμε: είναι ένας άνθρωπος. Και η επιτυχία μιας εταιρίας κολοσσού όπως η APPLE δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε έναν άνθρωπο. Βασίζεται σε πολλούς. 

Άλλωστε, πέραν από τις μαρκετίστικες παρουσιάσεις, η παρουσία του Steve Jobs τα τελευταία χρόνια, που η APPLE "άνθιζε" και αναπτύσσονταν ραγδαία, είναι σαφές ότι ήταν περιορισμένη λόγω της ασθένειάς του, όπως είναι επίσης σαφές ότι αυτή η γιγάντωση και ανάπτυξη της Εταιρείας στα τελευταία χρόνια, οφείλεται εν πολλοίς στον διάδοχο, τον Tim Cook, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν στην Εταιρεία και την "έτρεχε" ενεργά. 

Συνεπώς θεωρούμε ότι το μέλλον της APPLE παραμένει λαμπρό και μετά την Steve Jobs εποχή και ότι τώρα πρακτικά, βρίσκει κανείς την APPLE με "Tim Cook's Discount". Δεν θα είναι για πολύ...

Όλα τα προϊόντα της APPLE γίνονται εμπορικό hit και οδηγός για τον ανταγωνισμό και αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του Steve Jobs. Τα προϊόντα της APPLE είναι εξαιρετικά trendy: Αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι ένας κινέζος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει iPad ή ότι στη Κίνα, υπάρχουν ολόκληρα καταστήματα μαϊμού APPLE, που οι εργαζόμενοί τους νομίζουν ότι δουλεύουν στην APPLE.
H επιτυχία της APPLE ήταν σίγουρα - και είναι - αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η αναπτυξιακή δυναμική της APPLE εξαντλήθηκε. 

Με αυτή τη αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η APPLE και σε σχέση με την παρούσα χρηματιστηριακή αποτίμησή της (Ρ/Ε μόλις 16), δεν θα θεωρούσαμε απίθανο σε μια περίοδο 2 - 3 ετών, η χρηματιστηριακή της αξία να διπλασιαστεί.

Ανεξάρτητα λοιπόν του τι γίνεται ευρύτερα στην οικονομία ή την αποχώρηση του ιδρυτού της, μπορεί κανείς να επενδύσει στα “Applenomics”!

>>> • <<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου