Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα γραφήματα που δεν θα σας δείξει ποτέ ο Παπακωνσταντίνου


Η Ελληνική οικονομία έχει «πεθάνει». Η χρεοκοπία είναι ένας οικονομικός θάνατος. Κατά κανόνα όμως, οι οικονομίες ανασταίνονται μετά από κάποιες ενέργειες και παρεμβάσεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, η οικονομία πέθανε, ήρθαν οι «μάγοι» της Τρόικας για να μας αναστήσουν, αλλά ένα χρόνο+ επώδυνων και αδικέστατων «θεραπειών» και η Ελληνική Οικονομία όχι μόνο δεν συνέρχεται, αλλά νεκρώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τελικά μπορεί η Ελλάδα να μην πεθαίνει ποτέ, η Ελληνική οικονομία πεθαίνει όμως και παραπεθαίνει, θα έλεγα, αφού έχει χρεοκοπήσει ουκ ολίγες φορές στην σύγχρονη ιστορία της.

Τα ακόλουθα γραφήματα δείχνουν το πόσο νεκρή είναι η Ελληνική οικονομία, όπως και το πόσο περισσότερο νεκρώνεται με την «θεραπεία» που της εφαρμόζουν, αυτοί που ενδιαφέρονται για την ανάστασή της…

>  Γράφημα 1: Αποδόσεις 2ετών Ελληνικών Ομολόγων

 
Το γεγονός ότι οι αποδόσεις (yields) των διετών Ελληνικών Ομολόγων έχουν πάει στο 25%, δείχνει ότι οι αγορές (επενδυτές), ενσωματώνουν de facto στα ελληνικά χρεόγραφα, τις απώλειες που εκτιμούν ότι θα έχουν από μια πιθανότατη «τυπική» χρεοκοπία (αναδιάρθρωση χρέους).
Μάλιστα, οι αποδόσεις στο τελευταίο έτος, που είχαμε την "θεραπεία" του Μνημονίου, ανήλθαν κατακόρυφα. Αν μην τι άλλο, αυτό δείχνει ότι οι αγορές έχουν θεωρήσει πλήρως αποτυχημένο το μοντέλο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ανάστασής της.

>  Γράφημα 2: Η Ελλάδα πρώτη διεθνώς σε πιθανότητες χρεοκοπίας

 

Σύμφωνα με την βάση του CMA, η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σχεδόν σταθερά στην πρώτη θέση διεθνώς, βάσει του δείκτου της Σωρευτικής Πιθανότητας Χρεοκοπίας (Cumulative Probability of DefaultCPD).
Και όλα αυτά, με το "σωτήριο" Μνημόνιο να έχει μεσολαβήσει…  Θεωρείτε ότι είναι ψευδής η εικόνα που δίδει το CPD ή ψεύδονται όλοι αυτοί που λένε ότι ενεργούν για την διάσωση της οικονομίας μας;


>  Γράφημα 3: Το Χρηματιστήριο «ερημώνει» άνευ αντιστάσεων

 

Το χρηματιστήριο είναι μια σημαντική αντανάκλαση της ισχύος και της υγείας μιας οικονομίας. Όπως γίνεται φανερό από το γράφημα, ο Γενικός Δείκτης βυθίζεται και βυθίζεται και βυθίζεται… άνευ αντιστάσεων.
Αν μη τι άλλο, αυτή η συντελούμενη απαξίωση, δείχνει την απομάκρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το ελληνικό χρηματιστήριο, που είναι μια σημαντική αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας. Γιατί άραγε;
Μήπως επειδή οι επενδυτές, δεν «ακουμπούν» κάτι που θεωρούν ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί; Μήπως επειδή οι επενδυτές δεν επιλέγουν μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς όλες αυτές δραστηριοποιούνται κατά βάση στην Ελλάδα, η οποία έχει διαλυμένη οικονομία; Που έχει διαλυμένη οικονομία, με ουδένα ίχνος ανάστασής της τουλάχιστον, στο «ορατό» μέλλον; Μήπως οι αγορές (επενδυτές) και μέσω του χρηματιστηρίου, μας "φωνάζουν" ότι η ελληνική οικονομία χαντακώνεται; 

>  Γράφημα 4: Το περιβάλλον απομόχλευσης

Όπως γίνεται εμφανές από τα επιμέρους γραφήματα, οι χρηματοδοτήσεις από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών προς το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, φθίνουν και πλέον λαμβάνουν και αρνητικό πρόσημο.
Οι χρηματοδοτήσεις, είναι η αιμοδοσία κάθε οικονομίας. Η απομόχλευση που συμβαίνει, είναι τόσο έντονη και τόσο χρονικά παρατεταμένη, που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ασφυξία από πλευράς ρευστότητας. Φαντάζομαι ότι και ας μην είστε ειδικοί, όλοι σας θα έχετε ακούσει για την τρομερή έλλειψη ρευστότητας που βασανίζει τις επιχειρήσεις στη χώρα μας και που τις οδηγεί έως και σε κλείσιμο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βύθιση της συνολικής οικονομίας.
Και δυστυχώς, το περιβάλλον απομόχλευσης διατηρείται και οι εκπρόσωποι της Τρόικας, στην επίσκεψή τους στα μέσα Μαΐου, πίεζαν για να μειωθούν και άλλο, οι χρηματοδοτήσεις. Τελικά θέλουν την διάσωση της ελληνικής οικονομίας ή να την βάλλουν στο φέρετρο και να την χώσουν βαθιά στη γη;
Πως θα υπάρξει ανάπτυξη; Πως θα υπάρξουν έσοδα και κέρδη που θα δώσουν και φόρους για να μειωθούν τα ελλείμματα;

>  Γράφημα 5: Το Έλλειμμα στο Εμπορικό Ισοζύγιο

 

Το εμπορικό ισοζύγιο είναι η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών μας και των εισαγωγών μας. Όταν οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές, τότε υφίσταται έλλειμμα, ενώ πλεόνασμα υπάρχει όταν οι εξαγωγές μας ξεπερνούν τις εισαγωγές.
Η Ελλάδα, συνεπία της εντονότατης αποβιομηχάνισής της στα τελευταία 30 με 40 χρόνια, δεν παράγει σχεδόν τίποτα για να μπορεί να εξάγει κιόλας και αναπόφευκτα, οι εισαγωγές υπερκαλύπτουν σταθερά τις εξαγωγές μας και εντέλει, παρουσιάζουμε σταθερά και υψηλότατα για τα μεγέθη της χώρας μας, ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου.
Παρατηρήστε ότι ένα χρόνο και, που εφαρμόζεται το Μνημόνιο και όλα αυτά τα μέτρα που υποτίθεται ότι ο λαός υπομένει δεινά αλλά για να έχει ως ανταπόδοση την ανάκαμψη της οικονομίας, το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα. Επομένως οι υψηλότατες εισαγωγές πρέπει να πληρώνονται και για να πληρώνονται, πρέπει να δανείζεται κανείς.
Επομένως – υποθετικά μιλώντας – ακόμα και να μας χάριζαν το χρέος, των €350 δισ., σύντομα λόγω των μεγάλων και σταθερών ελλειμμάτων του εμπορικού μας ισοζυγίου, θα δανειζόμασταν και θα δανειζόμασταν και θα δανειζόμασταν και μετά από λίγα χρόνια, θα φτάναμε στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα. Επομένως, η αναδιάρθρωση (haircut περικοπή χρέους, μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση) δεν μας σώζει.

>  Γράφημα 6: Το Έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

 

Το ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν λάβει, αναδεικνύεται από το πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα εκ των σημαντικότερων εργαλείων μέτρησης της φύσης του εξωτερικού εμπορίου μιας χώρας. Ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξάνει τα καθαρά κεφάλαια μιας χώρας που προέρχονται από το εξωτερικό εμπόριο κατά το ποσό του πλεονάσματος. Ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνει τα καθαρά κεφάλαια μιας χώρας, κατά το ποσό του ελλείμματος. Στον υπολογισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, περιλαμβάνονται οι πληρωμές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέος. Ονομάζεται δε, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, διότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες καταναλώνονται κατά κανόνα σε μια τρέχουσα ροή.
Το πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, εξακολουθεί και διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν δίδει καμία τύχη, στις όποιες προσπάθειες γίνονται. Δηλαδή τα μέτρα προσαρμογής που βαραίνουν τον πολύ κόσμο, δεν αποδίδουν διότι η προβληματική κατάσταση παραμένει. 
Ακόμα και αν το χρέος μας μηδενίζονταν, με αυτού του ύψους τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σχετικά σύντομα θα φτάναμε στα ίδια χάλια, αφού σταδιακά και εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δομικές αλλαγές που θα καθιστούσαν την οικονομία μας ανταγωνιστική, τα ελλείμματα θα συσσωρεύονταν.
                                             Θέλετε να βρίσκεστε μπροστά?

Σας δείξαμε έναν αριθμό γραφημάτων, που όλα τους είναι αποκαλυπτικά. Οι πολιτικοί ψεύδονται συχνά λόγω της ιδιότητάς τους. Τα γραφήματα δεν ψεύδονται. Η ελληνική οικονομία με το Μνημόνιο όχι μόνο δεν σώζεται, αλλά χαντακώνεται ολοένα και περισσότερο. Προς τι οι θυσίες του λαού τότε;

Για να είχαν νόημα οι θυσίες του λαού, ένα χρόνο+, θα έπρεπε να είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες δομικές αλλαγές. Να είχαν καταπολεμηθεί οι πηγές των ελλειμμάτων και να είχαν τουλάχιστον στηριχθεί αν όχι και ενισχυθεί, οι πηγές δημιουργίας πλεονασμάτων, όπως π.χ. η ισχυρή εξωστρεφής βιομηχανία του ιδιωτικού τομέος.

Στο ενάμιση χρόνο όμως που έχει περάσει με την εφαρμογή του Μνημονίου, έχουν γίνει ακριβώς τα αντίθετα από την ελληνική κυβέρνηση και προφανώς, με τις ευλογίες της Τρόικας: δεν έχουν πειραχθεί οι πηγές δημιουργίας ελλειμμάτων και έχει χτυπηθεί ανελέητα, ο μέχρι πρότινος υγιής ιδιωτικός τομέας. Γιατί άραγε; 
Και ποιος ο απώτερος σκοπός αυτών που ενεργούν – όπως λένε – για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας;

Ακριβώς επειδή τα γραφήματα δεν ψεύδονται, η δική μου άποψη είναι πως εντέλει, συντελείται η μεγαλύτερη ληστεία που θα μπορούσε να συντελεστεί: όλος ο πλούτος της Ελλάδος, σχεδιάζεται να περάσει στα χέρια των εχόντων χρήμα, είτε αυτοί είναι λίγοι μεγάλοι Έλληνες πλούσιοι, είτε επενδυτές από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Γερμανία κ.λπ.). Συνυπολογίστε στο συμπέρασμα αυτό, τα σχέδια περί πώλησης €50 δισ. δημόσιας περιουσίας και των συζητήσεων περί εμπράγματων εξασφαλίσεων προς τους δανειστές μας, προκειμένου να συνεχίζουν να μας δανείζουν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Δυστυχώς, είτε με Ευρώ, είτε ακόμα και με έξοδο από την Ευρωζώνη, το σενάριο που αποκαλύπτεται από όλα τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά δύσμοιρο για τους κατοίκους της Ελλάδος.   


Παναγιώτης
17/5/2011

5 σχόλια:

  1. O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνγκέρ, έκανε την Τρίτη 17/5/2011 αναφορά, που την μετέδωσαν τα ΜΜΕ, ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προς το παρόν αναστρέψιμο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τους στόχους του Μνημονίου και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
    Είναι η πρώτη φορά που επίσημος αξιωματούχος της Ευρωζώνης λέει ότι το ελληνικό χρέος έχει θέμα βιωσιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χρέος της Ελλάδας πριν την είσοδο στο ΔΝΤ ήταν περίπου στα 300 δις μετά και το νέο δάνειο των 110 δις απο Τρόικα ανέβηκε στα ~410 δις. Τώρα άν βγάλουμε γύρω στα 10 δις απο περικοπές δαπανών δημοσίου, εξοικονόμηση φόρων,και μετά την πώληση κρατικής περιουσίας που υπολογίζουμε γύρω στα 50 δις τότε το
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 350 ΔΙΣ. Γιατί άραγε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην λέτε χαζομάρες. Δεν είναι 300+110 γιατί μερικά απο τα 110 χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή (ανανέωση) το προηγούμενου χρέους με επαχθέστερους όρους φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η προσέγγιση αλλά είναι η μία πλευρά. Δεν πιστεύω πως είναι σωστά όλα τα μέτρα του μνημονίου ή πως εφαρμόστηκαν σωστά όποια έπρεπε αλλά αλλαγές σκληρές και δραματικές έπρεπε να γίνουν για να αλλάξουμε και κάποιες από τις κακές μας συνήθειες που μας οδήγησαν εδώ. Όσον αφορά το χρηματιστήριο είναι τόσο ρηχό που πέφτει πολύ εύκολα κι επειδή επενδύουν με βάση την ψυχολογία, θα πάει λογικά και παρακάτω. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει η κρίση, αλλά θα την ξεπεράσουμε, έστω και δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή