Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες: Ο Ελληνικός πανικός καταλαγιάζει, αλλά...


Ο Δείκτης των Τραπεζών πράγματι, κινήθηκε κάτω από τις 500 μονάδες, όπως είχαμε αναφέρει στην ακριβώς προηγούμενη αναφορά – εκτίμησή μας, στις 2 Σεπτ. με τίτλο «Τι κοινό έχουν οι Τράπεζες και η Ατλαντίδα;».
Καθώς πλέον, οι Τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες και πιεσμένες, θεωρούμε ότι προσεχώς, στις δύο επόμενες εβδομάδες δηλαδή, ο Δείκτης θα κινηθεί ελαφρώς ανοδικά. Άλλωστε αρχίζει και διαμορφώνει ένα formation βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Θεωρούμε ότι σε αυτά τα πλαίσια, ο Δείκτης των Τραπεζών μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 600 μονάδες για να υποχωρήσει ξανά στη συνέχεια, καθώς επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι.
Εννοείτε ότι αν πράγματι η κυρίαρχη τάση παραμένει πτωτική, όπως και εκτιμούμε, τότε η όποια άνοδος του Δείκτη άνω των 600 μονάδων, αποτελεί κατά την άποψή μας ευκαιρία εξόδου.
Στη βραχυπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος, έχει παίξει ρόλο η απόφαση για συνδυασμένη δράση από τις πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες (FED, ECB, BoE, BoJ, SNB) για παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης. Από την άλλη μεριά, ακριβώς η συνδυασμένη δράση των 5 κεντρικών τραπεζών, δείχνει ότι η κρίση όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά εξαπλώνεται και εντείνεται. Και βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να μας δημιουργεί αισιοδοξία και για τα της Ελλάδος και τα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Για λίγο πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα, θεωρούμε ότι θα δούμε τις τράπεζες και στις 400 μονάδες.

>   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Όντως η ΕΤΕ «παλεύει» γύρω από τα €3,0, αλλά δεδομένης της μη γενικότερης βελτίωσης, είναι καταδικασμένη να ηττηθεί, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο σχόλιό μας στις 2 Σεπτ..
Βραχυπρόθεσμα όμως και καθώς είναι πιεσμένη θα θεωρούσαμε πιθανότερο να κινηθεί ανοδικά και μέχρι τα €3,5 με 3,6. Βρισκόμενη όμως σε αυτά τα επίπεδα και ουσιαστικά στον upper Bollinger, θα απολέσει την όποια βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική έχει αναπτύξει στο ενδιάμεσο, επιστρέφοντας σε καθοδική πορεία. Τα €3,0 θα χαθούν.


>   ALPHA BANK
Και η ALPHA, όπως εκτιμούσαμε στην προηγούμενή μας ενημέρωση (2 Σεπτ.) παγίωσε την κίνησή της κάτω των €2,0.
Προσεχώς, θεωρούμε ότι θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ξανά τα €2,0, χωρίς ωστόσο να της δίδουμε πιθανότητες για κάτι αρκετά καλύτερο από αυτό.
Η εκτίμησή μας για την κυρίαρχη τάση, παραμένει ως έχει και είναι αρνητική.  


>   EUROBANK
Επίσης η ΕΥΡΩΒ παγίωσε την κίνησή της κάτω του €1,5. Θεωρούμε δύσκολο πλέον, μέχρι και να προσεγγίσει το εν λόγω επίπεδο. Πάντως, επειδή είναι βραχυπρόθεσμα πιεσμένη, θα πιθανολογούσαμε ανοδική προσπάθεια, χωρίς όμως να έχει τα φόντα για κάτι αξιόλογο. Κατά την άποψή μας, μάλλον ευκαιρία εξόδου θα υπάρξει, για τυχόν «εγκλωβισμένους» με μια κίνηση της μετοχής προς το €1,5.



>   MARFIN BANK

Η ΜΑΡΦΒ πήγε καλύτερα από ότι αναμέναμε στην προηγούμενη αναφορά μας, καθώς προσέγγισε ανοδικά και τα €0,35, ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι θα προσπαθήσει να ισορροπήσει γύρω στο €0,30.
Προσεχώς, προσεγγίζοντας τον ΚΜΟ 50 ημερών, την καφέ γραμμή που περνάει από τα €0,4 περίπου, αναμένουμε να πισωγυρίσει. Θεωρούμε συνεπώς τα €0,40 μια ισχυρή αντίσταση που θα εκπλαγούμε αν την ξεπεράσει.
Λίγο αργότερα, αναμένουμε να επιστρέψει στα €0,30.

>   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Και η ΠΕΙΡ κινήθηκε λίγο καλύτερα από ότι αναμέναμε, καθώς η τιμή της διαμορφώνονταν λίγο κάτω από τα €0,6 ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι μπορεί να βρεθεί κοντά στα €0,5.
Η μετοχή της τεχνικά δείχνει εξαιρετικά αδύναμη. Ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα υπερίσχυαν αγοραστές, η δυναμική της είναι τέτοια που δεν θα της επέτρεπε να ξεπεράσει τα €0,70. Θεωρούμε πιθανότερο ότι στις προσεχείς δύο εβδομάδες, η μετοχή της θα κινηθεί μετά διακυμάνσεων, γύρω από τα €0,6, σχεδόν «οριζόντια».  Προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν οι λόγοι για long τοποθέτηση.

>>>•<<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου