Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πάμε για πρόωρες εκλογές;

Ο πρωθυπουργός μπορεί να αναφέρει συχνά πυκνά ότι εκλογές θα γίνουν κανονικά, στο 2013, αλλά κατά τα φαινόμενα, μπορεί εντέλει να προτιμηθεί η λύση των πρόωρων εκλογών. Ας δούμε γιατί:
Καθώς δημοσιονομικά η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω, καλείται προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης από τους πιστωτές μας, να εφαρμόσει σκληρότατα μέτρα και μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Μετά την θερινή ανάπαυλα, τώρα πλέον δεν έχει ούτε τον καιρό, ούτε την δικαιολογία για την αδράνεια. 
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες για τη ΔΕΘ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα που διαβάζουμε, προσανατολίζονται και προς παροχές, όπως π.χ. την εξαγγελία μείωσης του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ ή και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή επαναφορά του αφορολόγητου των ιδιωτών στα 12.000€ κ.λπ..
Πως γίνεται λοιπόν εν μέσω μιας τόσο έντονης οικονομικής κρίσης και τέτοιας πίσης από πλευράς Τρόικας, καθώς τα έσοδα υστερούν, να κουβεντιάζουν στην κυβέρνηση τέτοιου είδους μέτρα;
Μπορεί να τα σκέφτονται να τα εξαγγείλουν αν πραγματικός τους στόχος είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Παροχολογία με "θα" λοιπόν (ίσως κάποια από αυτά γίνουν και πραγματικότητα), προκειμένου να ξεγελάσουν το εκλογικό σώμα και να δώσουν φρούδες ελπίδες ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Μα τους συμφέρει να κάνουν τώρα πρόωρες εκλογές; 
Λογικά, ναι. Η κυβέρνηση - και η χώρα - βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Για άλλη μια φορά η Τρόικα, απαιτεί τη λήψη αυστηρότατων μέτρων που θα γονατίσουν την οικονομία, προφανώς και τους πολίτες. Η κυβέρνηση το καθυστέρησε όσο γίνονταν, προκειμένου να μην γίνει περισσότερο κακιά από ότι είναι ήδη. Τώρα όμως τα περιθώρια εξαντλούνται.
Είναι σαφής η απαίτηση των πιστωτών ότι για να μας δώσουν επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων.

Εάν τώρα, μετά τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τι πετυχαίνει;

•  Εάν χάσει, όπως είναι το πιθανότερο λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας, θα έχει κερδίσει λογικά η ΝΔ και θα κληθεί να βγάλει το φίδι απ'τη τρύπα ο Σαμαράς, ο οποίος μέχρι τώρα κερδίζει σχετικά εύκολα εντυπώσεις, καθώς λέει και διατυμπανίζει παντού ότι αυτός θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα, προκειμένου να εφαρμόσει μια διαφορετική συνταγή για την ανάκαμψη της χώρας. 
Θα κληθεί λοιπόν να εφαρμόσει τα όσα τόσο καιρό λέει και προφανώς, θα γίνει ο κακός της υπόθεσης αφού δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει αυτός, τα πολύ αυστηρά μέτρα που η Τρόικα μας έχει σχεδιάσει. Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο εκλογικό σώμα, αφού θα φανεί ασυνεπής.
Για τον ΓΑΠ, το να χάσει στις πρόωρες εκλογές δεν θα είναι και οδυνηρό αφού μέχρι τώρα έχει δεινοπαθήσει. Δεδομένου του κλίματος και της κρίσης, ίσως αυτό δεν του στοιχίσει ούτε καν την καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτός και εάν θέλει ο ίδιος να αποσυρθεί από αυτήν και να ασχοληθεί με άλλα, όπως κατά καιρούς έχουν ακουστεί. 
•  Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις πρόωρες εκλογές (λιγότερο πιθανό έως και απίθανο), τότε ο ΓΑΠ θα έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη, αφού θα έχει ξεπεράσει επιτυχώς την φθορά που συνεπάγεται η μέχρι σήμερα διακυβέρνησή του. Μετά θα είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, που θα έχει και φρέσκια την λαϊκή εντολή και θα μπορεί πλέον απερίσπαστος να εφαρμόσει μόνος του, σχεδόν άνευ συναινέσεως, τις όποιες απαιτούμενες από την Τρόικα, πολιτικές προσαρμογής.
• Εάν βγει πρώτο κόμμα είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ αλλά με πολύ χαμηλό ποσοστό (πράγμα αρκετά πιθανό), τότε θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων η συναίνεση - μερική ή ολική - μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάτι που πριν, δεν κατάφερνε ο ΓΑΠ να αποσπάσει μόνος του. Δημιουργώντας μια κυβέρνηση "συνασπισμού", η ευθύνη των ενεργειών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια από την Τρόικα, θα είναι μοιρασμένη και συνεπώς, δεν θα λάβει όλο το πολιτικό κόστος μόνο του το ΠΑΣΟΚ.

Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει να κάνει πρόωρες εκλογές και το timing προσφέρεται αμέσως μετά τη ΔΕΘ. 

Εάν δεν κάνει πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα, τότε η κυβέρνηση του ΓΑΠ θα συνεχίσει μόνη της, κουβαλώντας ήδη μια μεγάλη φθορά, άνευ συναινέσεως και πραγματικά, δεν βλέπουμε το πως θα μπορούσε υπ'αυτές τις συνθήκες να πορευθεί μόνη μέχρι το 2013.

Διαβάστε σχετικά και το άρθρο του Απριλίου "Θεωρείτε εκτός πιθανοτήτων την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου