Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τι κοινό έχουν οι Τράπεζες και η Ατλαντίδα;


Πλήρης ήταν η επιβεβαίωσή μας ως προς τα όσα λέγαμε στην προηγούμενή μας ενημέρωση στις 5 Αυγούστου, με τίτλο «Τράπεζες: Κατεβαίνοντας προς τα Τάρταρα…». Πράγματι, ο στόχος που είχαμε θέσει για το Δείκτη Τραπεζών, στις 600 μονάδες συντελέστηκε και υποχώρησε και χαμηλότερα, κάτι που επίσης είχαμε πει.
Θεωρούμε ότι αυτό, το «χαμηλότερα» εξακολουθεί και ισχύει και για το ορατό μέλλον των τραπεζών, δηλαδή για τους επόμενους μήνες του 2011. 
Άλλωστε η τεχνική εικόνα είναι εξαιρετικά αρνητική και μας δείχνει ότι οδηγούμαστε σε κάποιο έντονα αρνητικό συμβάν.
Θεωρούμε ότι προσεχώς, στις επόμενες δύο εβδομάδες δηλαδή, ο Δείκτης Τραπεζών σε νέα χαμηλά, κάτω των 500 μονάδων και βέβαια, θα προσεγγίσει και τις 450 μονάδες, ίσως λίγο αργότερα.
Εννοείτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το θετικό για να μας κάνει να «βλέπουμε» με καλό μάτι κάποια τοποθέτηση στις τραπεζικές μετοχές.
Ας μιλήσουμε όμως σε σχέση με την κατάσταση, λίγο μεταφορικά:
Της εκρήξεως ενός ηφαιστείου προηγούνται κάποιες ισχυρές ενδείξεις, κάποια σημαντικά προμηνύματα: γίνονται αισθητοί μικροσεισμοί, στερεύουν οι γειτονικές πηγές, ακούγονται υποχθόνιοι κρότοι σαν μακρινές βροντές και αρχίζουν και βγαίνουν υδρατμοί.
Οι κάτοικοι της Θήρας, το 1600 π.Χ. περίπου ερμήνευσαν σωστά τα προμηνύματα της έκρηξης του ηφαιστείου, γι’αυτό και δεν έχουν βρεθεί στους ανασκαμμένους οικισμούς ίχνη νεκρών ανθρώπων ή και ζώων, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι τον εγκατέλειψαν έγκαιρα και οργανωμένα.
Στο 2011 μ.Χ. δηλαδή 3.600 περίπου έτη μετά, με τη γνώση να είναι πολύ υψηλότερη και η πληροφόρηση ισχυρότατη, οι σύγχρονοι Έλληνες δεν μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά τα ισχυρότατα προμηνύματα της «υπερ-έκρηξης» που μπορεί και να βυθίσει την ελληνική οικονομία, όπως βυθίστηκε σύμφωνα με το μύθο η Ατλαντίδα;
Ποια είναι τα ισχυρά προμηνύματα;
·        Αποδόσεις των περισσότερο βραχυπρόθεσμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε δυσθεώρατα ύψη. Η απόδοση του ετησίου ομολόγου έχει ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ του 65% και το διετές επίσης, στα υψηλά του 45%.
·        Τα spreads των ελληνικών τίτλων σε πορεία αλλεπάλληλων ρεκόρ, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.
·        Τα CDS, δηλαδή τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι του κινδύνου παύσης πληρωμών, σε αστρονομικά ύψη.
·        Το CPD, δηλαδή ο δείκτης σωρευτικής πιθανότητας παύσης πληρωμών (χρεοκοπίας), που υπολογίζει η Markitt είναι σταθερά το υψηλότερο διεθνώς.
·        Το ότι σε όλους αυτούς τους δείκτες που σχετίζονται με την χρεοκοπία, η χώρα μας έχει σημειώσει ρεκόρ ατομικό και διεθνές.
·        Ότι η πιστωτική κρίση στην Ευρώπη, δεν είναι περιορισμένη στην Ελλάδα αλλά διαχέεται επικίνδυνα και εμείς, παραμένουμε ο πλέον αδύναμος κρίκος.
·        Η αποδόμηση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στη βαθειά ύφεση, τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση της ανεργίας, το μηδενισμό των επενδύσεων.  
·        Το χρηματιστήριο και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν.
Όλα τα παραπάνω, ισχυρότατα προμηνύματα, δείχνουν να τα αγνοούν ή να μην τους δίδουν σημασία ορισμένοι. Ορισμένοι δείχνουν να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στο κίνδυνο που αντί να κοιτάξουν να αντιδράσουν, χώνουν το κεφάλι τους στο χώμα και νομίζουν ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος.
Όλα τα προμηνύματα μας δείχνουν ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί. Μια οικονομική υπερ-έκρηξη που μπορεί να βυθίσει την ελληνική οικονομία, καταστρέφοντας εννοείτε τις τράπεζες ως βασικό κομμάτι της οικονομίας.
Ήταν οι κάτοικοι της Θύρας πριν 3.600 έτη πιο σώφρονες από τους σημερινούς; Γιατί στη Θύρα δεν υπήρξαν θύματα ενώ στο ΧΑΑ υπάρχουν και κατά τις ενδείξεις θα υπάρξουν και στις τράπεζες;
  
>   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στη προηγούμενη ενημέρωσή μας στις 5 Αυγούστου, είχαμε αναφέρει την εκτίμησή μας ότι η μέχρι πρότινος στήριξη των €4,0, ότι θα σπάσει, κατά πάσα πιθανότητα, με την εκδήλωση του τεχνικού φαινομένου «καταρράκτη». Όντως, έτσι συνέβη. Η μετοχή της ΕΤΕ βρέθηκε και κάτω από τα €3,0 για να υπάρξει στη συνέχεια μια μικρή ανάκαμψη και ξανά πισωγύρισμα.
Βραχυπρόθεσμα, θεωρούμε ότι η μετοχή της Εθνικής ίσως παλέψει λίγο γύρω από τα €3,0, είναι όμως καταδικασμένη να ηττηθεί. Μετά από λίγο καιρό θα βρεθεί χαμηλότερα.
Προς το παρόν, καλό θα είναι να μην την ακουμπάμε.


>   ALPHA BANK
 Και η ALPHA υποχώρησε δυναμικά, όπως εκτιμούσαμε και ίσως και λίγο δυναμικότερα. Βέβαια ούτως ή άλλως, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να απέχουμε.
Η είδηση που προέκυψε περί συγχώνευσης της ALPHA με την Eurobank, κατά την άποψή μας είναι κίνηση απελπισίας και ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει και οι δύο αυτές μεγάλες ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες.
Θεωρούμε επίσης ότι άσχετα από τις εξαγγελίες, η συγχώνευση θα αντιμετωπίσει πιθανότατα δυσκολίες στην εφαρμογή της σε σημείο που ίσως δεν γίνει. 
Θεωρούμε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες, η ALPHA πιθανότατα θα παγιώσει την κίησή της κάτω των €2,0.


>   EUROBANK
Επίσης η ΕΥΡΩΒ αν και κινήθηκε καθοδικά, μας ξάφνιασε λίγο με την πτωτική δυναμική της.
Τα σχετικά με την συγχώνευση τα αναφέραμε εν συντομία πριν, στην ALPHA και δεν χρειάζεται περισσότερο επέκταση του θέματος. Η αγορά μιλάει μόνη της.
Βέβαια σε σχέση με την συγχώνευση και για όσους θέλουν να ασχοληθούν και να επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, θα πρέπει να θυμούνται τη σχέση ανταλλαγής που είναι 5 μετοχές Eurobank για 7 μετοχές ALPHA. Έχοντας αυτό υπόψη τους, αν θέλουν σώνει και καλά να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα αυτό, ας έχουν υπόψη τους τις δυνατότητες arbitrage βάσει της διαφορών τιμής.
Θεωρούμε ότι βραχυπρόθεσμα η ΕΥΡΩΒ, θα συνεχίσει ως επί το πλείστον να διολισθαίνει, παγιώνοντας την κίνησή της κάτω του €1,5.


>   MARFIN BANK

Και η ΜΑΡΦΒ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας. Προσεχώς, θεωρούμε ότι θα προσπαθήσει να ισορροπήσει γύρω στο €0,30.
Καλό είναι να απέχει κανείς καθώς το γράφημά της και από τεχνικής απόψεως, είναι καθαρά bearish.


>   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Και η ΠΕΙΡ έφτασε τα €0,6 που είχαμε βάλει ως στόχο. Θεωρούμε πιθανότερο, στις επόμενες δύο εβδομάδες, η ΠΕΙΡ να βρεθεί στα €0,5 ή αρκετά κοντά σε αυτή τη τιμή. Άλλωστε η ΠΕΙΡ είναι εξαιρετικά αδύναμη, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι προσέφυγε στο Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.  Βέβαια, πρέπει να έχουν προσφύγει και άλλες ελληνικές τράπεζες στον ELA και απλώς να μην το γνωρίζουμε.
  
>>>•<<<
Οι μόνες επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν από το βύθισμα της χρηματιστηριακής Ατλαντίδας, είναι επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό δανεισμό και ικανοποιητικό cash flow.  Αυτές οι εταιρίες, μπορεί να βουλιάξουν μέσα στο γενικότερο βύθισμα λόγω της αρνητικής δυναμικής αλλά ο χαμηλός δανεισμός τους και το cash flow τους, θα τις επαναφέρουν – λογικά – πολύ πιο σύντομα στην επιφάνεια. Να ορισμένες ιδέες από το φιλτράρισμα των μετοχών του Γενικού Δείκτη. Εννοείτε ότι δεν πρόκειται για τραπεζικές μετοχές.


 >>>•<<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
2/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου