Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Stressαρισμένες οι Τράπεζες…

Ο Δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε όπως είχαμε πει στο προηγούμενο σχόλιό μας στις 24/6ου με τίτλο “ Σε “Μεσοπρόθεσμη” αγωνία…”. 
Όπως είχαμε αναφέρει, ο Δείκτης Τραπεζών κινήθηκε προς τις 1.100 μονάδες, αν και λίγο ασθενικότερα από ότι αναμέναμε, καθώς η ανοδική του κίνηση περατώθηκε στις 1.050 μονάδες.
Όπως λέγμε και στο προηγούμενό μας σχόλιο, και με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, δεν θα διαφαίνονταν μια «στιβαρή» λύση στο πρόβλημα της πιστωτικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και που «ακουμπάει» και επηρεάζει άμεσα και τις τράπεζες. Έτσι και έγινε. Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και οι ανησυχίες επανεμφανίστηκαν, επιβεβαιώνοντας την άποψή μας ότι η πιθανολογούμενη εκ της ψηφίσεως του Μεσοπρόθεσμου ανοδική κίνηση, θα είχε βραχεία διάρκεια και θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρευστοποιηθούν τυχόν θέσεις.
Οι Τράπεζες παραμένουν ασθενικές, ο προβληματισμός και ανησυχία ως προς τη κρίση που βιώνουμε αναζωπυρώθηκε με την επιθετική υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε junk από την Moodys και έχουμε μπροστά μας και το δεύτερο πανευρωπαϊκό stress test.
Το κλίμα δεν είναι καλό, η δυναμική όπως αποτυπώνεται και στο γράφημα είναι αρνητική και γι’αυτό αναμένουμε οι Τράπεζες στις προσεχείς δύο εβδομάδες να υποχωρήσουν προς τις 850 μονάδες. Για αργότερα, βλέπουμε ως εξαιρετικά πιθανό, να προσεγγιστούν και οι 600 μονάδες, όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει μέσα από τα σχόλιά μας. Η εκδήλωση ενός πιστωτικού γεγονότος (credit event) θα δικαιολογήσει την πορεία προς τα προαναφερθέντα επίπεδα και ενδεχομένως, ακόμα χαμηλότερα.  

  

>   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 Λέγαμε για την ΕΤΕ ότι σε περίπτωση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου αναμένουμε βραχυπρόθεσμη άνοδο ως τα €5,5 – όπως και έγινε - χωρίς ωστόσο να αλλάζει η μακροχρόνια πτωτική της τάση.
Τώρα πλέον και για την προσεχή της πορεία, θα ποντάραμε έχοντας υπόψη την όλη τεχνική της εικόνα, σε μια πορεία κάτω των €4,5 και προς τα €4,0.
Για αοργότερα, «βλέπουμε» πιθανά και τα €3 αλλά αυτό θα το δούμε – και θα το παρακολουθούμε – στη πορεία.
Είναι καλό κατά την άποψή μας, να απέχει προς το παρόν από την ΕΤΕ.


>   ALPHA BANK

 
Λέγαμε για την ALPHA στο προηγούμενό μας σχόλιο, ότι με τυχόν θετική έκβαση με τα του Μεσοπρόθεσμου, αναμένουμε να κινηθεί γρήγορα προς τα €3,8… όπως και έγινε.
Τώρα, απώλεσε την όποια ανοδική δυναμική, έχει ήδη αρχίσει την υποχώρηση και θεωρούμε ότι θα συνεχίσει κατά βάση πτωτικά, πλησιάζοντας βραχυπρόθεσμα – μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες - τα €2,80.
Για αργότερα, εκτιμούμε ότι θα την δούμε και αρκετά χαμηλότερα.
 
>  
EUROBANK

 
Όπως και η ALPHA, έτσι και η ΕΥΡΩΒ επιβεβαίωσε την εκτίμηση που κάναμε στον προηγούμενο σχόλιό μας, καθώς αντέδρασε ανοδικά, προσεγγίζοντας τα €3,8.
Στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς δεν βλέπουμε το λόγο για να διαφοροποιηθεί θετικά σε σχέση με το γενικότερο κλίμα όσον αφορά στις τράπεζες, εκτιμούμε ότι θα την δούμε να πλησιάζει τα €2,80.
Χωρίς να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδος – που τελικά δεν είναι και αποκλειστικά πρόβλημα της Ελλάδος- αναμένουμε η μετοχή της ΕΥΡΩΒ να υποχωρήσει αρκετά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. 


>   MARFIN BANK

 
Ασθενική ήταν η ανοδική αντίδραση της ΜΑΡΦΒ συνεπία της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.  Βέβαια έσπασε, λίγο προς τα πάνω, το καθοδικό καναλάκι, αλλά επανήλθε άμεσα εντός του.
Τώρα αναμένουμε σταδιακά να διολισθήσει προς τα κάτω όρια του καναλιού, κάτι που συνεπάγεται ότι στις ερχόμενες δύο εβδομάδες αναμένουμε τιμή κοντά στα €0,55.
Όσο δεν διορθώνεται η γενικότερη κατάσταση, καμία τράπεζα δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Σε αυτά τα πλαίσια είναι καταδικασμένη να υποχωρήσει περαιτέρω.


>   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πράγματι, η ΠΕΙΡ κινήθηκε στο προηγούμενο διάστημα προς το €1,15 όπως είχαμε αναφέρει.
Τώρα έχει επιστρέψει στην καθοδιή της κίνηση. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αντέξει η περίπου οριζόντια στήριξη. Βέβαια σε μια καθοδική αγορά, οι στηρίξεις υπάρχουν για να σπάνε και θεωρούμε πιθανότερη την κίνηση προσεχώς, προς τα €0,90.




 >>>•<<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
>>>•<<<
8/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου