Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Γνωρίστε τι θα συμβεί δια της αντιθετικής μεθόδου

Ο υπ. οικ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου στις 12 Ιουλίου που παρουσίασαν όλα τα μμε, ανέφερε κάποια σημαντικά πράγματα.

Με την εμπειρία που εμείς διαθέτουμε, εδώ στο financebeast, θα σας πούμε ότι εάν διαβάσετε τα βασικά σημεία της συνέντευξης, θα αποκτήσετε μία εικόνα για τη κρίση που βιώνουμε, που θα είναι η πιο κοντινή στην πραγματικότητα. Θα είστε πλήρως ενημερωμένοι και θα ξέρετε τι μας περιμένει. Με μία ουσιώδη διαφορά όμως: από ότι λέει ο κ. Βενιζέλος, εσείς θα λαμβάνετε υπόψη σας τα αντίθετα.

Κάντε το ως case study. Κρατήστε το εν λόγω άρθρο και ελέγχετέ το σε βάθος χρόνου, να διαπιστώσετε τι θα συμβεί: αυτά που λέει ο Βενιζέλος ή αυτή η αντίθετη οπτική, που θα σας αναφέρουμε.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία της συνέντευξης.

Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα.
Σχόλιο: Η πραγματικότητα είναι ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι χρεοκοπία. Μπορεί οι έλληνες κυβερνώντες και οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες να την βαπτίζουν «μη χρεοκοπία» όπως οι καλόγεροι στα παλαιότερα χρόνια βάπτιζαν το κρέας ψάρι, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, ότι είναι πιστωτικό γεγονός, είναι μία κατ’ουσίαν χρεοκοπία. Άλλωστε και οι «κακοί» οίκοι αξιολόγησης (Moodys, S&P, Fitch) χρεοκοπία το χαρακτηρίζουν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε επιπλέον ότι ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ.
Σχόλιο: Ναι, μείνετε ήσυχοι ότι δεν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

«Η Ελλάδα είναι το πρόσχημα για επίθεση στο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχόλιο: Οι κυβερνώντες ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες που η χώρα έχει καταστραφεί οικονομικά και προσπαθούν να δείξουν ότι δεν φταίνε αυτοί (όλοι όσοι κυβέρνησαν που δεν φρόντισαν να μας προστατέψουν από όλα αυτά που τραβάμε σήμερα), αλλά οι κακοί κερδοσκόποι. Ωραία, να δεχτούμε την άποψή τους, αλλά εφόσον φταίνε οι κακοί κερδοσκόποι, δεν μπορούν να τους κατανομάσουν; Δεν μπορεί ένα κράτος, με υπηρεσίες πληροφοριών φανερές και μυστικές, δεν μπορεί να εντοπίσει ποιοι είναι αυτοί; Αφού δεν τους κατονομάζει, νομίζω ότι προσπαθούν να πλασάρουν ένα παραμύθι με δράκο, μόνο που ΔΕΝ υπάρχει ο δράκος. Αν υπάρχει, ας μας τον δείξουν, με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως δικαιολογία για να επιτεθούν στο ευρώ. Όπως είπε, ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες.
Σχόλιο: Ναι κ. Βενιζέλο; Για κόψτε όλες τις υπερβολικές δαπάνες του δημοσίου που εξακολουθούν και υφίστανται ακόμα και σήμερα και διαμορφώστε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή έστω το 2012 και θα δείτε αν οι αγορές μένουν ή δεν μένουν ικανοποιημένες.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες»
Σχόλιο: Προβληματίζομαι πολύ για την ασφάλεια (για την ακρίβεια ανασφάλεια) που με κάνουν να νιώθω οι τράπεζες.

«Θα επιτευχθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε».
Σχόλιο: Ο Ευάγγελος πρέπει να έχει χιούμορ. Θυμάμαι και με το που ανέλαβε υπ. οικ. και πήγε ευθύς στο Λουξεμβούργο, που είδα φωτογραφίες στις οποίες ξεκαρδίζονταν στα γέλια με τους διάφορους γνωστούς ευρωπαίους παράγοντες. Ωραίο το τελευταίο ανέκδοτό του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.
Τώρα δεν ξέρω ποιος θα έρθει να αγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις όταν η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και με κανένα φως στον ορίζοντα και όταν διεθνώς, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες (βλ. ανταγωνισμός), αλλά μάλλον ο Ευάγγελος γνωρίζει καλύτερα;

«Δεν θα υπάρξει νέα περαίωση»
Σχόλιο: Πέρσι δεν ήταν που είχαν πει ότι αυτή ήταν η τελευταία περαίωση;;;

Τώρα… γνωρίζετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου