Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τι κάνουμε αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο χρηματοδοτικών προτάσεων ιδίου συνολικού κόστους;

Τι κάνουμε αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο προτάσεων χρηματοδότησης που και οι δύο έχουν το ίδιο συνολικό κόστος, π.χ. 5%, αλλά η μία έχει euribor 3μήνου+περιθώριο=5% και η άλλη έχει euribor 12μήνου+περιθώριο=5%;

Στο γράφημα αυτό φαίνεται η σύγκριση Euribor 3μήνου (πράσινη γραμμή) και 12μήνου (μπλε γραμμή) έως και τον Οκτώβριο του 2010

Όπως φαίνεται από το άνω γράφημα που παρουσιάζει τη συγκριτική πορεία των euribors 3μήνου και 12μήνου, για περίοδο 5ετίας και έως τον Οκτώβριο του 2010, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι στην ανοδική τάση των Euribors, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ανέρχεται επιθετικότερα, ενώ στην πτωτική τάση, πάλι το βραχυπρόθεσμο κατέρχεται επιθετικότερα. 

Επίτηδες δώσαμε το μακροχρόνιο συγκριτικό γράφημα 5ετίας ως τον Οκτώβριο του 2010, για να επαληθεύσουμε την διαπίστωσή μας στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα (12/7/2011).



Όντως, στην ανοδική τάση των euribors, όπως φαίνεται στο άνω γράφημα σε επίπεδο τελευταίου εξαμήνου  και τελευταίου έτους, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο (στην περίπτωσή μας η πορτοκαλί γραμμή με το euribor 3μήνου) ανέρχεται επιθετικότερα από τα περισσότερο μακροπρόθεσμα (euribor 12μήνου με πράσινη γραμμή).

Συνεπώς, αν αναμένουμε αυξητική τάση των επιτοκίων, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε την πρόταση που ενώ έχει ίδιο τελικό κόστος, ωστόσο χρησιμοποιεί το περισσότερο μακροπρόθεσμο επιτόκιο, αφού όπως φαίνεται στο γράφημα, στην ανοδική τάση των επιτοκίων,τα βραχυπρόθεσμα ανέρχονται δυναμικότερα των περισσότερο μακροπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι δύο προτάσεις μπορεί σήμερα να έχουν ίδιο συνολικό κόστος, όμως στο μέλλον και εφόσον όντως υπάρξει αυξητική τάση στα επιτόκια, αυτό με το περισσότερο μακροπρόθεσμο euribor θα ανέβει λιγότερο συγκριτικά με το πιο βραχυπρόθεσμο, οδηγώντας μας συνεπώς σε μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου μας.

Αν αναμένουμε πτωτική τάση των επιτοκίων, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε την πρόταση που ενώ έχει ίδιο τελικό κόστος, ωστόσο χρησιμοποιεί το περισσότερο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, αφού διαπιστώσαμε ότι στην καθοδική τάση των επιτοκίων, τα βραχυπρόθεσμα κατέρχονται δυναμικότερα των περισσότερο μακροπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι δύο προτάσεις μπορεί σήμερα να έχουν ίδιο συνολικό κόστος, όμως στο μέλλον και εφόσον όντως υπάρξει καθοδική τάση στα επιτόκια, αυτό με το περισσότερο βραχυπρόθεσμο euribor θα κατέλθει εντονότερα συγκριτικά με το πιο μακροπρόθεσμο, οδηγώντας μας συνεπώς σε μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου μας.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα βραχυπρόθεσμα euribor (το σκέλος του κυμαινόμενου επιτοκίου) είναι περισσότερο "ευαίσθητα" στους παράγοντες που δημιουργούν μια τάση στα euribor γενικότερα και συνεπώς κινούνται "επιθετικότερα" των περισσότερο μακροπρόθεσμων στην ανοδική τάση των επιτοκίων (τα βραχυπρόθεσμα ανέρχονται εντονότερα) και κατέρχονται εντονότερα στην καθοδική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου