Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τράπεζες: «Εκτίναξη» καταδικασμένη να μείνει από καύσιμα;;;


Δείκτης Τραπεζών: Αφού υποχώρησαν σε χαμηλά 15ετίας, εκτινάχθηκαν την Παρασκευή 22 Ιουλίου, αλλά τι θα γίνει μόλις υποχωρήσει η ευφορία;
Στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ο Δείκτης των Τραπεζών επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας, της 8ης Ιουλίου, στην οποία αναφέραμε «….αναμένουμε οι Τράπεζες στις προσεχείς δύο εβδομάδες να υποχωρήσουν προς τις 850 μονάδες...» (βλ. γράφημα το πως ο δείκτης Τραπεζών έφτασε ως και τις 800 μονάδες).
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, της Πέμπτης αλλά κυρίως της Παρασκευής 22 Ιουλίου, σημειώθηκε ισχυρή άνοδος, οφειλόμενη στην ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης από πλευράς ΕΕ προς την Ελλάδα. Μέτρα, τα οποία ως μία πρώτη ματιά, η αγορά τα είδε θετικά και γι’αυτό ανήλθε και το χρηματιστήριο. Τα μέτρα που συνίστανται σε μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αναπτυξιακή ενίσχυση και διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, δείχνουν για πρώτη φορά, να περιέχουν λίγο απ’όλα. Οπωσδήποτε στο μέτρο που θα εφαρμοστούν είναι έως και αρκετά θετικά. Όμως βασική προϋπόθεση είναι να κάνει η Ελλάδα από την δική της πλευρά αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να εφαρμόσει το πρόσφατα ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο.
Καθώς εμείς θεωρούμε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι καταδικασμένο να αποτύχει (δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε γιατί), τότε και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγγελθέντων μέτρων στις 21 Ιουλίου, θα μείνουν απλώς εξαγγελίες.
Το ελληνικό πρόβλημα είναι σίγουρο, ότι δεν επιλύθηκε μια και έξω, ούτε ότι το έχουμε πλέον πίσω μας. Σίγουρα οι εξαγγελίες και μόνο των νέων μέτρων στήριξης είναι ικανές να δημιουργήσουν μια ευφορία που θα είναι όμως βραχυπρόθεσμη. Καθώς θα περνάει ο χρόνος και θα φαίνεται η αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου, θα αρχίσουν και οι επιπλοκές όσον αφορά στην εφαρμογή των νέων μέτρων στήριξης. Το πρόβλημα θα αρχίσει να επανεμφανίζεται. Και βέβαια, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται δραστικά, εμφανιστεί ξανά δυναμικότερα και υποτροπιάζει.
Δεν πρέπει λοιπόν να εφησυχάζουμε, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Εν πάση περιπτώσει, περισσότερο μιλώντας τεχνικά, θεωρούμε ότι ο Δείκτης Τραπεζών στις προσεχείς δύο εβδομάδες, θα ανέλθει ως τις 1.100 μονάδες. Έπειτα, αναμένουμε να πισωγυρίσει, πόσο δυναμικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, διότι θα εξαρτηθεί. Πάντως οι διάφοροι τεχνικοί δείκτες, επιτρέπουν την συνέχιση της ανόδου των τελευταίων ημερών.
Θεωρούμε ότι σύντομα ο Δείκτης των Τραπεζών θα επιστρέψει στην γνώριμη πτωτική πορεία. Δεν θεωρούμε ότι η κυρίαρχη τάση άλλαξε από πτωτική σε ανοδική. Δεν έχουμε το υπόβαθρο στήριξης αλλαγής της κυρίαρχης τάσης.
Για περισσότερο μακροπρόθεσμα, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο Δείκτης Τραπεζών είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσει τις 600 μονάδες ή και χαμηλότερα, κάτι που άλλωστε έχουμε επαναλάβει πολλάκις στις ενημερώσεις μας.  
   
>   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η ΕΤΕ στις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μας επιβεβαίωσε που λέγαμε ότι «…για την προσεχή της πορεία, θα ποντάραμε έχοντας υπόψη την όλη τεχνική της εικόνα, σε μια πορεία κάτω των €4,5 και προς τα €4,0» (βλ. γράφημα).
Τώρα, μορφοποιήθηκε ένα W, ένδειξη θετική. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα την δούμε τουλάχιστον σύντομα, κάτω των €4,0. Στα θετικά της πρόσφατης ανοδικής κίνησης, το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τελευταίας και προτελευταίας συνεδριάσεως και ο αυξημένος τζίρος.
Εκτιμούμε ότι η συντελούμενη ανοδική κίνηση, θα περατωθεί πλησιάζοντας προς τα €6,0. 
Το ενδιαφέρον γύρω από την μετοχή της ΕΤΕ, μπορεί να συντηρηθεί κάπως, από σενάρια περί συγχωνεύσεων που είναι πιθανό να επανεμφανιστούν κατά το καλοκαίρι.
Δεν θεωρούμε ότι είναι ακόμα καιρός για long θέση στην ΕΤΕ.



>   ALPHA BANK
 
Η ALPHA επίσης, μας επιβεβαίωσε ως προς το προηγούμενο σχόλιό μας στις 8 Ιουλίου, όταν λέγαμε ότι «πλησιάζοντας βραχυπρόθεσμα – μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες - τα €2,80». Όπερ και εγένετο.
Καθώς δεν έχουμε πεισθεί για την ανατροπή της μέχρι σήμερα κυρίαρχης πτωτικής τάσης, καλό είναι να έχουμε το νου μας ότι τιμές άνω των €3,80 βραχυπρόθεσμα, πρέπει να είναι καλές για ρευστοποίηση. Επίσης καλό είναι τα όποια βραχυπρόθεσμα κέρδη, να «κλειδώνονται».
Όσοι δουν την δυναμική των δύο τελευταίων συνεδριάσεων – και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις τραπεζικές μετοχές – πριν σπεύσουν να τοποθετηθούν από ενθουσιασμό, ας σκεφτούν καλά, αν άλλαξε επί της ουσίας η κατάσταση.



>   EUROBANK
Η ΕΥΡΩΒ στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, κινήθηκε και κάτω από τα €2,80 που είχαμε εκτιμήσει, επιβεβαιώνοντάς μας δυναμικά.
Ίσως το γεγονός ότι η ΕΥΡΩΒ είχε πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις (βλ. γράφημα), όπως και λόγω της «βαρύτητας» που έχει, μπορεί να βοήθησε στην εκτίναξη των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της 21 και 22 Ιουλίου.
Βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε να φτάσει ως και τα €3,60. Όμως απαιτείται προσοχή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΥΡΩΒ απέτυχε (αυτή και η Αγροτική) στα τελευταία Stress Test. Παρά το μέγεθός της, δεν είναι μια τράπεζα που εμπνέει εμπιστοσύνη στην παρούσα κατάσταση.
Προσωπικά θεωρούμε ότι η ΕΥΡΩΒ είναι πιθανό να παίξει σε σενάριο (και σε πραγματική κατάσταση) συγχώνευσης, κυρίως με την ΕΤΕ. Άλλωστε έχει ξαναγίνει με εταιρία του Ομίλου Λάτση. Θυμίζουμε όταν πριν μερικά χρόνια το εισηγμένο στο ΧΑ διυλιστήριο ΠΕΤΡΟΛΑ του Ομίλου Λάτση, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, προχώρησε σε συγχώνευση και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, με τα Ελληνικά Πετρέλαια. 
επιβεβαίωσε την εκτίμηση που κάναμε στον προηγούμενο σχόλιό μας, καθώς αντέδρασε ανοδικά, προσεγγίζοντας τα €3,8.
Πάντως αν δεν γίνει τίποτα σε ένα τέτοιο επίπεδο (συγχώνευσης), θεωρούμε ότι περισσότερο μακροπρόθεσμα, θα δούμε την ΕΥΡΩΒ αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τις χαμηλές τιμές Ιουλίου.


>   MARFIN BANK
 
Στις δύο προηγούμενες εβδομάδες, εκτιμούσαμε ότι η μετοχή της ΜΑΡΦΒ θα βρεθεί σε τιμή κοντά στα €0,55. Κινήθηκε όντως πτωτικά όπως αναμέναμε αλλά αρκετά δυναμικότερα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ΜΑΡΦΒ ήταν μία από τις δύο τράπεζες, που πέρασαν οριακά τα πρόσφατα stress test.
Από την όλη τεχνική της εικόνα, θα λέγαμε ότι η μετοχή βραχυπρόθεσμα μπορεί να ανέλθει ως τα €0,65 και λιγότερο των €0,70.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα επιστρέψει σύντομα εντός του καθοδικού καναλιού, που υφίσταται από τον Μάρτιο.
Καλό είναι να απέχουμε και αν είμαστε εντός, είτε με την τρέχουσα και βραχυπρόθεσμη κατ’εκτίμησή μας άνοδο, να περιορίσουμε τις ζημιές μας ή να αποκομίσουμε τα σύντομα κέρδη μας.



>   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Και η ΠΕΙΡ στις δύο προηγούμενες εβδομάδες κινήθηκε καθοδικά όπως αναμέναμε – και για την ακρίβεια και λίγο δυναμικότερα. Τώρα όμως και με την άνοδο της Παρασκευής, επανήλθε εντός του οριζοντίου καναλιού που υφίσταται από τον Μάιο. Θεωρούμε ότι στην τρέχουσα κίνησή της, η ΠΕΙΡ θα μπορούσε να ανέλθει ως τα €1,1.
Τέλος πιθανολογούμε ότι εφόσον δεν αλλάξει κάτι και η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε λίγο αργότερα, θα την ξαναδούμε να πλησιάζει τα €0,9 με €0,8.


 --------------------------------------------------------------------------
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
22/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου