Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι 26 Τράπεζες που η Moody's αναμένει να αποτύχουν στο δεύτερο ευρωπαϊκό Stress Test

Η Moody's έβγαλε μια λίστα των ευρωπαϊκών τραπεζών που πιστεύει ότι θα αποτύχουν στο επικείμενο ευρωπαϊκό Stress Test (το δεύτερο που θα διενεργηθεί μετά από ένα χρόνο περίπου) ή που θα είναι "υποψήφιες για επιπρόσθετη βοήθεια προσεχώς".

Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA) πρόκειται να εκδώσει προσεχώς τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού τεστ κοπώσεως (stress test), που θα αφορά σε 91 τράπεζες από 21 χώρες.

Ο σκοπός αυτής της ασκήσεως επί χάρτου, είναι να δείξει τις αντοχές των τραπεζών σε εξωτερικές συνθήκες και συμβάντα και να εντοπίσει τις ευάλωτες τράπεζες, που καθορίζεται από την EBA ως τις τράπεζες των οποίων ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 πέσει κάτω του 5% σε ένα τουλάχιστον από τα τρία σενάρια που περιλαμβάνονται στο stress test.

Η Moody's χωρίζει το δείγμα σε τέσσερις ομάδες, ως ακολούθως:

• Ομάδα 1: Τράπεζες επενδυτικής διαβάθμισης (με βαθμολογία D+/Baa3 ή μεγαλύτερη): σε αυτήν περιλαμβάνονται 54 τράπεζες,

• Ομάδα 2: Τράπεζες μη επενδυτικής διαβάθμισης από περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία): σε αυτή περιλαμβάνονται 17 τράπεζες,

• Ομάδα 3: Τράπεζες μη επενδυτικής διαβάθμισης από άλλες χώρες (Γερμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κύπρος): σε αυτή περιλαμβάνονται 9 τράπεζες και η

• Ομάδα 4: σε αυτή περιλαμβάνονται 11 μη βαθμολογούμενες τράπεζες.

Η ανάλυση εστιάζει στις ομάδες 2 και 3, ως τις πιο ευάλωτες.

Από την Moody's:

Τράπεζες από την Ομάδα 1 είναι οι ικανότερες στο να απορροφήσουν τα σοκ. Οποιαδήποτε τράπεζα από αυτή την ομάδα αποτύχει στο test, είναι πολύ πιθανό ότι θα υποβαθμιστεί σύντομα.

Τράπεζες από την Ομάδα 2  χωρίζονται σε δύο υποομάδες:

> Υποομάδα 1: τράπεζες από την Ελλάδα (5), Ιρλανδία (3), Πορτογαλία (3) που έχουν λάβει ήδη μια σπουδαία ποσότητα εξωτερικής βοήθειας. Αυτή η βοήθεια έχει λάβει τη μορφή είτε κεφαλαιακών ενισχύσεων – από τους μετόχους ή και από τις κυβερνήσεις – ή από χρηματοδοτικούς μηχανισμούς κρατικής υποστήριξης ή από την ΕΚΤ.
> Υποομάδα 2:  τράπεζες από την Ισπανία (6 τράπεζες).

Οι δύο αυτές υποομάδες είναι εξαιρετικά ασθενικές και είναι υποψήφιες για επιπρόσθετη βοήθεια κατά το προσεχές διάστημα.

Τράπεζες από την Ομάδα 3:  τράπεζες από την Αυστρία (1), Κύπρο (2 ), Γερμανία (4), Σλοβενία ( 2). Οι τεσσερις γερμανικές τράπεζες (West LB, HRE, HSH, Bayrische Landesbank) πρόκειται να υποστούν σημαντική αναδιάρθρωση με δημόσια βοήθεια. Από την άλλη μεριά οι κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Marfin Λαϊκή Τράπεζα) έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, που τις κάνει ευάλωτες σε ένα πιθανό ελληνικό default.

Τράπεζες από την Ομάδα 4 : αβαθμολόγητες τράπεζες (11), κυρίως από την Ισπανία (9).


Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση 

>>>  Σύμφωνα λοιπόν με την Moody's, η ανωτέρω λίστα των 26 τραπεζών πανευρωπαϊκώς είναι περισσότερο πιθανό να αποτύχουν στο stress test. Εάν όντως αποτύχουν, αυτό – και σύμφωνα με τον οίκο και πολλούς αναλυτές -θα είναι έως και αρκετά άσχημο για αυτές τις τράπεζες. Οι πέντε ελληνικές τράπεζες που έχει στη λίστα της η Moody's, είναι η Alpha Bank, Αγροτική Τράπεζα, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

<<<<•>>>>
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
<<<<•>>>>

7/7/2011 

1 σχόλιο: