Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι δεν μας αναφέρουν για το Project Helios

Ακούμε συχνά πυκνά και ξανά μανά, τα περί ανάπτυξης που θα υπάρξει με το περίφημο πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών HELIOS.

Για όσους δεν ξέρουν, αφορά στην ανάπτυξη ενός τεράστιου έργου φωτοβολταϊκών, εδώ στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια, συνεπώς και αποδοτικότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο συγκριτικά με βορειοευρωπαϊκές χώρες και διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στην Γερμανία.
Θεωρητικά όλα καλά.

Όμως... 

Το τεράστιο αυτό έργο θα γίνει με γερμανικά πάνελς, επομένως οι Γερμανικές βιομηχανίες θα επωφεληθούν τα μέγιστα.

Θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ, δηλαδή χρήματα που θα μας διατεθούν για την πολυπόθητη ανάπτυξη, θα χρηματοδοτήσουν εμμέσως αλλά κατ'ουσίαν, τις γερμανικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών πάνελς και inverters, ενώ θα περιμέναμε να πάνε σε ανάπτυξη μονιμότερου χαρακτήρα, που να μένει εντός Ελλάδος και να έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Αφήστε και το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών δεν παράγει και έντονη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, αφού άπαξ και ξεπεράσουμε την αρχική φάση ανάπτυξής τους, φάση κατά την διάρκεια της οποίας δουλεύουν πολλοί τεχνικοί για την κατασκευής τους, μετά, αφού κατασκευαστεί το ηλιακό πάρκο, δεν απαιτεί σχεδόν κανέναν εργαζόμενο για την παρακολούθησή του. Δουλεύει σχεδόν στον αυτόματο.
                                                                       www.euepixeirein.gr
Αφήστε επιπλέον ότι για να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια του έργου HELIOS από την Ελλάδα έως την Γερμανία, θα απαιτείτο ένα τεράστιο δίκτυο μεταφοράς. Ποιος θα αναλάμβανε αυτό το τεράστιο κόστος; Επιπρόσθετα, από το μέγεθος του δικτύου, είναι σαφές ότι θα υπήρχαν έως και σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα η υποτίθεται οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εντόνως ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην ήταν εντέλει και τόσο οικονομική.

Επομένως προς τι το όλο σχέδιο HELIOS;

Μα για τους Γερμανούς, τους οποίους πρέπει να ευχαριστούμε που μας διασώζουν κιόλας και να υπομένουμε όλα αυτά τα άδικα μέτρα προσαρμογής.

Βρε Ουστ! 


>>>•<<<
www.euepixeirein.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου