Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μετοχές για όλες τις εποχές και για υψηλά κέρδη!


Η χαμένη επενδυτική δεκαετία αλλά και ... η δυνατότητα επίτευξης σημαντικών κερδών! 

Το  2011 επισφράγισε μια κατ'ουσίαν χαμένη επενδυτική δεκαετία: Οι δείκτες S&P και Dow Jones βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων, που θεωρητικά είναι ασφαλέστερα των μετοχών, είναι αμελητέες.  Το 10ετές αμερικάνικο ομόλογο αποδίδει λιγότερο από 2%. Τα ετήσια πιστοποιητικά καταθέσεων αποδίδουν λιγότερο από 1% σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα και ο χρυσός, που θεωρείται καταφύγιο ασφαλείας με όλη την αβεβαιότητα με επίκεντρο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, βρέθηκε στο -18% από τα υψηλά του Αυγούστου ως το τέλος του 2011.

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τις αποδόσεις του δείκτη S&P 500 ενός έτους, δύο ετών, τριών ετών, από τον Μάρτιο του 2008 όπως και από την αρχή του 2001. Βλέπουμε ότι οι μακροχρόνιες αποδόσεις του έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2012 είναι "φτωχές". Εάν τις βλέπαμε μάλιστα στο τέλος του 2011, κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες αποδόσεις του S&P, θα ήταν αρνητικές.
Σημειώνουμε δε, ότι μακροπρόθεσμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «πιάσει» κανείς αποδόσεις εξίσου καλές με αυτές ενός βασικού δείκτη αναφοράς, όπως ο S&P 500. Όσοι έχουν κάποια εμπειρία με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, το γνωρίζουν καλά αυτό.

Στον ίδιο πίνακα όμως, παραθέτουμε αντίστοιχα τις αποδόσεις τεσσάρων πραγματικών μετοχών.
Παρατηρείτε κάτι; 
Ότι οι αποδόσεις των τεσσάρων αυτών μετοχών, είναι σε όλα τα πεδία πράσινες, που σημαίνει ότι είτε επένδυε κανείς από τις αρχές του 2011 ή πριν δύο χρόνια ή πριν τρία χρόνια ή από τις αρχές του 2001, θα είχε κέρδη. 
Οι αποδόσεις αυτών των τεσσάρων μετοχών, είναι θετικές και κατά πολύ ανώτερες των αντίστοιχων του S&P 500!
Επομένως, ποιο το ρίσκο των τεσσάρων αυτών μετοχών, όταν κάποιος έχει την στοιχειώδη υπομονή διακράτησής τους, η οποία οδηγεί σε κέρδη, τα οποία καθίστανται μεγαλύτερα, όσο περνάει ο καιρός; 

Δεν είναι αυτός, ο ορισμός της επιτυχούς και ασφαλούς επένδυσης; Δεν μιλάνε τα νούμερα καλύτερα από τα λόγια; Δείτε και μελετήστε τον πίνακα.
Δεν είναι αυτή η επένδυση (στις τέσσερις μετοχές), αποδοτικότερη και ασφαλέστερη από όλες τις άλλες βασικές μορφές επένδυσης (π.χ. ομόλογα); Όσοι από εσάς αυτοχαρακτηρίζεστε ως συντηρητικοί επενδυτές, ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιοριστείτε και να κατανοήσετε ότι τελικά, μπορεί οι μετοχές (συγκεκριμένα κάποιες από αυτές) να είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες επενδύσεις.

Θέλετε να μάθετε ποιες είναι αυτές οι μετοχές; ... Ρωτήστε μας!  

Σημειώστε δε, ότι τα κέρδη θα ήταν πολύ καλύτερα, αν μέσα σε αυτά τα χρονικά διαστήματα, υπήρχε μια πιο ενεργητική αντιμετώπισή τους. Αναλογιστείτε ποια θα ήταν τα κέρδη, αν π.χ. μπορούσε κάποιος να αποφύγει ένα μέρος των απωλειών που υπήρξαν στη ισχυρότατη bear market του 2008...

>>>•<<<
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Στείλτε μου το mail σας, να σας τις μεταφέρω.
    (προϋπόθεση, δεν θα το διαδώσετε παραέξω. Την πληροφορία θα την κρατήσετε μόνο για τον εαυτό σας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή