Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πότε θα ανακάμψει το ΧΑΑ;;;

Το ΧΑΑ φαίνεται ότι θα ανακάμψει αργά και αφού βρεθεί εντός 
της "επιθανάτιας ζώνης" (~300 με 500 μονάδες) το 2012.





















Το παραπάνω γράφημα μας παρουσιάζει τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ από το 1986 έως σήμερα. Το πάνω μέρος απεικονίζει τον ΓΔ με τον ΚΜΟ 200 ημερών και το κάτω μέρος απεικονίζει έναν δείκτη καταγραφής της κερδοσκοπίας.

Εκ της τεχνικής εικόνας των δύο γραφημάτων και  ιδιαιτέρως αυτού της καταγραφής των κερδοσκοπικών δονήσεων της αγοράς, διαφαίνεται ότι ο ΓΔ μπορεί να διαμορφώσει πυθμένα εντός του 2012, αλλά η όλη εικόνα δεν συνάδει με ανάκαμψη τύπου V. Δηλαδή εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά μάλλον μια αργή - ομαλή.

Και αυτό διότι ήδη οι υποτιμητικές κερδοσκοπικές δυνάμεις (κάτω γράφημα, με τη γαλάζια γραμμή) έχουν «ανοίξει» πολύ και είναι έως και αδύνατον να «ανοίξουν» περισσότερο. Παράλληλα, αν κάτω από κάποιες συνθήκες που τώρα αδυνατούμε να τις αντιληφθούμε, οι υποτιμητικές κερδοκοπικές δυνάμεις «άνοιγαν» περισσότερο, που θα πήγαινε ο ΓΔ;
Συνεπώς, από την όλη τεχνική εικόνα, εκτιμούμε ότι εντός του 2012 με εντονότερη πιθανότητα κάπου στα μέσα του έτους, θα σχηματιστεί ο πυθμένας, κοντά στις 300 μονάδες
Η ανάκαμψη όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ένα βασικό γρανάζι της οικονομίας, δηλαδή οι τράπεζες, θα παραμένουν κατ’ουσίαν προβληματικές, εντός ενός εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος. Η ανάκαμψη θα είναι αργή αλλά μπορεί να δώσει τη δυνατότητα κίνησης έως τις 500 μονάδες.                                                                                www.euepixeirein.gr
Γι’αυτό ας έχετε το νου σας προς τα μέσα του 2012 για τον πυθμένα, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν καλή επιλογή. Αφαιρώντας όμως τις τράπεζες, δεν μένουν και πολλές επιλογές (ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις φαίνονται π.χ. οι ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ) και γενικότερα εταιρίες που έχουν χαμηλή δανειακή επιβάρυνση - ακόμα καλύτερα αν έχουν και μηδενική - και διαθέτουν ισχυρό cash flow.
Το ίδιο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι και η ανάκαμψη, δεν θα είναι εύκολη.
Σε κάθε περίπτωση και πλησιάζοντας προς την εκτίμησή μας περί του πυθμένα, θα επανέλθουμε, είτε για να επαληθεύσουμε την εκτίμηση είτε για να την τροποποιήσουμε (χρονικά).

[Edit 10/7/2012]
Καθώς έχουμε φτάσει χρονικά στα μέσα του έτους (2012), δίδουμε παράταση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους προκειμένου ο ΓΔ να φτάσει τις 300 μονάδες, όπου υπολογίζουμε τον πυθμένα του. 

>>><<<
24/11/2011Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
>>><<<


www.euepixeirein.gr

5 σχόλια:

  1. panoyotis
    Αυτη την αντιδραση πως την μετρας;
    Ξεκινημα,αντιδρασουλα,κυκνειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άνευ ουσίας αντιδρασούλα.

    Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε την αγορά μέρα με την μέρα.
    Μια φορά εβδομαδιαίως να την βλέπετε, αρκεί. Οι μικροδιακυμανσούλες, θα έχουν εξομαλυνθεί και θα βλέπετε πιο καθαρή τη συνολική εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αληθεια ειναι οτι τελευταιο μηνα βλεπω καθε μερα.
    Το πετυχες!
    Περιμενα ανοδο λογω χαμηλου τζιρου(κατω απο 800 ειχε ψιχουλα)
    Πρεπει να μοιραστουν χαρτια.
    Θα παμε και πιο πανω νομιζω 50-100 μοναδες και μετα μαλλον κατω.
    Βλεπεις μεμονομενες μτχ που πιασανε πατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έριξα σήμερα μια εβδομαδιαία ματιά.
    Μια σχετικά "καλή" ανοδική αντιδρασούλα. "καλή" υπό την έννοια ότι έκανε περίπου 6 συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις, πράγμα που δεν το πετύχαινε στο τελευταίο έτος.
    Βέβαια πάλι η άνοδος αυτή αν και θεωρητικά καλή αφού από τον πυθμένα στις 622 μονάδες μέχρι την Παρασκευή 20/1ου έκανε σχεδόν +14%, ωστόσο με την έντονη πτωτική πορεία είναι έως και εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο κανείς να τοποθετήθηκε στον πάτο και συνεπώς να έχει πραγματοποιήσει το εν λόγω κέρδος.
    Αν τοποθετήθηκε στην πορεία, δηλαδή ψηλότερα, υπάρχει κίνδυνος όπως συμβαίνει τόσο καιρό, να εγκλωβιστεί.
    Ο τζίρος δεν υποστηρίζει τη ουσιαστική συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
    Εννοείτε ότι ούτε και τα θεμελιώδη το υποστηρίζουν.
    Το ΧΑ παραμένει μια ρηχή αγορά άνευ ενδιαφέροντος.
    Όσο είναι έτσι η γενική εικόνα, δεν μπαίνω καν στον κόπο να δω ειδικότερες μετοχές. Θεωρώ ότι όλες, θα βρεθούν αρκετά πιο χαμηλά. Θα αρχίσω να τις ψάχνω μόλις θεωρήσω ότι πλησιάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ψαρώνετε με την συντελούμενη άνοδο που ο ΓΔ πλησίασε τις 850 μονάδες.
    Η κυρίαρχη τάση παραμένει καθοδική.
    Η αγορά ετοιμάζεται να εξαντλήσει τα ανοδικά της περιθώρια (14/2/2012).
    Ίσως, η μοναδική καλή ευκαιρία απεγκλωβισμού όσων εγκλωβισμένων πριν την επιστροφή μας στην γνώριμη πτωτική κίνηση.
    Βέβαια κάποιοι είναι έντονα εγκλωβισμένοι και με την παρούσα ανοδική κίνηση, ακόμα και αν πωλούσαν στην επικείμενη κορυφή, θα απεγκλωβίζονταν μερικώς.
    Εν πάση περιπτώσει, η τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι μια καλή ευκαιρία εξόδου.
    Τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει με την περιγραφή του άρθρου, που να αλλοιώνει την εικόνα ως προς το που θα πάμε, όπως και το χρονικό εντοπισμό του πυθμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή