Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία


Από δημιουργίας της Ευρωζώνης, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκής ενοποίησης κλπ, κλπ, επωφελήθηκε σημαντικά μόνο η Γερμανία. Το γράφημα που σας παρουσιάζουμε το καταδεικνύει. 


Το γράφημα μας παρουσιάζει τα ελλείμματα / πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές χώρες, που εξάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν πλεονάσματα, ενώ όσες εισάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν ελλείμματα.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, από δημιουργίας της Ευρωζώνης, οι τέσσερις αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία (μαύρη γραμμή) αύξησαν σημαντικά τα ελλείμματά τους, σε σημείο που πλέον είναι επικίνδυνο και τις ωθεί σε προγράμματα στήριξης και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Η Γερμανία από την άλλη μεριά (κόκκινη γραμμή), με την Ευρωζώνη επωφελήθηκε διότι αύξησε τα πλεονάσματά της, καθώς ήταν εξαρχής πολύ πιο ανταγωνιστική και μπορούσε να εξάγει πολύ ευκολότερα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Η γκρίζα γραμμή, που ξεκίνησε με πλεονάσματα και κατέληξε με ελλείμματα, είναι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή δεν ζημιώθηκαν μόνο οι χώρες της "περιφέρειας", ζημιώθηκαν όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση - και μόνους ωφελημένους - τους Γερμανούς.
             ευεπιχειρείν seminars
Πως τα κατάφεραν οι Γερμανοί; Πριν την είσοδό τους στην Ευρωζώνη, είχαν εντονότερη παραγωγή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η παραγωγή τους, αν και σίγουρα έχει βοηθηθεί και από άλλους παράγοντες, ωστόσο ήταν μεγαλύτερη από αυτές άλλων χωρών, διότι απευθύνονταν σε μια μεγαλύτερη αγορά. Αυτό βοηθούσε - και βοηθάει πάντα - στην δημιουργία οικονομιών κλίμακος, που χαμηλώνουν το κόστος παραγωγής ανά τεμάχιο.

Δείκτες ανεργίας


Άρα εξαρχής οι Γερμανοί δεν έπαιζαν στην Ευρωζώνη με ίσους όρους, έπαιζαν με πλεονέκτημα. Και το πλεονέκτημα άρχισε να αποδίδει καρπούς σιγά - σιγά, δυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τη Γερμανία και αποδυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. 


Αυτό είναι εμφανές και από τα γραφήματα των δεικτών ανεργίας (πιο πάνω), που είναι ολοφάνερο πόσο έχει ωφεληθεί η Γερμανία στην οποία η ανεργία μειώνεται και πόσο έχουν ζημιωθεί σε επίπεδο ανεργίας, για τους λόγους που προαναφέραμε, οι χώρες της περιφέρειας (στις οποίες αυξάνεται).


Οι Γερμανοί επωφελήθηκαν και από την συγκυρία ότι η χώρα τους εδράζεται γεωγραφικά περίπου στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορούσαν συνεπώς να εξάγουν, άρα και να απευθυνθούν, εκτός από την δική τους χώρα και προς νότον και προς βορρά και προς δυσμάς και προς ανατολάς. 



Η θέση της Γερμανίας στο κέντρο της Ευρώπης καθιστά πιο εύκολες τις εξαγωγές
προς όλες τις κατευθύνσεις, συνεπώς απευθύνεται σε μεγαλύτερες αγορές,
πετυχαίνει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και είναι ανταγωνιστικότερη

                                                                       euepixeirein.gr     seminars
Οι άλλες χώρες που είχαν μεγάλη εγχώρια αγορά, όπως η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, είναι λιγότερο προνομιούχες γεωγραφικά: αν  μία ισπανική επιχείρηση ήθελε εκτός της ισπανικής αγοράς να απευθυνθεί και στις χώρες του πρώην Σοβιέτ, θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερα μεταφορικά κόστη καθώς η Ισπανία βρίσκεται πολύ δυτικά. Η γεωγραφική θέση ευνοεί λοιπόν τους Γερμανούς, τους βοηθάει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερες αγορές και με μεγαλύτερες αγορές, πετυχαίνουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος. Είναι δηλαδή εκ "φύσεως" (γεωγραφικής θέσης) πολύ πιο ανταγωνιστικοί.   

Προσέξτε πως επωφελήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές με το Ευρώ

Και τώρα οι Γερμανοί, το παίζουν και αυστηροί, επιχειρώντας να μας επιβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγούν στην εξαθλίωση και "σκοτώνουν" την οικονομία. Γιατί; Διότι δεν τους φτάνουν όσα κέρδισαν. Θέλουν "σκοτώνοντας" την οικονομία, να έρθουν μετά από κάποιο διάστημα αυτοί, έχοντες χρήμα και να αγοράσουν ότι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει η χώρα μας σε εξευτελιστικές τιμές, συν το γεγονός ότι θα κερδίσουν και από τους τόκους των δανείων που μας έχουν δώσει.

Η Γερμανία δεν ενεργεί στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ενεργεί στα πλαίσια του δόγματος Deutsch über alles (η Γερμανία πάνω από όλους). Θα το δεχτούμε;

2 σχόλια:

  1. το ουσιώδες ήταν το νόμισμα!
    το ευρώ έχει κλειδωμένη ισοτιμία με τις περιφερειακές χώρες και δεν ανατιμάται όπως γινόταν με το ισχυρό μάρκο
    επίσης, τα νομίσματα-φτερά-στον-άνεμο των περιφερειακών χωρών αντικαταστάθηκαν με νόμισμα βαρίδι
    εκεί κρύβεται το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά την Ελλάδα σας επιβεβαίωσε και ο Βέρνερ Σιν. Ο γερμανός "σοφός", επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, ανέφερε όπως γράφει η Ναυτεμπορική στις 24/4/2012, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της όσο βρίσκεται εντός του Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή