Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η αποκρυπτογράφηση όσων είπε ο Ομπάμα


Ο Ομπάμα στα πλαίσια των G8 αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ελλάδος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στο €υρώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο από την DW
Ο Ομπάμα είναι ο Πλανητάρχης. Τα λεγόμενά του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ακολουθεί η  αποκρυπτογράφηση των λεχθέντων του. Η κατά financebeast ερμηνεία:

... ο Ομπάμα σημείωσε ότι από την πλευρά τους όλες οι χώρες μέλη της G8 «εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει».

Σχόλιο: Μπορούμε να πει προς τα έξω κάτι το διαφορετικό; Τι συμφέρει όμως τις ΗΠΑ; Τις συμφέρει να πληγεί το €υρώ χωρίς όμως να διαλυθεί η Ευρωζώνη. Να πληγεί το €υρώ για να πάψει να αποτελεί το αντίπαλο δέος στο δολάριο και να πάψει να απειλεί την μέχρι πρότεινος αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του αμερικάνικου νομίσματος στις διεθνείς συναλλαγές και ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα.

Σημειώνουμε ότι πριν μερικά χρόνια και βασικά προ του ξεσπάσματος της ευρωπαϊκής κρίσης, το €υρώ ήταν το δυναμικά ανερχόμενο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές και εάν η ανοδική του τάση συνεχίζονταν εντός ολίγων ετών, θα απειλούσε στα ίσα την πρωτιά του δολαρίου. Προ του ξεσπάσματος της ευρωπαϊκής κρίσης, το €υρώ είχε αρχίσει και χρησιμοποιούνταν π.χ. σε συναλλαγές για την διακίνηση πετρελαίου από αρκετές χώρες, κάτι που με την εκδήλωση της ευρωπαϊκής κρίσης, ανακόπηκε. Αυτό είναι υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ, αν και δεν θα βγουν ποτέ να το πουν φανερά, «προς τα έξω».
Για το θέμα του Δολαρίου και του €υρώ, βλέπε περισσότερα στοιχεία και εδώ:

2011: Το έτος των Αναδιαρθρώσεων Χρέους για την Ελλάδα

http://financebeast.blogspot.com/2011/04/2011.html

Οι ΗΠΑ θέλουν ένα αδύναμο, μη αξιόπιστο €υρώ, έστω και αν αυτό εμπεριέχει το μειονέκτημα ότι οι αμερικάνικες εξαγωγές προς την Ευρώπη θα καταστούν δυσκολότερες και ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, θα καταστούν ευκολότερες. Έστω δηλαδή και αν το αδύναμο και αναξιόπιστο €υρώ πλήττει την ανταγωνιστικότητα της αμερικάνικης παραγωγής. Το μεγάλο όφελος των ΗΠΑ είναι ότι με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουν την πρωτοκαθεδρία των δολαρίου ως το μοναδικό πρακτικά νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές και για απόθεση πλούτου παγκοσμίως.

Το όφελος από την ισχύ του δολαρίου έναντι του €υρώ, είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μειονέκτημα που έχει και περιγράψαμε, καθώς διασφαλίζει ότι θα υπάρχει σχεδόν εσαεί, μια ισχυρότατη ζήτηση για το αμερικάνικο νόμισμα (από όλες τις χώρες που θέλουν να πραγματοποιήσουν τις διεθνείς συναλλαγές τους). Διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισχυρότατη ζήτηση για το νόμισμά τους, καταφέρνουν να μην καταρρεύσει η οικονομία τους (των ΗΠΑ), κάτι που θα συνέβαινε εάν εκτύπωναν όπως εκτυπώνουν κατά καιρούς χρήμα άνευ αντικρύσματος και αύξανε έτσι η προσφορά του χρήματος ($) ενώ η ζήτηση γι’ αυτό θα είχε εξαφανιστεί.

Οι ΗΠΑ προτιμούν ένα αδύναμο €υρώ παρά την διάλυσή του και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ισχυρό και παγκόσμιο οικονομικό – νομισματικό πόλεμο για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης κάθε χώρας, ιδίως δια υποτιμήσεων – διολισθήσεων.
...   ...   ...
... ο Ομπάμα εκτίμησε ευθέως, πως ό,τι θα συμβεί στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες και στην αμερικανική οικονομία και υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
                                 www.euepixeirein.gr
Σχόλιο: Και μόνο που ελέχθη από τον πλανητάρχη πως ότι συμβεί στην Ελλάδα (εννοώντας κάτι κακό βέβαια, όπως η έξοδός μας από την Ευρωζώνη) θα έχει συνέπειες και στην αμερικάνικη οικονομία (και προφανώς εννοεί σοβαρές, ειδάλλως, αν οι συνέπειες ήταν μικρές και αντιμετωπίσιμες, δεν θα το ανέφερε), είναι αφενός επιβεβαίωση όλων όσων λένε ότι ας μας εκβιάζουν, ωστόσο ΔΕΝ μπορούν να μας εξωθήσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη (διότι απλά, θα έχει σοβαρές συνέπειες ο μεγάλος αδερφός – ΗΠΑ), αφετέρου μας έκλεισε το μάτι ο πλανητάρχης ότι αν εμείς το θέλουμε, υπάρχει έως και μια “off the record” υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι με τίποτα δεν μας φοβέρισε προκειμένου να παραμείνουμε πάση θυσία στην Ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως, μάλλον μας υποκίνησε να προχωρήσουμε στην απαραίτητη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Μην παραβλέπουμε πως μια τέτοια δήλωση από τον πλανητάρχη (πως ότι συμβεί στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες στην αμερικάνικη οικονομία), μπορεί να πλήξει σοβαρά τις αγορές. Ο Ομπάμα βέβαια δεν είναι αφελής σε όσα είπε – και όσα είπε, ήταν πολύ προσεχτικά διατυπωμένα, προκειμένου να περάσει τα μηνύματα που θέλει.  
...   ...   ...
... ο Ομπάμα πιστός στην πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και ενθαρρύνει την Μέρκελ να υιοθετήσει στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική ανάπτυξης, η οποία να εφαρμοσθεί παράλληλα με την ανάγκη για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση.


Σχόλιο: Ο Ομπάμα πέρασε το μήνυμα της χαλάρωσης και ανάπτυξης - επέκτασης, που οι Γερμανοί δεν την θέλουν καθώς εμμένουν στην αυστηρή λιτότητα και μόνο σ’ αυτήν.

Ποιο κόμμα, ρωτάμε τώρα εμείς, που να διεκδηκεί την εξουσία στην Ελλάδα, μπορεί να διακδηκήσει καλύτερα την χαλάρωση του όλου προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας και την ανάπτυξη – επέκταση της οικονομίας και μάλιστα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και υπέρ του λαού;
...   ...   ...
                                       www.euepixeirein.gr
Παρά τις υπαρκτές διαφορές, ο κ. Ομπάμα επέλεξε να επικεντρωθεί στα κοινά που ενώνουν Αμερική και Ευρώπη, αλλά και την G8 γενικότερα, σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινή θέση του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση.

Σχόλιο: Ο Ομπάμα εμέσως πλην σαφώς, καλεί να βάλουν αμφότεροι, νερό στο κρασί τους, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν οι ΗΠΑ και προκειμένου να προωθήσει η Υπερδύναμη καλύτερα τα συμφέροντά της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου