Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τράπεζες: Προσοχή στις “Σειρήνες”!




Την ΠΑ 11/3/2011, υπήρξε μια τραπεζοκεντρική άνοδος στο ΧΑ, καθώς ο δείκτης των Τραπεζών ανήλθε κατά 4,5%, στις 1340 μονάδες περίπου (το γράφημα εμφανίζει τιμές μέχρι 10/3/2011), καταδεικνύοντας μια αισιόδοξη οπτική.  Ωστόσο, τα spreads της χώρας μας την ΠΑ 11/3/2011 κινούνταν ανοδικά, στις 960 μονάδες βάσης και τα CDS επίσης ανοδικά: στις 1064 μονάδες βάσης της Ελλάδος, στις 454 μονάδες βάσης της Πορτογαλίας με ισχυρή αύξηση, στις 248 μ.β. της Ισπανίας και 580 μ.β. της Ιρλανδίας. Αυτή η οπτική που δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, θεωρούμε ότι θα βασίζεται σε εντονότερη και καλύτερη πληροφόρηση και άρα, περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε, παρά να εφησυχάζουμε.
Η άνοδος του ΧΑ της ΠΑ 11/3ου, φαίνεται να βασίστηκε στην προσδοκία κάποιων επενδυτών, περί θετικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης και την πιθανή χαλάρωση των όρων δανεισμού της χώρας μας. Οι γερμανοί, διότι από αυτούς εξαρτάται η στάση που θα υιοθετηθεί, φαίνεται να τηρούν σκληρή στάση (ως συνήθως), αλλά καθώς το κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση της ζώνης του Ευρώ (του κοινού νομίσματος που εξυπηρετεί τα μέγιστα τα οικονομικά τους συμφέροντα), υποθέτουμε ότι τελευταία στιγμή θα χαλαρώσουν τη στάση τους αλλά μόνο όσο χρειάζεται, σε μια προσπάθεια οι όποιες ενέργειές τους να μην συμβάλλουν στην αύξηση του λεγόμενου “ηθικού κινδύνου”.
Κάτι τέτοιο, μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια μικρή ανοδική αντίδραση, αλλά όχι κάτι παραπάνω. Εξακολουθούμε να θεωρούμε αρνητική την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εικόνα για τις τράπεζες. Δεν είναι “φρόνιμο” να είναι κανείς τοποθετημένος στον κλάδο των τραπεζών και τυχόν μικρή ανοδική αντίδραση, θα προσφέρει κατά την άποψή μας, ευκαιρία πωλήσεων.  Για το προσεχές μέλλον μέχρι να επανέλθουμε (επόμενες δύο εβδομάδες), αναμένουμε μικρή κίνηση μετά διακυμάνσεων που θα καταλήξει ξανά περίπου στα τρέχοντα επίπεδα (1340 μονάδες) ή και λίγο χαμηλότερα. 

Παναγιώτης
11/3/2011 


 <<<<<<<<<<•>>>>>>>>>
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιοδήποτε αγαθού.


1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή