Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Σύνοδος 11ης Μαρτίου: Η "ήπια" αναδιάρθρωση για την Ελλάδα ή αλλιώς ... η χορήγηση μισής ασπιρίνης σε καρκινοπαθή!



Θα θέλαμε να δώσουμε μια άλλη οπτική σε σχέση με την «επιτυχία» της 11ης Μαρτίου, που είχαμε επιμήκυνση του δανείου που μας χορηγούν και μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης.
Τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης μπορείτε να τους βρείτε σε πολλά ειδησεογραφικά μέσα, που αναπαράγουν με copy paste τα δελτία τύπου. Εδώ όμως, αναλύουμε την είδηση διότι είμεθα σκεπτόμενοι άνθρωποι και δεν δεόμαστε αβίαστα ό,τι μας σερβίρουν (σημειώνω ότι μερικά σημεία τα έλαβα σχεδόν έτοιμα από άλλα blogs, διότι ως απόψεις με εξέφραζαν και συνεπώς, το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι 100% δικό μου).

Ας δούμε τα πράγματα:

Σημειώνουμε ότι η μείωση του επιτοκίου αφορά το κομμάτι των €80 δισ. της ΕΕ, αφού η σύνοδος ήταν των χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, τα χρήματα που τελικά θα αποπληρώσουμε, θα είναι περισσότερα, απλώς η χρονική κατανομή τους, θα είναι λίγο ομαλότερη.

Είναι όμως μια επιτυχία όπως θέλουν – προφανώς – οι της κυβέρνησης να την παρουσιάσουν;

Έπειτα από ένα χρόνο περίπου μνημονίου, το Χρέος ως προς ΑΕΠ είναι πλέον 148%, όσο δηλ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μνημονίου θα έπρεπε να είναι στη λήξη του, το 2012. Άρα στο τέλος πάμε για πάνω από 160%. Ανεργία σχεδόν 15%, όση θα έπρεπε να ήταν το 2012. Έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 κοντά στο 10%, όταν η πρόβλεψη ήταν για 8%. Πληθωρισμός το 2010 στο 5,5%, όταν η πρόβλεψη ήταν για 2%. Ύφεση το 2010 στο 4,5%, όταν στο μέσον του χρόνου προβλέπονταν στο 3%. Το μνημόνιο εκτιμούσε για το2011 ύφεση 2,5%, ο προϋπολογισμός την ανέβασε στο 3% και το Economist την ανεβάζει στο 4%. Άρα αβέβαιο πόσο θα κλείσει στο τέλος.
Η αγορά, η πραγματική οικονομία έχει γονατίσει, έχει δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη ύφεση, και ας φανταστούμε τι θα συμβεί στο τέλος του χρόνου μιας και αναμένεται παρόμοιο ύψος ύφεσης. Εκτός αυτού τα έσοδα για το 2011 είναι ήδη εκτός στόχων.
Τι αποδεικνύουν οι αριθμοί; ότι το μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς και ολοκληρωτικά. Αυτή η διαπίστωση δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση. Και αφού απέτυχε τόσο νωρίς δεν χρειάζεται να πούμε η συνέχειά του που μας οδηγεί: σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Με αυτούς τους ρυθμούς το χρέος θα ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ (που όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ ήταν 115%) και θα απαιτείται κινεζικού τύπου ανάπτυξη, μιας και εάν οι αγορές μας δανείζουν (πως;), το 8% του ΑΕΠ θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση μόνον των τόκων. Πάλι σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, το χρέος θα «υποχωρήσει» στο 130% το 2020 και στο 115% προς το 2025%!!! Αυτό είναι το ευνοϊκότερο σενάριο μιας από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο δεν έχει επιτύχει ούτε ένα στόχο από αυτούς που έθεσε, και συνεχώς αναθεωρείται. Τρέχα γύρευε εάν έως το 2025 να βρεις εάν θα έχει παραμείνει κάτι όρθιο και κάτι Ελληνικό.

Η απόφαση είναι η όπως η χορήγηση μισής ασπιρίνης σε έναν καρκινοπαθή.

Ας δούμε την κατάσταση και λίγο διαφορετικά:
Ποιος είναι ο στόχος? Γιατί έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία? Διότι έχουμε πρόβλημα δημοσιονομικό, μεγάλο έλλειμμα και τεράστιο χρέος. Η εμπιστοσύνη στις αγορές είτε έχει κλονιστεί, είτε παίζεται παιγνίδι, σημασία έχει ότι ΔΕΝ μας δανείζουν. Άρα, προκειμένου να συντηρήσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους μας, χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό στήριξης. 
Παρόμοιο πρόβλημα με εμάς έχει η Ιρλανδία και οσονούπω, έρχεται η Πορτογαλία, για να μην μιλήσω περί Ισπανίας...

Όταν ο Στόχος είναι να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη στις αγορές, για να μπορέσεις να ξαναβγείς σε αυτές και να σε δανείζουν επαρκώς και σε μη τοκογλυφικά επιτόκια προκειμένου να μπορείς να συντηρείς την εξυπηρέτηση του χρέους σου, τι χρειάζεται; Να μειωθεί έλλειμμα και χρέος.

Εσείς αν ήσασταν ένας μεγαλοκεφαλαιούχος και έρχονταν η Ελλάδα με 120% του ΑΕΠ χρέος και έλλειμμα κοντά στο 12% και δεν το θεωρούσατε ελκυστικό για να την δανείσετε, όταν μετά από 2 - 3 χρόνια, ξανάρχονταν η Ελλαδίτσα με χρέος π.χ. 160% και έλλειμμα 7% και με την οικονομία της σε βαθιά ύφεση, θα θεωρούσατε ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν στο ενδιάμεσο ή ότι χειροτέρευσαν? Θα την δανείζατε τότε? ή πάλι δεν θα της δίνατε ούτε ευρώ? ή θα της δίνατε μισό ευρώ αλλά θα ζητούσατε τόκο πιστωτικής κάρτας (τοκογλυφικό)?
Εγώ λοιπόν αν ήμουν μεγαλοκεφαλαιούχος, υποψήφιος δανειστής χωρών, θα δάνειζα σε λογικό επιτόκιο την όποια χώρα είχε προβλήματα υψηλού χρέους και ελλείμματος, υπό ποιες προϋποθέσεις?

Εάν το υψηλό χρέος και έλλειμμα αφορούσε στο παρελθόν, αλλά πλέον η χώρα αυτή είχε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου η οικονομία της να καταστεί παραγωγική.
Αυτό σημαίνει οικονομία σε επέκταση και όχι σε ύφεση. Αυτό σημαίνει φορολογία, τουλάχιστον όχι υψηλή. Αυτό το έχει η Ιρλανδία (που δεν "κέρδισε" τίποτα από τους Ευρωπαίους χθες) και δεν το έχει η Ελλαδίτσα (που "κέρδισε" από τους Ευρωπαίους χθες). Αυτό σημαίνει εκρίζωση αν είναι δυνατόν, όλων των ελλειμματογόνων πηγών, που στην Ελλάδα είναι ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ τομέας και που δυστυχώς, οι κυβερνήσεις του παρελθόντος αλλά και η ΠΑΡΟΥΣΑ έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν γιατί θα είναι σαν να απονευρώνουν το δικό τους σώμα, δηλαδή όλον αυτό το διεφθαρμένο μηχανισμό που λειτουργεί στα πλαίσια του δούνε και λαβείν και συντηρεί αυτά τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) στην εξουσία. 
Επομένως, μη γελιούνται κάποιοι εδώ μέσα: τα μέτρα που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ και όποια άλλα τυχόν πάρει, δεν είναι στην κατεύθυνση της εκρίζωσης του ελλειμματογόνου μηχανισμού, αλλά της εξοικονόμησης - κλεψίματος από τους πραγματικά αθώους και εκτός ελλειμματογόνου μηχανισμού πολιτών (των χαμιλομεσαιομισθωτών, των συνταξιούχων, των μικροεπιχειρηματιών), δηλαδή της συνήθους "αγελάδας" για όταν έχουμε θέμα αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Και στον δημόσιο τομέα, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πειράξει στα πλαίσια του "νοικοκυρέματος" κάποιους, αυτοί δεν θα είναι οι βολεμένοι που δημιουργούν τον ελλειμματογόνο μηχανισμό, αλλά αυτοί που μπήκαν αξιοκρατικά και είναι και χαμηλά ως επί το πλείστον αμειβόμενοι. Να είστε σίγουροι γι'αυτό. Το έχουν ήδη αποδείξει.
Οπότε το ΠΑΣΟΚ, μπορεί εδώ και ένα χρόνο, με τα μέτρα να έχει περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά αντί να ενισχύσει, να καταστήσει υγιέστερο το δημόσιο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, το καθιστά μέσω των μέτρων ασθενέστερο. Παράλληλα, στα πλαίσια εξεύρεσης εσόδων, καταληστεύει με αδικέστατα μέτρα και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ενώ ήταν υγιής και παραγωγικός και κερδοφόρος (σε γενικές γραμμές), καθίσταται πλέον και αυτός ασθενικός, τουλάχιστον στο τμήμα των μικρομεσαίων εμπλεκομένων.

Άρα, η ελληνική οικονομία γενικότερα, αντί να ισχυροποιείται, καθίσταται ολοένα ασθενικότερη, η σαπίλα παραμένει στον δημόσιο τομέα και φεύγει ότι καλό είχε και στον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί ύφεση που πλήττει τους μικρομεσαίους εντόνως.

Το όλο αυτό κλίμα που περιέγραψα, ΔΕΝ συνιστά βελτίωση αλλά χειροτέρευση.
Οι ευρωπαίοι λοιπόν χθες, μας έδωσαν μισή ασπιρίνη, ενώ είμαστε βαριά άρρωστοι. 
Και γιατί το έκαναν? Από αγάπη προς εμάς?
Όχι. Απλά, για να προετοιμάσουν με άνεση χρόνου την διαθήκη μας (της Ελλαδίτσας), που η όλη περιουσία μας θα περάσει στα χέρια τους. 
Χειροκροτήστε τώρα λοιπόν, την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και κοροϊδέψτε τους Ιρλανδούς που δεν "πήραν" τίποτα.

Η Ιρλανδία που δεν "κέρδισε" τίποτα χθες, εξακολουθεί να διατηρεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να δημιουργεί επιχειρηματικότητα τουλάχιστον πολύ εντονότερα συγκριτικά με την Ελλάδα. Τότε θα υπάρχει τζίρος και κέρδη και συνεπώς και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ προϊόν. Τα δημόσια έσοδα του Ιρλανδικού κράτους θα τονωθούν, ενώ τα δικά μας έχουν πάει ήδη στον Καιάδα και που είσαστε ακόμα με αυτούς τους ληστές που μας κυβερνούν, αλλά κέρδισαν αυτή την φοβερή επιτυχία για λογαριασμό μας χθες, ε?

Εσείς, που θα προτιμούσατε να ανοίγατε μια επιχείρηση? Εδώ με τους φόρους που έχουμε ή στην Ιρλανδία? Εδώ με τους διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους που έχουμε και ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχείρησή σας ή στην Ιρλανδία? Εδώ που οι νόμοι αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο ή στην Ιρλανδία? Εδώ που ο ΓΑΠ χθες έφερε μια φοβερή επιτυχία ή στην Ιρλανδία που δεν πέτυχαν τίποτα χθες?

Εσείς αν ήσασταν μεγαλοκεφαλαιούχοι ποιον θα δανείζατε? Την Ελλάδα με όσα έχει καταφέρει ή την Ιρλανδία? 

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να ήσασταν μεγαλοκεφαλαιούχοι τοκογλύφοι, οπότε πιθανότατα θα δανείζατε την Ελλάδα, με σκοπό όχι να πάρετε τα χρήματα του δανείου σας πίσω, αλλά να βάλετε χέρι στο ενέχυρο, με αξία πολύ μεγαλύτερη του χορηγηθέντος δανείου.

Παναγιώτης 
12/3/2011

2 σχόλια:

  1. Είσαι επικίνδυνα άσχετος ρε μάστορα...γύρνα το στη κηπουρική καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον σχόλιο... Με επιχειρήματα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή