Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Επιχειρηματικότητα, «παγιδευμένη» στο ... σύστημα...


Σύμφωνα με το Ν.3419/2005 (ΦΕΚ 297/Α/6.12.2005) όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3853/2010 (ΦΕΚ 90/Α/17.6.2010) καθιερώθηκε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ. το οποίο λειτουργεί από 4/4/2011 στο ΕΒΕΑ. 

Το  Γ.Ε.ΜΗ. αναλαμβάνει πλέον ως «μία στάση», τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Αντί ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να πηγαίνει ο ίδιος στις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (εφορία, επιμελητήριο, ασφαλιστικός φορέας κλπ), συγκεντρώνεται ένα πλήθος χαρτούρας που παραδίδεται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αυτό αναλαμβάνει να τα προωθήσει στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να γίνει η δουλειά.

Ναι λοιπόν, η ίδρυση μιας επιχείρησης έγινε «μιας στάσης». Ωστόσο το ζητούμενο είναι να είναι μιας στάσης ή πολλών ή να είναι απλή και γρήγορη;  
Διότι έτσι όπως έγινε η διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, κατέστη πολύπλοκη (πολύ χαρτούρα), αργή και ακριβότερη. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για την εκδήλωση επιχειρηματικότητας
Με το νέο καθεστώς, σου ζητάνε φορολογική ενημερότητα για την ίδρυση της εταιρίας. Αυτό δεν συνέβαινε με το προηγούμενο καθεστώς. Και όπως κατανοεί κανείς, εντός αυτού του περιβάλλοντος, είναι πολλοί αυτοί που μπορεί να μην έχουν φορολογική ενημερότητα λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Εάν δεν έχεις λοιπόν πλέον φορολογική ενημερότητα, δεν μπορείς να ιδρύσεις επιχείρηση. Μα η λογική λέει ότι θα πρέπει να διευκολύνεις την δημιουργία επιχείρησης, μέσα από την λειτουργία της οποίας θα παραχθεί εισόδημα, προκειμένου να μπορείς στη συνέχεια να πληρώσεις και τον φόρο. Αυτή τη λογική, φαίνεται ότι εκεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς, δεν την κατανοούν. Για αυτούς, είναι λογικότερο κάποιος που ήδη δυσκολεύεται από πλευράς ρευστότητας, να τον μπλοκάρουν στην ίδρυση της επιχείρησης και ενδεχομένως να μην προχωρήσει και στην ίδρυση και έτσι... να μην δημιουργηθεί η επιχείρηση που θα του παράξει εισόδημα, προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώνει φόρους!!!   

Μα τόσο δύσκολο είναι πια να δημιουργηθεί μια απλή και σύντομη διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης; 

Οι υπηρεσίες δε, που εμπλέκονται στην ίδρυση, εξαιρετικά δύσκαμπτες. Παράδειγμα: για την ίδρυση ΟΕ χρειάζονταν ενημερότητα από τον ΟΑΕΕ ότι έχει πληρώσει ο επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας είχε ήδη πληρώσει μέσω ταχυδρομείου στην προτελευταία μέρα της προθεσμίας, αλλά αυτό αργεί να φανεί στο σύστημα. Άρα για τον ΟΑΕΕ ήταν μη ενήμερος. Επειδή ήταν «τεχνικά» μη ενήμερος, μπλόκαρε χρονικά και η ίδρυση της επιχείρησης έως ότου να φανεί στο σύστημα ότι είναι ενήμερος. Ο επιχειρηματίας πήγε με την απόδειξη πληρωμής στον ΟΑΕΕ, τους δείχνει ότι έχει πληρώσει και συνεπώς είναι ενήμερος, αλλά οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ είπαν ότι αν και το βλέπουν, δεν έχουν ωστόσο την δυνατότητα να το περάσουν στο σύστημα και ούτε είχαν την δυνατότητα να δώσουν κάποια έστω χειρόγραφη βεβαίωση έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει το όλο θέμα και να προχωρήσει η ίδρυση της επιχείρησης. Έτσι, ο επιχειρηματίας έφυγε άπραγος, αναμένοντας αναγκαστικά το πότε θα φανεί στο σύστημα ότι είναι ενήμερος και να προχωρήσει η διαδικάσια ίδρυσης.

Αποτέλεσμα: η ίδρυση της επιχείρησης να απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Ακόμα και εάν δεν υφίστατο η εμπλοκή που περιγράψαμε, καθώς το ΓΕΜΗ πρέπει να απευθυνθεί και να συνεργαστεί με διάφορες υπηρεσίες, πάλι η διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, απαιτεί περισσότερο χρόνο (διπλάσιο έως τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, πήγαινε ο ίδιος στις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες). 

Είναι δυνατόν λοιπόν να μην μπορούν να βρουν λύσεις απλές και εφαρμόσιμες και να καταστούν λίγο ωφέλιμα ευέλικτοι; 

Μπα όμως... αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα με τον βραδυκίνητο, ευθυνόφοβο και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα...

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι γνωστή ως προς την εχθρικότητά της σε σχέση με την εκδήλωση επιχειρηματικότητας. Βλέπε και ακόλουθο link για περισσότερα:
Ease of Doing Business στην Ελλάδα: Χειρότερα και από την Μποτσουάνα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου