Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Φυσικά Αέρια ... Φυσική Προδοσία...


Στην πρωϊνή εκπομπή του Παπαδάκη στον ANT1 συνομίλησαν για τα αποθέματα φυσικού αερίου που ειπώθηκε ότι υπάρχουν νοτίως της Κρήτης, οι καθηγητές κ.κ. Φώσκολος και Αλεξόπουλος.

Συνομίλησαν για τα (τεράστια) αποθέματα, που η γερμανική Deutsche Bank, τα υπολογίζει στα €427 δισ. και σύμφωνα με άλλες ξένες πηγές, μπορεί να είναι έως και αρκετά παραπάνω. Η πληροφόρηση αυτή και από τις πηγές που προέρχεται, ξεπερνά τα όσα ενίοτε σεναριακά περιέγραφαν, διάφοροι ευφάνταστοι γραφικοί.

Ο Αντώνης Φώσκολος (ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας), παρουσιάστηκε αρκετά αισιόδοξος και ανέφερε ότι τα αποθέματα είναι αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που ανέφερε η Deutsche Bank.

Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, καταξιωμένος στον χώρο των Γεωεπιστημών με πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αναγνώρισε ότι σαφώς οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές καθώς βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και αυτό είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο παρουσιάστηκε κάπως συγκρατημένος υπό την έννοια ότι μπορεί η πραγματική κατάσταση να εξελιχθεί, αρκετά χειρότερα ως προς τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.  

Ανεξάρτητα εάν η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, είναι τόσο μεγάλη και τόσο εκμεταλλεύσιμη, όσο περιγράφουν οι αισιόδοξοι ειδήμονες ή κάπως μικρότερη, όπως επιχειρηματολογούν οι πιο συγκρατημένοι επιστήμονες, το ερώτημα που μου γεννήθηκε ήταν ότι αυτό δεν ήταν γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια; Δηλαδή τώρα το υποπτεύθηκαν πιθανολογώντας το σε επιστημονική βάση;

Ευτυχώς, ο παρουσιαστής (Παπαδάκης) το ρώτησε ο ίδιος. Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Φώσκολο, ήταν ότι κάποιες ενδείξεις υπήρχαν από λίγες δεκαετίες πίσω και από παλαιά, είχαν ξεκινήσει έρευνες από πλευράς ελληνικού κράτους. Οι έρευνες αυτές εντίνονταν έως το 1996 οπότε έπαυσαν.

Και στην επόμενη απορία μου και ευτυχώς και ερώτηση του Παπαδάκη, γιατί έπαυσαν, η απάντηση του Φώσκολου ήταν ότι το 1997, δηλαδή λίγους μήνες μετά την παύση των ερευνών, ξεκίνησε η εισαγωγή του φυσικού αερίου από την Ρωσία...

Δηλαδή, όπως είπε και ο καθηγητής, από το 1997 ἐως και σήμερα (τέλη του 2012), τα οικονομικοεπιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την εμπορία του ρωσικού φυσικού αερίου, πίεσαν και κατάφεραν όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, την παύση της ερευνητικής διαδικασίας, προκειμένου η Ελλάδα να μην παράγει το δικό της φυσικό αέριο, το οποίο όπως είπε ο καθηγητής θα ήταν και πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με το ρωσικό.

Προφανώς, αν και δεν ειπώθηκε στην εκπομπή, εάν οι έρευνες δεν είχαν σταματήσει το 1996, θα είχαν ολοκληρωθεί προ πολλού και τώρα πλέον, θα είχαμε φτάσει και στο στάδιο της εκμετάλλευσης. Η χώρα μας, έχοντας έγκαιρα την εκμετάλλευση ενός τέτοιου τεράστιου ορυκτού πλούτου, θα παρουσιάζονταν πολύ ισχυρότερη οικονομικά και προφανώς, δεν θα είχε περιθωριοποιηθεί οικονομικώς, με αποτέλεσμα να μπει στα μνημόνια που εξαθλιώνουν το λαό. Τα μνημόνια που ήδη έχουν δολοφονήσει 3.000+ συμπολίτες μας (τους αυτοκτονούντες) και έχουν εξαθλιώσει οικονομικά τον μισό πληθυσμό της χώρας, απλούστατα δεν θα είχαν συμβεί!

Και γεννάται το ερώτημα: Η τότε κυβέρνηση (την περίοδο 1996 – 1997 ήταν η κυβέρνηση Σημίτη), έχοντας όπως λέει ο έγκριτος καθηγητής κ. Φώσκολος, κάποια ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις έως τότε έρευνες, γιατί έπαυσε την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας;;;  Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι το έκανε αυτό για να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως και εξωχώρια συμφέροντα. Τότε όμως οι συντελεστές αυτής της κυβέρνησης δεν είναι, κυριολεκτικά προδότες; Το ίδιο υπεύθυνες δεν είναι και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν (που ενώ γνώριζαν, δεν έπραξαν τίποτα);  

Και γεννάται και το ακόλουθο ερώτημα: Στα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα περιθωριοποιήθηκε οικονομικά και υπήρξε πίεση να μπει (και τελικά μπήκε) στο Μνημόνιο, γιατί οι τότε κυβερνήσεις του Παπανδρέου, μετά του Βενιζέλου, μετά του Παπαδήμου και σήμερα (τουλάχιστον έως τώρα) η τριμερής με επικεφαλής τον Σαμαρά, αφού γνώριζαν ότι υπάρχει ένας τόσο τεράστιος και εκμεταλλεύσιμος ορυκτός πλούτος και μάλιστα σε περιοχή καθαρή (που δεν αμφισβητείται από άλλον), γιατί δεν ξεκινούσαν αμέσως, την πραγματοποίηση των απαραίτητων ερευνών, έτσι ώστε το δυνατόν ταχύτερα, να φτάσουμε σε στάδιο εκμετάλλευσης του ορυκτού αυτού πλούτου;

Εάν η κυβέρνηση ΓΑΠ, με το που ανήλθε στην εξουσία και η χώρα δέχονταν πιέσεις από τις αγορές για να τεθούμε εκτός χρηματοδότησης, ξεκινούσε αμέσως τις έρευνες προκειμένου να πάμε το δυνατόν ταχύτερα σε εκμετάλλευση, τώρα αντί για το Μνημόνιο ΙΙ, Μεσοπρόθεσμο και Μνημόνιο ΙΙΙ, η ψυχολογία θα είχε διαμορφωθεί σε θετική, καθώς η εκκίνηση της εκμετάλλευσης θα φάνταζε κοντινή. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΓΑΠ δεν έπραξε τίποτα, μπήκε στο Μνημόνιο που εξαθλιώνει το λαό, μετά τίποτα απολύτως δεν έπραξε και η κυβέρνηση Βενιζέλου, με αποτέλεσμα πλέον, η χώρα να έχει «δεθεί» με τα μνημόνια που ακολούθησαν, κάτι που θα έχει τις εξής συνέπειες όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση:

• Τα έσοδα θα πάνε κατευθείαν στους πιστωτές μας.

• Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που μπορούν να εμπλακούν στην εκμετάλλευση και στην ανάπτυξη της σχετικής υποδομής, θα αμείβονται πλέον τριτοκοσμικά.
                                                  Εσείς απλά επιχειρείν ή Ευεπιχειρείν;;;
Εν ολίγοις, οι ξένοι καπιταλιστές θα αρπάξουν τον όποιο πλούτο έχει η Ελλάδα, με ελάχιστο για αυτούς κόστος. Αυτό δεν συνιστά ένα ηθελημένο (διότι οι πολιτικοί μας γνώριζαν – δεν είχαν άγνοια) ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, μια ηθελημένη εξαθλίωση των πολιτών της προκειμένου να διεκολυνθεί το ξεπούλημα και να συμπληρωθεί με χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό; Όλο αυτό δεν συνιστά μια άνευ προηγουμένου εθνική εκχώρηση; Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα επέρχετο ούτε εάν είχαμε χάσει έναν πόλεμο. Και το κατάφεραν με τις ενέργειες και παραλήψεις τους, οι τελευταίες κυβερνήσεις. Δεν συνιστά όλο αυτό μια χειρίστου είδους ΠΡΟΔΟΣΙΑ;;;      

Και πότε επιτέλους θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι όπως τους αξίζει;

>>>•<<<
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

1 σχόλιο: