Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

H "ακύρωση" της αγοράς CDS και που θα οδηγήσει


Αρνητική ήταν την Πέμπτη 1η Μαρτίου η απάντηση της International Swaps and Derivatives Association ISDA (Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων) στα ερωτήματα που είχαν τεθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ISDA είχε υποβληθεί ερώτημα για το εάν η αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσεως (CACs) στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός και για το εάν πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.


Η απόφαση ήταν αναμενόμενη καθώς η αναδρομική υιοθέτηση των ρητρών από την ελληνική Βουλή, αν και έμμεση απειλή, ωστόσο δεν εξαναγκάζει κανέναν σε κούρεμα, συνεπώς σε πιστωτικό γεγονός (credit event).Μπορεί να έχουμε όμως πιστωτικό γεγονός στις 9 Μαρτίου, μετά την ενεργοποίηση των CACs.

Εν πάση περιπτώσει, τα CDS, τουλάχιστον προς το παρόν δεν ενεργοποιούνται. 


Βέβαια σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι η ISDA δεν είναι δικαστήριο και προφανώς, όποιοι θεωρούνται ότι θίγονται (που κάποιοι δεν θα το θεωρήσουν;), μπορούν να προσφύγουν σε δικαστήρια. Καθώς τα CDS είναι τα ασφαλιστήρια για τον κίνδυνο παύσης πληρωμών, ε, ας μην κοροϊδευόμαστε, στην περίπτωση της Ελλάδος που έχει σαφώς χρεοκοπήσει και προσπαθούμε να "ξορκίσουμε" (;) το κακό βαφτίζοντάς το με διάφορα εξωτικά ονόματα, θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν. Το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκαν ή ενδεχομένως δεν ενεργοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, συνεπάγεται ακύρωση επί της ουσίας, της αγοράς των CDS.

Επειδή τα CDS αντιστάθμιζαν τον κίνδυνο παύσης πληρωμών, θα έχει ως συνέπεια την ΜΕΓΑΛΗ πτώση της αξίας των τοξικών ομολόγων των προβληματικών χωρών, καθώς πλέον δεν θα μπορούν οι επενδυτές ή και παίχτες διεθνώς, να αντισταθμίσουν το κίνδυνο.  Συνεπώς μιλάμε για ένταση της Κρίσης.

Αλλά προσέξτε: η ΕΚΤ στο τελευταίο διάστημα, παρείχε τεράστια ρευστότητα, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, με χαμηλό κόστος στις τράπεζες. Επομένως, βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει μία ύφεση της Κρίσης αφού οι τράπεζες έχουν ρευστότητα και μπορούν να αγοράσουν τα τοξικά ομόλογα. Βραχυπρόθεσμα όμως... Είναι σαν να είμαστε βαριά άρωστοι και πήραμε μία ασπιρίνη και μας έπεσε ο πυρετός. Μετά από λίγο, θα εμφανιστεί ξανά.  

1 σχόλιο:

  1. TF Market Advisors: Goldman Sachs και JP Morgan ελέγχουν το 22% ή 145 δισ των CDS των PIIGs - Οι αμερικανικές τράπεζες δεν θέλουν να πληρώσουν.

    Ασυγκίνητοι οι αναλυτές μετά την επίσημη ανακοίνωση της ISDA πως δεν ενεργοποιούνται τα ελληνικά CDS - Εγείρουν θέμα αξιοπιστίας - Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός σήμερα, αλλά μπορεί να υπάρξει αύριο - Για "επικίνδυνο προηγούμενο" κάνει λόγο η Pimco.

    ΑπάντησηΔιαγραφή