Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Χριστός Ανέστη, αλλά όχι και οι Τράπεζες


Σχεδόν “νεκρές” οι τράπεζες, συνεχίζουν σε καθοδική πορεία.
O   Δείκτης Τραπεζών: κατήλθε σε χαμηλά περίπου 14 ετών. 
Όπως φαίνεται, το γράφημά τους είναι bearish και έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμο, αρκετά καθοδικό καναλάκι.  Δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες δείχνουν αρκετά πιεσμένες, θεωρούμε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα κινηθούν ανοδικά, προς τις 1.150 μονάδες. Παρόλο βέβαια που λέμε ότι θα κινηθούν ανοδικά, δεν προσφέρονται για τοποθέτηση, καθώς λόγω των αναμενόμενων διακυμάνσεων, η αποκόμιση κερδών θα είναι δύσκολη και επισφαλής υπόθεση.


Το μακροχρόνιο γράφημα του Δείκτη Τραπεζών που εμφανίζει τιμές από το 1986 μας δείχνει μια μη αισιόδοξη εικόνα: Οι δύο πράσινες γραμμές στήριξης, η μία ανερχόμενη από το 1989 και η άλλη σχεδόν οριζόντια από το 1998, έχουν σπάσει. Βέβαια τεχνικά τίποτα δεν πρέπει να μας παραξενεύει, καθώς σε μια bear market εντοπίζονται στηρίξεις, οι οποίες σπάνε εφόσον εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε καθοδική αγορά, ενώ σε μια bull market εντοπίζονται αντιστάσεις, οι οποίες και αυτές σπάνε για όσο καιρό παραμένουμε σε ανοδική αγορά.
Θεωρούμε ότι τώρα, ο Δείκτης Τραπεζών θα προσεγγίσει την οριζόντια λαδί γραμμή, που περνάει περίπου από τις 600 μονάδες, καθώς στα επίπεδα αυτής, την περίοδο 1992 – 1995 ο ΔΤΡ έβρισκε στήριξη. Βέβαια, όταν οι στηρίξεις είναι τόσο μακρινές χρονικά, είναι πιθανότατα ξεχασμένες από την αγορά, κάτι που μειώνει την αξία τους τουλάχιστον θεωρητικά.

Εμείς ρισκάρουμε μια τέτοια εκτίμηση καθώς συνεκτιμούμε, πέραν της αρνητικής τεχνικής δυναμικής του ΔΤΡ και την αρνητική εικόνα από πλευράς θεμελιώδους περιβάλλοντος και πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, ακριβώς επειδή τα προβλήματα των οποίων άπτονται και εμπλέκονται οι ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν επιλυθεί ούτε βαίνουν προς κάποια ουσιαστική επίλυση, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κάποιο έντονα αρνητικό συμβάν (αυτό μπορεί να είναι π.χ. μια μη εντελώς φιλική αναδιάρθρωση ή και οτιδήποτε άλλο), που όταν εκδηλωθεί θα συμβάλλει στην βύθιση του ΔΤΡ προς τις 600 μονάδες και του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, προς τις 800 μονάδες.

Άλλωστε τεχνικά μιλώντας και αγνοώντας τους όποιους λόγους μπορούν να οδηγήσουν εκεί, μια πτώση διαρκείας – κυρίαρχη πτωτική τάση σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά/μετοχή κ.λπ., συχνά πυθμένεται, σχηματίζει με άλλα λόγια τον βασικό πυθμένα, με ένα έντονο βύθισμα. Παρομοίως - αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση - συμβαίνει όταν έχουμε την περάτωση μιας κυρίαρχης ανοδικής τάσης: όταν αυτή κορυφώνεται, συχνά εμφανίζεται ένα έντονο, σχεδόν κατακόρυφο άλμα, πριν ξεκινήσει η πτώση και αντιστροφή της κυρίαρχης τάσης σε πτωτική.   

 ----------------------------------------------------------------------------------------
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.


Παναγιώτης   
29/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου