Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Που το πάει η Γερμανία;;; (Και ποιους έχει να αντιμετωπίσει…)


Έχουμε αναπτύξει στο άρθρο μας «Politicoeconomics à la Troika 101…», τι επιδιώκει η Τρόικα και βασικά οι Γερμανοί, μέσα από τις επιβαλλόμενες και εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές (βλ. εδώ το άρθρο .......).

Ο στόχος είναι, εκμεταλλευόμενοι οι Γερμανοί την κρίση, να καταστήσουν τον ευρωπαϊκό νότο μια «ζώνη» χαμηλού κόστους σε assets και σε ανθρώπινο δυναμικό, όπου οι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκατασταθούν και να παράγουν, έχοντας  κόστη ανταγωνιστικά προς τους Κινέζους.

Σημειώνουμε σχετικά ότι οι Γερμανοί είναι δεύτεροι παγκοσμίως σε εξαγωγές μετά τους πρώτους κινέζους και μπροστά από τις ΗΠΑ. Τα παλαιότερα χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν μπροστά από τους Γερμανούς στις εξαγωγές, αλλά με το €υρώ, οι Γερμανοί κατήστησαν ανταγωνιστικότεροι και λόγω του νομίσματος που ήταν αρκετά ασθενέστερο από το Μάρκο, αλλά και λόγω της συγκυρίας, που δημιουργήθηκε από την λειτουργία της Ευρωζώνης με τις αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές (βλ. και το σχετικό άρθρο εδώ   Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία).

Αν οι Γερμανοί λοιπόν, πετύχουν την «κινεζοποίηση» της νοτίου Ευρώπης – και μέχρι στιγμής φαίνεται να το καταφέρνουν, καθώς οι κυβερνήσεις των ‘προβληματικών’ χωρών δέχονται ευκόλως όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα από τους Γερμανούς – τότε ποιος θα βγει ζημιωμένος; 

Θα βγει ζημιωμένη, η Κίνα διότι τώρα πλέον στο διεθνές εμπόριο, θα έχει να ανταγωνιστεί τους πολύ ανταγωνιστικότερους πλέον Γερμανούς, κάτι που θα είναι εντόνως εις βάρος των κινεζικών εξαγωγών. Και η Κίνα, εάν κρατάει ένα σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο στο εσωτερικό της και δεν υπάρχει γκρίνια έως και αναταραχές, το καταφέρνει με το να διατηρεί την απασχόληση (και το εισόδημα) σε ένα επαρκώς ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό με τη σειρά του, επιτυγχάνεται με την απασχόληση σε βιομηχανίες εξαγωγικού χαρακτήρα. Συνεπώς το βιοτικό επίπεδο στη Κίνα, εξαρτάται σημαντικά από την εξέλιξη των εξαγωγών της.

Ζημιωμένες θα βγουν και οι ΗΠΑ, διότι με το €υρώ, οι Γερμανοί τους ξεπέρασαν τους αμερικάνους σε εξαγωγές παγκοσμίως και βέβαια εάν καταφέρουν να ‘κινεζοποιήσουν’ από πλευράς κόστους τον ευρωπαϊκό νότο, τότε καθώς θα καταστούν πολύ πιο ανταγωνιστικοί, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα και στις ΗΠΑ που είναι 3η στην κατάταξη των εξαγωγών παγκοσμίως. Η Γερμανία δηλαδή θα καταφέρει να ανοίξει υπέρ της την ψαλίδα και βέβαια, εις βάρος των ΗΠΑ.

Όταν πλήττονται τόσο πολύ με την πολιτική που επιβάλει η Γερμανία (και εφαρμόζονται από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου), θεωρείτε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, θα μείνουν με «σταυρωμένα χέρια»;

Τόσο οι ΗΠΑ που θεωρείται ότι έχουν παραδοσιακά φιλικότατες σχέσεις με τους Γερμανούς, όσο και η Κίνα, που διατηρεί προφίλ χαμηλών τόνων γενικότερα και με όλους, παρά αυτά τα ‘χαρακτηριστικά’ τους που δεν αφήνουν να έρθουν σε ευθεία και εξωτερική σύγκρουση με τους Γερμανούς, προφανώς έχουν λόγο (όπως εξηγήσαμε) να είναι εξαγριωμένοι με τους Γερμανούς.

Ναι, η μοναδική μεγάλη υπερδύναμη του πλανήτη, οι ΗΠΑ (έστω και αν από οικονομικής πλευράς, έχουν αδυναμίες) και η Κίνα, η ανερχόμενη πολύ μεγάλη δύναμη, έχουν λόγους να είναι εξαγριωμένοι με τους Γερμανούς, διότι οι τελευταίοι, κινούνται πολύ ‘επιθετικά’ εναντίον τους στο οικονομικό πεδίο.
Επομένως, οι ΗΠΑ και οι Κίνα, έχουν στο δεδομένο ζήτημα, συμπλέοντα συμφέροντα, να κινηθούν ενάντια στη Γερμανία. Αυτό βεβαίως, λόγω των κανόνων της 'πολιτικής ευγένειας', δεν μπορούν να το κάνουν φανερά. Θα το κάνουν όμως σαφώς κρυφώς και ‘υπογείως’.

Έχουμε λοιπόν από τη μια μεριά την Γερμανία και από την άλλη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ποιος θα κερδίσει σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο, που θα έχει σοβαρές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των λαών των εμπλεκομένων χωρών – μεγάλων δυνάμεων; Εσείς που θα ποντάρατε;

Εγώ νομίζω ότι θα κερδίσει η πλευρά των ΗΠΑ και Κίνας και θα χάσει η Γερμανία. Πιστεύετε ότι τα επιτελεία και think tanks των μεγάλων αυτών δυνάμεων, δεν βλέπουν που το πάει η Γερμανία; Και δεν θα σκεφτούν, πώς να την αντιμετωπίσουν;
                                                           Το πρώτο διεθνώς Ελληνιστικό κατάστημα!
Και ποιος είναι ο τρόπος να την αντιμετωπίσουν; Μα με το να μην τελεσφορήσουν τα σχέδια της Γερμανίας για ‘κινεζοποίηση’ του ευρωπαϊκού νότου. Πως θα γίνει όμως αυτό; Μα με το να παύσουν οι πολιτικές αυτές που επιβάλλει η Γερμανία και επιφέρουν ακριβώς, αυτό το αποτέλεσμα.  Και πως θα παύσουν οι πολιτικές αυτές, αφού μέχρι σήμερα στις ‘προβληματικές’ χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι κυβερνήσεις είναι ενδοτικές στα όσα ζητούν οι Γερμανοί;

Προφανώς, αμερικάνοι και κινέζοι, άφησαν να περάσει ο χρόνος άπραγοι, προκειμένου να δουν πόσο θα τραβήξουν το σχοινί οι Γερμανοί, διότι δεν το γνώριζαν από πριν. Τώρα λοιπόν που διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί τραβάνε το σχοινί και το τραβάνε και δεν λένε να χαλαρώσουν, προφανώς πείστηκαν για την εναντίον τους, οικονομική επιθετικότητα και πλέον, έχουν λόγο να αντιδράσουν. Πως; ‘Υπογείως’ πάντα και με ενέργειες που μπορούν να ξεκινούν από την υποστήριξη απόψεων και πολιτικών αντιμνημονιακών , έτσι ώστε να επηρεάσουν από την κοινή γνώμη έως και το αποτέλεσμα εκλογών (όταν αυτές συμβούν), έως και μυστικές πιέσεις προς τις έως σήμερα γερμανόφιλες κυβερνήσεις ή και προσφορά κινήτρων προς αυτές, προκειμένου να αλλάξουν τη στάση τους και από γερμανόφιλες και μνημονιόφιλες, να καταστούν έως και αντιμνημονιακές. 
Εάν δε, οι παραπάνω δέσμες ενεργειών δεν έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ΗΠΑ και Κίνα θα είχαν κάθε λόγο να ωθήσουν τα πράγματα, με διάφορους τρόπους που θα μπορούσε να είναι έως και υποκίνηση εσωτερικών βίαιων αναταραχών στις ‘προβληματικές’ χώρες, στην διάσπαση της Ευρωζώνης. Διότι μία χώρα εάν βγει από την ζώνη του €υρώ, η Ζώνη διαλύεται καθώς πλέον επικρατεί αστάθεια και αβεβαιότητα. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου οι κυβερνήσεις των ‘προβληματικών’ χωρών να κάνουν το μεγάλο βήμα της επιστροφής στο δικό τους νόμισμα, οι ΗΠΑ και Κίνα, χρειάζεται να έχουν δώσει τα εχέγγυα ότι θα παράσχουν την αναγκαία υποστήριξη έτσι ώστε οι λαοί των χωρών αυτών να μην πεινάσουν από την βίαια – ξαφνική αλλαγή νομίσματος άνευ να έχουν προηγηθεί αλλαγές και στις παραγωγικές τους δομές. Είναι πολύ πιθανό, οι χώρες που θα κάνουν το μεγάλο βήμα, να λάβουν και γενναία χρηματοδοτική υποστήριξη έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Τότε, σε αυτή την περίπτωση που όμως είναι και το έσχατο μέτρο στο οποίο θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Κίνα, η Γερμανία θα ζημιωθεί τα μέγιστα, καθώς επιστρέφοντας σε ένα Μάρκο ξαφνικά, η ανταγωνιστικότητά της θα καταρρεύσει από τη μια μέρα στην άλλη. Ξαφνικά, η παραγωγική υποδομή της Γερμανίας που υπήρχε στο μέγεθος που είναι λόγω των εξαγωγών συνεπία του αδύναμου €υρώ ως προς το παλαιό Μάρκο, θα υποαπασχοληθεί διότι οι εξαγωγές της με την επιστροφή της στο νέο ‘ακριβό’ Μάρκο (ως προς το €υρώ) θα καταστούν πανάκριβες άρα και μη συμφέρουσες. Παράλληλα θα υπάρξει άμεσο πλήγμα στη  απασχόληση, η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα και η Γερμανία που σήμερα μας φαντάζει οικονομικά κρατερή, θα αντιμετωπίσει ξαφνικά, σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.  
Θεία Δίκη προς τους πολλές φορές ασχημονούντες προς διάφορους λαούς Γερμανούς;;;

Παναγιώτης

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό το άρθρο σου αυτη τη φορά, τα επιχειρήματα και η λογική του, μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή