Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Χριστός Ανέστη, αλλά όχι και οι Τράπεζες


Σχεδόν “νεκρές” οι τράπεζες, συνεχίζουν σε καθοδική πορεία.
O   Δείκτης Τραπεζών: κατήλθε σε χαμηλά περίπου 14 ετών. 
Όπως φαίνεται, το γράφημά τους είναι bearish και έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμο, αρκετά καθοδικό καναλάκι.  Δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες δείχνουν αρκετά πιεσμένες, θεωρούμε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα κινηθούν ανοδικά, προς τις 1.150 μονάδες. Παρόλο βέβαια που λέμε ότι θα κινηθούν ανοδικά, δεν προσφέρονται για τοποθέτηση, καθώς λόγω των αναμενόμενων διακυμάνσεων, η αποκόμιση κερδών θα είναι δύσκολη και επισφαλής υπόθεση.


Το μακροχρόνιο γράφημα του Δείκτη Τραπεζών που εμφανίζει τιμές από το 1986 μας δείχνει μια μη αισιόδοξη εικόνα: Οι δύο πράσινες γραμμές στήριξης, η μία ανερχόμενη από το 1989 και η άλλη σχεδόν οριζόντια από το 1998, έχουν σπάσει. Βέβαια τεχνικά τίποτα δεν πρέπει να μας παραξενεύει, καθώς σε μια bear market εντοπίζονται στηρίξεις, οι οποίες σπάνε εφόσον εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε καθοδική αγορά, ενώ σε μια bull market εντοπίζονται αντιστάσεις, οι οποίες και αυτές σπάνε για όσο καιρό παραμένουμε σε ανοδική αγορά.
Θεωρούμε ότι τώρα, ο Δείκτης Τραπεζών θα προσεγγίσει την οριζόντια λαδί γραμμή, που περνάει περίπου από τις 600 μονάδες, καθώς στα επίπεδα αυτής, την περίοδο 1992 – 1995 ο ΔΤΡ έβρισκε στήριξη. Βέβαια, όταν οι στηρίξεις είναι τόσο μακρινές χρονικά, είναι πιθανότατα ξεχασμένες από την αγορά, κάτι που μειώνει την αξία τους τουλάχιστον θεωρητικά.

Εμείς ρισκάρουμε μια τέτοια εκτίμηση καθώς συνεκτιμούμε, πέραν της αρνητικής τεχνικής δυναμικής του ΔΤΡ και την αρνητική εικόνα από πλευράς θεμελιώδους περιβάλλοντος και πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, ακριβώς επειδή τα προβλήματα των οποίων άπτονται και εμπλέκονται οι ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν επιλυθεί ούτε βαίνουν προς κάποια ουσιαστική επίλυση, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κάποιο έντονα αρνητικό συμβάν (αυτό μπορεί να είναι π.χ. μια μη εντελώς φιλική αναδιάρθρωση ή και οτιδήποτε άλλο), που όταν εκδηλωθεί θα συμβάλλει στην βύθιση του ΔΤΡ προς τις 600 μονάδες και του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, προς τις 800 μονάδες.

Άλλωστε τεχνικά μιλώντας και αγνοώντας τους όποιους λόγους μπορούν να οδηγήσουν εκεί, μια πτώση διαρκείας – κυρίαρχη πτωτική τάση σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά/μετοχή κ.λπ., συχνά πυθμένεται, σχηματίζει με άλλα λόγια τον βασικό πυθμένα, με ένα έντονο βύθισμα. Παρομοίως - αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση - συμβαίνει όταν έχουμε την περάτωση μιας κυρίαρχης ανοδικής τάσης: όταν αυτή κορυφώνεται, συχνά εμφανίζεται ένα έντονο, σχεδόν κατακόρυφο άλμα, πριν ξεκινήσει η πτώση και αντιστροφή της κυρίαρχης τάσης σε πτωτική.   

 ----------------------------------------------------------------------------------------
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.


Παναγιώτης   
29/4/2011

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Θεωρείτε εκτός πιθανοτήτων την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη;


«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και «Τελικώς επτωχεύσαμεν»: το πρώτο το είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1893 και το δεύτερο ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1932. Προφανώς, οι δύο πολιτικοί άνδρες, λέγοντας κάτι τέτοιο, αναγνώριζαν την κατάσταση και τουλάχιστον ένα μέρος της ευθύνης. 

Οι σημερινοί κυβερνώντες της Ελλάδος όμως, δεν ομολογούν το λάθος τους διότι από την σκοπιά τους, δεν πρόκειται καν για λάθος. Η όλη κατάσταση της κατ’ουσίαν χρεοκοπίας της Ελλάδος διαμορφώθηκε εσκεμμένα, χτίστηκε σιγά - σιγά όλα τα προηγούμενα χρόνια από τον πολιτικό κοσμο της χώρας, στα πλαίσια διαμόρφωσης ενός κομματικού - κρατικού μηχανισμού που θα υποστηρίζει την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία, σε βάρος βεβαίως της χώρας και του μέλλοντός της, όπως πλέον αποδεικνύεται.

Ναι, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Χρεοκοπία έχεις όταν δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου. Η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της. Από εκεί και ύστερα, μένει να προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης της χρεοκοπίας και αντιμετώπισης αυτής, έτσι ώστε μετά από κάποιο καιρό, η χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της και να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετήσει το χρέος της.

Ας αναγάγουμε το θέμα σε μικροεπίπεδο: αν ένας ιδιώτης δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο δανεισμό του, δηλαδή αν το καθαρό του εισόδημα μετά από τα πάγια έξοδά του, είναι μικρότερο από την μηνιαία δόση εξυπηρέτησης του δανείου, η λογική μας λέει ότι αφενός θα έπρεπε να περιορίσει τα έξοδά του όσο γίνονταν. Να αρκεστεί στα απολύτως απαραίτητα. Αφετέρου θα έπρεπε να φροντίσει να αυξήσει τα έσοδά του, όπου και όσο μπορούσε.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω δεσμών ενεργειών, θα μπορούσε είτε να εξαφανίσει το χάσμα μεταξύ καθαρού εισοδήματος και μηνιαίας δόσης εξυπηρέτησης του δανείου, πράγμα που θα ήταν ευχής έργο, αφού πλέον θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το δανεισμό του, είτε απλά, θα μείωνε τα χάσμα αφού αυτά που θα εξοικονομούσε δεν θα επαρκούσαν και πάλι για την κανονική εξυπηρέτηση του δανείου.

Βέβαια, ο υπερχρεωμένος ιδιώτης θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να προσφύγει στους δανειστές του, να τους εκθέσει όλες τις ενέργειές του περί μείωσης των δαπανών του και διατήρησης μόνο των απολύτως απαραίτητων εξόδων, όπως και των προσπαθειών αύξησης των εσόδων του και θα τους ζητούσε μία επανεξέταση των όρων του δανείου.

Οι δανειστές του εάν διαπίστωναν ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που η κοινή λογική ορίζει ότι πρέπει να γίνουν όταν κάποιος είναι υπερχρεωμένος, πιθανότατα θα το εκτιμούσαν και θα δέχονταν μία λύση που να μην βλάπτει κατ’ουσίαν τα δικά τους συμφέροντα. Θα προσέφεραν μια λύση που θα είχε αμοιβαίο όφελος, δηλαδή και για τους δανειστές και για τον υπερχρεωμένο ιδιώτη.

Η πιο συνηθισμένη λύση αμοιβαίου οφέλους είναι η επιμήκυνση του δανείου. Η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής, συνεπάγεται μικρότερη μηνιαία επιβάρυνση για τον δανεισμένο, κάτι που θα του χαλαρώσει την θηλειά που είχε στο λαιμό του. Οι δανειστές του θα κέρδιζαν διότι έως την αποπληρωμή του δανείου, θα ελάμβαναν τελικά αρκετά περισσότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.
Αν όμως το χάσμα που θα έπρεπε να καλύψει ο δανεισμένος ήταν πολύ μεγάλο, οι δανειστές του, εφόσον εκτιμούσαν τις προσπάθειες οικονομικού “νοικοκυρέματός” του, μπορεί να του προσέφεραν και μια μικρή μείωση του επιτοκίου. Πάλι βέβαια σε συνδυασμό με την χρονική παράταση του δανείου, οι δανειστές θα ελάμβαναν περισσότερα χρήματα.

Αν οι δανειστές του δεν τον διευκόλυναν, ο υπερχρεωμένος ιδιώτης έχοντας κάνει όποιες θυσίες μπορούσε να κάνει, κάποια στιγμή θα έκανε παύση πληρωμών: θα σταματούσε την εξυπηρέτηση του δανείου.

Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έχαναν τα χρήματά τους, εκτός εάν είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις.  Αν είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ιδίως αν η αξία των εξασφαλίσεων ήταν αρκετά μεγαλύτερες του δανείου, μπορεί από την εκποίηση των εξασφαλίσεων αυτών να αποκόμιζαν έως και αρκετά μεγαλύτερο κέρδος από ότι θα αποκόμιζαν αν η εξυπηρέτηση του δανείου συνεχίζονταν κανονικά.

Αν τώρα αλλάξουμε σε αυτό το παράδειγμά μας, τον υπερχρεωμένο ιδιώτη με το Ελληνικό Κράτος νομίζω ότι εύκολα κατανοεί κάποιος το μέγεθος και την κρισιμότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Ας συνοψίσουμε τις διαφορές σε σχέση με το παράδειγμά μας, που όλες είναι προς το χειρότερο. Το ελληνικό κράτος αντί να επιδιώξει να περιορίσει τις δαπάνες ένα περίπου χρόνο μετά την έναρξη της προσπάθειας προσαρμογής μας, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι γενεσιουργές αιτίες της σπατάλης εξακολουθούν και υφίστανται. Απόδειξη τούτου, η  παρακάτω ανακοίνωση της ΤτΕ, όπου οι δαπάνες τριμήνου 2011 είναι ίδιες με του 2010, παρά τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς, κ.λπ..

Η ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρει «Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης μειώθηκε σε 4.254 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 5.678 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 11.184 εκατ. ευρώ, από 11.766 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν οριακά σε 15.048 εκατ. ευρώ, έναντι 15.046 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010

Η εξήγηση προφανής: οι ευνοημένοι από την κατάσταση οικονομικής “κραιπάλης” δεν έχουν θιχτεί. Δεν έχουν θιχτεί διότι όπως όλοι μας γνωρίζουμε, στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων όπου τα κόμματα λαμβάνουν την κυβερνητική εξουσία, εξαγοράζοντας ψήφους. Η παρούσα κυβέρνηση – αλλά και όποια κυνέρνηση και αν ήταν, οποιουδήποτε κόμματος - δεν μπορεί και δεν θέλει να θίξει τον εν λόγω μηχανισμό διότι αντιβαίνει τα συμφέροντά της.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αντί να κάνει τις τομές και κάθετες επεμβάσεις εκεί που έπρεπε προκειμένου να κόψει ή να περιορίσει τις γενεσιουργές αιτίες της σπατάλης και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας (βλ. υπερσπατάλη του δημοσίου χρήματος από ολίγους ευνοημένους δημοσίους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και από πολλούς συνδικαλιστές, εύνοια διαφόρων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, εύνοια προς ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως ιατροί και δικηγόροι που όλως τυχαίως, αποτελούν τις κατ’εξοχήν ομάδες από τις οποίες προέρχονται οι βουλευτές κ.ά.) αντί λοιπόν να περιορίσει αυτά, η κυβέρνηση αρέσκεται σε οριζόντιες πολιτικές, όπου το κόστος προσαρμογής το επωμίζονται οι πολλοί και ανεύθυνοι για την άθλια οικονομική κατάσταση.

Ακόμα και αν βρίσκονταν ένας “τρελός” πρωθυπουργός που θα παρέβλεπε το κομματικό συμφέρον και έπραττε όσα ορίζει το κοινό καλό, εάν επιχειρούσε να κάνει τις απαραίτητες τομές, τα ίδια τα κομματικά του και κυβερνητικά στελέχη – που τώρα είναι τόσο ήσυχα και υπάκουα – θα επαναστατούσαν και θα τον έριχναν από την εξουσία.   Πρέπει να κατανοήσει λοιπόν κανείς, ότι την πραγματική εξουσία στην Ελλάδα, την έχει το κομματικό κράτος και οι συμπορευόμενοι με αυτό. Το κομματικό κράτος είναι ένα καρκίνωμα που οδηγεί αργά και επώδυνα, στην οικονομικό όλεθρο της Ελλάδος, αφού ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται ολοκληρωτικά για να τρέφει και να συντηρεί τον εν λόγω σπάταλο και διεφθαρμένο μηχανισμό.

Η κυβέρνηση λοιπόν, στο ένα χρόνο που έχει περάσει περίπου από την αποδοχή του Μνημονίου, έχει κάνει σχεδόν αποκλειστικά οριζόντιες παρεμβάσεις που εκτός από άδικες, πετυχαίνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό σύμφωνα με την κοινή λογική. Οι οριζόντιου τύπου παρεμβάσεις, μειώνουν από τον πολύ κόσμο, είτε είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε δημόσιοι, είτε συνταξιούχοι, είτε μικροεπιχειρηματίες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, το κατά κανόνα, χαμηλό εισόδημα των ομάδων αυτών, δηλαδή των συνήθων οικονομικών υποζυγίων στην Ελλάδα.
                         
Αναπόφευκτα, οι αμάδες αυτές που πλήττονται εντόνως από τα μέτρα προσαρμογής, περιορίζουν την κατανάλωση. Ο περιορισμός της κατανάλωσης από την πλειοψηφία του κόσμου, οδηγεί σε ύφεση την ευρύτερη οικονομία, η οποία εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο, σε ένα αρνητικό σπιράλ. Η κατάσταση στην οικονομία αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός.

Γι’αυτό και τα έσοδα του κράτους, δεν μπορούν να αυξηθούν (ξαναδείτε την ανακοίνωση της ΤτΕ που αναφέραμε πριν).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε λίγο παλαιότερα ότι “Μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο το χρέος και το έλλειμμα αλλά ήταν επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε μια ανταγωνιστική οικονομία. Δεν ήμασταν ανταγωνιστική οικονομία. Αγοράζαμε πολύ περισσότερα από όσα πουλούσαμε, εάν θέλετε, πολύ απλά”. 
Εξακολουθούμε και είμαστε σπάταλοι και καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε

Κανονικά η κυβέρνηση εφόσον λειτουργούσε στην λογική του κοινού καλού και σύμφωνα με την ως άνω δήλωση του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να δώσει κίνητρα για τόνωση ή έστω για διατήρηση σχετικά καλών συνθηκών στο τομέα της επιχειρηματικότητας, στο υγιές τμήμα της ιδιωτικής οικονομίας. Τίποτα όμως. Eξακολουθεί και διαμορφώνει περιβάλλον αντικινήτρων, περιβάλλον σπατάλης και αποεπένδυσης (βλ. και έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα).

Αντιθέτως και ως θετικό παράδειγμα, οι ιρλανδοί κυβερνώντες στα μέσα Μαρτίου, δεν έλαβαν κάποια ελάφρυνση στο δικό τους πακέτο βοήθειας από τους Ευρωπαίους, διότι αρνήθηκαν πεισματικά να αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές στην χώρα τους. Γιατί το έκαναν αυτό οι ιρλανδοί;

Διότι αν το δέχονταν, μπορεί το κράτος πρόσκαιρα να συγκέντρωνε λόγω αυξημένης φορολογίας κάποια περισσότερα χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου θα οδηγούσε σε μείωση των επενδύσεων και του παραγόμενου προϊόντος. Δηλαδή σε βάθος χρόνου θα είχε αρνητική συνέπεια, αρκετά μεγαλύτερη της θετικής βραχυπρόθεσμης συνέπειας.   
Υπενθυμίζουμε ότι στο παράδειγμά μας σε μικροεπίπεδο, λέγαμε ότι ο υπερχρεωμένος ιδιώτης θα πρέπει να επιδιώξει να αυξήσει όσο γίνεται τα έσοδά του. Όμως δείξαμε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι αποβλέπουν στην διατήρηση του κομματικού κράτους και θίγουν όλες τις άλλες ομάδες που δεν φέρουν ευθύνη, ας είναι αυτό κακό για την ευρύτερη οικονομία.
                                     
Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδιασμό στο να καταστρέψει την ευρύτερη ελληνική οικονομία και να εξαθλιώσει την πλειοψηφία του κόσμου, προκειμένου να διατηρήσει το κομματικό κράτος.

Παράλληλα, οι επίσημοι πλέον δανειστές μας (Τρόικα) δείχνουν ότι συμπεριφέρονται περισσότερο ως τοκογλύφοι παρά ως αξιόπιστοι και σοβαροί δανειστές που θα ήθελαν να βοηθήσουν τον υπερχρεωμένο. Διότι αν οι προθέσεις τους ήταν αγαθές, τότε θα είχαν την βούληση να ωθήσουν την ελληνική κυνέρνηση σε αλλαγές ουσίας. Αντίθετα όμως, ανέχονται την αλλόκοτη συμπεριφορά της, που συντηρεί το κακό. Και σίγουρα η Τρόικα έχει και την ισχύ να επιβάλλει αυτό που θέλει στην ελληνική κυβέρνηση. 

Το γεγονός ότι η Τρόικα δέχεται τις πολιτικές προσαρμογής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, σημαίνει ότι είναι σύμφωνη. Καθώς αυτές οι πολιτικές δεν εδυναμώνουν την οικονομία αλλά την αποδυναμώνουν, καθώς μια μεγάλη μερίδα κόσμου εξαθλιώνεται, αποκαλύπτεται η κρυμμένη πρόθεσή τους. Οι επίσημοι δανειστές μας μάλλον προσβλέπουν στις εξασφαλίσεις, που θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από το ίδιο το δάνειο. Σε αυτά τα πλαίσια μάλλον εισέρχεται και το πρόγραμμα πώλησης εθνικού πλούτου αξίας €50 δισ. στα επόμενα χρόνια.

Μάλλον προσβλέπουν στην εκμετάλλευση εθνικού πλούτου και ενδιαφέρονται να υπάρχει και άφθονο διαθέσιμο φθηνό εργατικό δυναμικό. Γι’αυτό επιτρέπουν τέτοια αδιέξοδη πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση, που αντί να λύσει σταδιακά το πρόβλημα, το επιδεινώνει.  

Το πρόβλημα της Ελλάδος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν λάβει, αναδεικνύεται από το πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (Current Account Deficit).


Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα εκ των σημαντικότερων εργαλείων μέτρησης της φύσης του εξωτερικού εμπορίου μιας χώρας. Ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξάνει τα καθαρά κεφάλαια μιας χώρας που προέρχονται από το εξωτερικό εμπόριο κατά το ποσό του πλεονάσματος. Ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνει τα καθαρά κεφάλαια μιας χώρας, κατά το ποσό του ελλείμματος. Στον υπολογισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, περιλαμβάνονται οι πληρωμές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέος. Ονομάζεται δε, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, διότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες καταναλώνονται κατά κανόνα σε μια τρέχουσα ροή.

Το πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, εξακολουθεί και διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν δίδει καμία τύχη, στις όποιες προσπάθειες γίνονται. Δηλαδή τα μέτρα προσαρμογής που βαραίνουν τον πολύ κόσμο, δεν αποδίδουν διότι η προβληματική κατάσταση παραμένει.  


Ακόμα και αν το χρέος μας μηδενίζονταν, με αυτού του ύψους τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σχετικά σύντομα θα φτάναμε στα ίδια χάλια, αφού σταδιακά και εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δομικές αλλαγές που θα καθιστούσαν την οικονομία μας ανταγωνιστική, τα ελλείμματα θα συσσωρεύονταν.
Η εφαρμοζόμενη πολιτική αποδεικνύεται παντελώς αναποτελεσματική.

Από την άλλη μεριά, οι Γερμανοί, επικεφαλείς στην “ενωμένη” Ευρώπη, δέιχνουν με την συμπεριφορά τους ότι ενδιαφέρονται για μια περισσότερο βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης όσον αφορά στην Ελλάδα. Γιατί; Δεν βλέπουν πιο μακριά; Ή μήπως διότι μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που τελικά βολεύει την Τρόικα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία νοσεί και αποδυναμώνεται, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, να προχωρήσουν σε αργότερο χρόνο, σε επενδύσεις με ελάχιστο κόστος;

Νομίζω ότι αν κάποιος παρατηρεί και ερμηνεύει τις κινήσεις που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, φτάνει αναπόφευκτα σε αυτό και μόνο σε αυτό το συμπέρασμα.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διέξοδος από αυτή την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει, μπορεί να την εκθέσει και να μας πει που οδηγεί. Που βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και πως αυτό θα είναι προς το κοινό καλό.

Εφόσον λοιπόν διαφαίνεται ότι σκοπός των επίσημων δανειστών μας είναι να εκμεταλλευθούν τις εξασφαλίσεις και όχι η κανονική εξυπηρέτηση του δανείου από πλευράς μας, εφόσον λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση του κομματικού κράτους, ο συνδυασμός αυτός των συμφερόντων οδηγεί στην καταστροφή.

Είναι ένας συνδυασμός που θα επιτρέψει έως και την έξοδό μας από την Ευρωζώνη. Όπως είπαμε πριν, ο δανειστής δέχεται κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, αν και εφόσον δει ότι γίνονται κάποιες ουσιαστικά καλές προσπάθειες από τον δανεισμένο.

Αν δεν γίνονται όμως προσπάθειες από τον υπερχρεωμένο, τότε γιατί να τον βοηθήσει όταν οι δομικές ανωμαλίες διατηρούνται; Όταν η κατάσταση που δημιουργεί τα ελλείμματα παραμένει; Όταν η κατάσταση που οδηγεί σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, δεν βελτιώνεται;

Είναι σαφές ότι μετά το 2013, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται έως και σήμερα, η Ελλάδα προκειμένου να μπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο haircut προς τους ιδιώτες πιστωτές της. Θα το επιτρέψουν αυτό οι προφανώς ισχυροί πιστωτές; Δηλαδή κάποια πολύ μεγάλα και ισχυρά funds θα ζημιωθούν; Θα το επιτρέψουν αυτό στους έλληνες κυβερνώντες;  Οι έλληνες κυβερνώντες μπορούν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στους ισχυρότατους κερδοσκόπους;

Αλλά ας πούμε ότι θα προχωρούσαμε σε αναδιάρθρωση, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιο βολικό μάλλον και σε πρώτη φάση, για τους ευρωπαίους (βλ. κυρίως Γερμανούς). Το να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους δείχνει πράγματι αναπόφευκτο, καθώς η οικονομία ΔΕΝ γίνεται να προχωρήσει χωρίς αυτήν ως το 2013 (όπως δείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «2011: Το έτος των Αναδιαρθρώσεων Χρέους για την Ελλάδα»,). Δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία μέχρι τότε.  Ακόμα λοιπόν και αν προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση, αν δεν επιλύονταν οι δομικές ανωμαλίες που περιγράψαμε, σύντομα δεν θα φτάναμε στο ίδιο σημείο;  Συνεπώς, επί της ουσίας αδιέξοδο. 

Από την άλλη, εάν βγαίναμε από την Ευρωζώνη, θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των δανειστών μας αφού θα μπορούσαν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα να εκμεταλλευθούν τον εθνικό μας πλούτο και η κυβέρνηση θα έβγαινε ωφελημένη καθώς θα αποκτούσε περισσότερο χρόνο και θα συντηρούσε ευκολότερα το κομματικό κράτος.

Ταυτόχρονα πολύς κόσμος που έχει δεινοπαθήσει από τα άδικα μέτρα προσαρμογής που έχουν ληφθεί εδώ και έναν χρόνο, θα υποδέχονταν έως και ευχάριστα την εξέλιξη επανόδου της δραχμής. Η τουριστική βιομηχανία, ένα ισχυρό ατού της Ελλάδος, θα επωφελούνταν λόγω της υποτίμησης. Το ίδιο και οι λιγοστές εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες.

Στην κατάσταση χρεοκοπίας που βρισκόμαστε όλες οι λύσεις και οι τρόποι διαχείρισης είναι επώδυνοι. Ίσως θα πρέπει να επιλεγεί το λιγότερο κακό. Και η λύση της επιστροφής στην δραχμή – εξωτερική υποτίμηση δείχνει να είναι λίγο περισσότερο προσιτή σε σχέση με την εφαρμοζόμενη ως σήμερα εσωτερική υποτίμηση, καθώς θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα σύμφέροντα των συμμετεχόντων στην όλη κατάσταση.

P  Θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους δανειστές μας, από την στιγμή που αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου. Καθώς τα δάνειά μας θα έπρεπε να αποληρωθούν σε ευρώ, οι δανειστές μας θα είχαν υψηλότερες απαιτήσεις και υψηλότερη αγοραστική δύναμη.

P  Θα εξυπηρετούσε καλύτερα την κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο, διότι θα της έδινε σαφώς περισσότερο χρόνο από ότι η συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης ή μία αναδιάρθρωση χρέους. Θα της έδιδε επίσης την άνεση να συντηρήσει το κομματικό κράτος.

P  Θα εξυπηρετούσε το κομματικό κράτος, που στην ουσία μπορεί να είναι σχετικά αφανές, αλλά νομίζω ότι όλοι μας το έχουμε διαπιστώσει πως έχει τεράστια ισχύ.

P  Θα εξυπηρετούσε τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και τις εξαγωγικές μας βιομηχανίες.

P  Θα βοηθούσε προσωρινά, τον πολύ κόσμο που τώρα φέρει το βάρος της προσαρμογής, καθώς μετά από μια τέτοια εξέλιξη (επάνοδος δραχμής), τα μέτρα προσαρμογής θα μπορούσαν να χαλαρώσουν μερικώς.

Κατά την άποψή μου, είναι πιθανότερο στο προσεχές διάστημα (υπόλοιπο του 2011) να συμβεί μία πολυποίκιλη αναδιάρθρωση χρέους, παρά να επιστρέψουμε στην δραχμή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ωστόσο, βάσει των προηγηθέντων συλλογισμών, και το ενδεχόμενο επιστροφής μας σε μια νέα και σημαντικά υποτιμημένη δραχμή, δεν πρέπει να θεωρείται κάτι απίθανο, ιδίως σε δεύτερη φάση και καθώς η αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να λύσει και πολλά.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η όποια κυβέρνηση θα φρόντιζε με τον έναν ή άλλο τρόπο να επιμοιράσει την ευθύνη για να μην λάβει μόνη της το βάρος, την ευθύνη και το κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Η συνυπευθυνότητα θα μπορούσε να υπάρξει μέσω συνεργασίας στην κυβέρνηση και άλλων κομμάτων. Και αυτό, συνεπάγεται εκλογές.  

Επομένως, μπορεί να έχουμε μία ισχυρή ένδειξη – προμήνυμα για την πιθανότητα  ενός τέτοιου ενδεχομένου, δηλαδή της επανόδου στην δραχμή. Την απλή αναδιάρθρωση χρέους, μάλλον μπορεί να την διαχειριστεί και μόνη της η κυβέρνηση. Άλλο ένα πιθανό προμήνυμα θα ήταν η εκ νέου ισχυρή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.  Λέμε εκ νέου διότι πέρσι, υπήρξε μια ισχυρή εκροή, η οποία έχει περίπου σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς για να κάνουμε μια τέτοια κίνηση, όπως και για την πολυποίκιλη αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των επισήμων τουλάχιστον δανειστών μας, αν όχι και άλλων ισχυρών λοιπών δανειστών μας. Αυτό θα μας δώσει άλλο ένα προμήνυμα, καθώς αυτοί που γνωρίζουν θα τροφοδοτούν άνοδο των ελληνικών CDS.

Η κίνηση θα γίνει αφού θα έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου οι όποιες δονήσεις συνεπία της κίνησης, να απορροφηθούν χωρίς να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα.  Αν έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, μπορεί να λάβουμε κάποιο προμήνυμα και σε αυτό το επίπεδο.

Εννοείτε ότι κάτι τέτοιο, δεν θα το ακούσετε ποτέ από πολιτικούς, Έλληνες και ξένους, ούτε και από τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εμπλέκονται στην “διάσωσή” μας.  Από όλους αυτούς, θα ακούτε ακριβώς τα αντίθετα: ότι πάμε καλά, δεν υπάρχει κίνδυνος κ.λπ., κ.λπ..  Τέτοιου είδους κινήσεις για ευνόητους λόγους δεν προαναγγέλονται, ούτε σαν πιθανότητα.  Δεν είναι όμως τυχαίο, ότι από μη επλεκόμενους φορείς, το ακούμε και μάλιστα συχνά.

Ναι θα πουν μερικοί, αλλά αυτό θα ήταν η αρχή της διάσπασης της Ευρωζώνης, κάτι που δεν θα το θέλουν οι Γερμανοί. Όχι κατ’ανάγκην. Δεν σημαίνει ότι η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη μιας μικρής χώρας από απόψεως συνεισφοράς ΑΕΠ, θα διέλυε την Ευρωζώνη.

Άλλωστε, τα χρήματα που αν παραμέναμε εντός της Ευρωζώνης θα διοχετεύονταν ως βοήθεια στη χώρα μας, θα κρατηθούν για να υποστηρίξουν τις όποιες δονήσεις εντός της υπόλοιπης Ευρωζώνης, συνεπία της αποχώρησής μας. Δονήσεις που μάλλον θα είναι βραχυπρόθεσμες καθώς λίγο αργότερα, μπορεί να επικρατήσει το σκεπτικό ότι το “μαύρο πρόβατο” που χαλούσε το κοπάδι, έφυγε.

Άλλωστε δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς, το να οδηγηθούμε σχετικά σύντομα σε μια περιορισμένη Ευρωζώνη, από την οποία θα εξέλθουν οι περιφερειακές αδύναμες χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία). Η κρίση στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, έχει μια δυναμική και υπάρχουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις που καθώς δεν ομονοούν, είναι δύσκολο να υπάρξει μία αποτελεσματική και ουσιαστική λύση.

Πόσο δε μάλιστα αν μια τέτοια εξέλιξη, θε εξυπηρετούσε συμπτωματικά (;) τα μέγιστα τους αμερικάνους, αφού το ευρώ θα δέχονταν καίριο χτύπημα και θα έπαυε δια παντός να αποτελεί έναν αξιόλογο αντίπαλο για το δολάριο και θα περιορίζονταν σε έναν περιφερειακό ρόλο ως νόμισμα.

Εξακολουθείτε λοιπόν να θεωρείτε εκτός επιλογών την επιστροφή μας στην δραχμή;   

Τα στοιχεία και οι συλλογισμοί σας εκτέθηκαν και εσείς θα κρίνετε.

----------------------------------------------------------------------------------------
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιοδήποτε αγαθού ή υπηρεσιών.
----------------------------------------------------------------------------------------

15/4/2011

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Άτακτη σχεδόν υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών




Ο Δείκτης των Τραπεζών στο προηγούμενο διάστημα κινήθηκε λίγο “επιθετικότερα” καθοδικά από ότι εκτιμούσαμε, με αποτέλεσμα να κλείσει σήμερα ΠΑ 8/4/2011 στις 1255 μονάδες. Η “μάχη” των 1.400 χάθηκε λίγο άδοξα θα λέγαμε, υπό την έννοια ότι αναμέναμε κάπως ισχυρότερες στηρίξεις και αντοχές.

Επί της ουσίας, δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα σε αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες: Η κυρίαρχη τάση παραμένει καθοδική και συνεπώς καλό είναι να απέχουμε από τον κλάδο των τραπεζών. Βραχυπρόθεσμο trading μπορεί να γίνει, καθώς η αγορά είναι τόσο “ρηχή”, που εύκολα μπορεί να κάνει ένα +10%, ιδίως σε επίπεδο επιμέρους μετοχών. Ωστόσο το να προσπαθεί κανείς σε μια ΠΤΩΤΙΚΗ αγορά να αποκομίσει με trading βραχυπρόθεσμο κέρδος είναι κάτι πολύ ανασφαλές και επικίνδυνο.

Εν πάση περιπτώσει, ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, θεωρούμε ότι ο Δείκτης των Τραπεζών στις επόμενες δύο εβδομάδες και προς το τέλος, θα συνεχίσει την διολίσθησή του, υποχωρώντας κάτωθεν των 1.200 μονάδων και προσεγγίζοντας τις 1.150 μονάδες.

 <<<<<<<•>>>>>>>

Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.

 <<<<<<<•>>>>>>>

Παναγιώτης 
8/4/2011   



Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

2011: Το έτος των Αναδιαρθρώσεων Χρέους για την Ελλάδα


Είναι μερικοί, αρκετοί μάλιστα θα έλεγα, που λένε ότι με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε και μορφοποιήθηκε από πλευράς Ευρώπης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Μαρτίου, η πιστωτική κρίση που χτυπούσε μερικές αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, θα λάβει τέλος. Είναι πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι δημιουργήθηκε ο απαραίτητοες υποστηρικτικός μηχανισμός για το πρόβλημα και ότι οι αγορές σιγά – σιγά θα εφησυχάσουν. 
Μια εικόνα λένε, αξίζει χίλιες λέξεις. Είπα και εγώ λοιπόν, να ξεκινήσω «οπτικά».




Όπως φαίνεται, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη του προβλήματος έως σήμερα, παραμένει σε εξωπραγματικά επίπεδα, περίπου στο 13%.

Ούτε επιτόκιο πιστωτικής κάρτας να ήταν! 
Αυτό δείχνει ότι οι αγορές, δηλαδή οι επενδυτές στο σύνολο τους συμπεριλαμβανομένων και ισχυρών κερδοσκόπων, έχουν de facto ενσωματώσει στα ελληνικά ομόλογα, μεγάλο μέρος από το κόστος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

Πέραν από το εύγλωττο συμπέρασμα από την παρατήρηση του γραφήματος με τις αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, στον ίδιο προβληματισμό οδηγούμαστε με την παρατήρηση της εξέλιξης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, από τους τρεις οίκους, την Moodys, τον Standard & Poors και την Fitch.

Το κρατικό χρέος της Ελλάδος έχει βυθιστεί μετά τις επιθετικές υποβαθμίσεις του προηγούμενου έτους, σε καθεστώς Junk (σκουπίδια).

Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τα κριτήρια ή τις προθέσεις βάσει των οποίων έγιναν οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος από τους τρεις αμερικάνικους οίκους αξιολογήσεων, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοεί την σημαντικότητά τους.

Την σημαντικότητά τους καθώς πολλοί μεγάλοι επενδυτικοί φορείς, καλώς ή κακώς, ακολουθούν την σήμανση αυτών των οίκων και βέβαια, πέφτωντας το χρέος μιας χώρας από την κλίμακα της βαθμολόγησης επενδυτικής διαβάθμισης στην κλίμακα Β (Junk), εκποιούν αυτομάτως τους συγκεκριμένους τίτλους. Δημιουργούνται έπειτα συνθήκες για περαιτέρω πίεση, αφού δημιουργούνται προβλήματα σε τράπεζες κ.ο.κ..

Είναι το πρόβλημα όμως περιορισμένο μόνο στην Ελλάδα; 
Όχι, καθώς με παρόμοιο τρόπο, είναι επηρεασμένες και οι άλλες γνωστές αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας βρίσκεται σχεδόν στο 10%, της Πορτογαλίας στο 8,6% και της Ισπανίας, στο 5,3%. Σε όλες η πορεία των αποδόσεων έχει ανοδική τάση, με μια μικρή ίσως διαφοροποίηση στην περίπτωση της Ισπανίας, που στο τελευταίο διάστημα, κινείται περίπου οριζόντια.

Συνεπώς, από τα διπλανά γραφήματα καταδεικνύεται ότι τίποτα δεν έχει επιλυθεί και το πρόβλημα, παραμένει εντονότατο και σε ισχύ.  Τα γραφήματα δεν ψεύδονται, όπως οι πολιτικοί…

Οι παραπάνω αποδόσεις είναι που αποκαλύπτουν ότι οι εν λόγω χώρες, είναι κατ’ουσίαν χρεοκοπημένες και εκτός αγορών. Η παραπάνω εικόνα, δείχνει ότι οι εν λόγω χώρες έχουν ανάγκη ενός μηχανισμού στήριξης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έρχονται αντιμέτωπες αναπόφευκτα με στάση πληρωμών, δηλαδή μια μορφή τυπικής χρεοκοπίας.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι το πρόβλημα, φαίνεται να αρχίζει να διαχέεται στην Γερμανία (βλ. επόμενο γράφημα), η οποία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φορτίο της διάσωσης των αδύναμων χωρών.

Το γράφημα της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, θα πρέπει να μας προβληματίσει διότι αν η τάση αύξησής του συνεχίσει, τότε κάποια στιγμή, σε ένα σχετικά κοντινό μέλλον, θα δημιουργήσει ισχυρότατη πίεση στην ίδια την Γερμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιοσιμότητα και συνοχή της Ευρωζώνης.



Όμως όλα αυτά που συμβαίνουν, όλη αυτή η κρίση στην Ευρώπη, είναι τυχαία;   Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι δεν είναι.

Νομισματικός Πόλεμος;

Σε πολλά άρθρα διεθνώς, έχουν αναφερθεί τα περί νομισματικού πολέμου. Ας δούμε λίγο τα δεδομένα και τα σκόρπια στοιχεία.

Από την μια μεριά, έχουμε τις ΗΠΑ και το δολάριο και από την άλλη την Ευρώπη (με την Γερμανία ηγέτιδα) και το ευρώ. Για να καταλάβουμε τι παίζεται, θα πρέπει ίσως να δούμε ποια είναι τα συμφέροντα της κάθε μιας μεριάς.

Από πλευράς ΗΠΑ, σίγουρα ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια το δυνατόν εύρωστη, λειτουργική οικονομία. Αυτό μπορούν να το καταφέρουν αν και εφόσον μπορούν να διατηρήσουν την δυνατότητά τους να δανείζονται, καθώς η οικονομία τους είναι σε υπερβολικό βαθμό εξαρτώμενη από τον δανεισμό.

Με τα πακέτα διάσωσης εσωτερικής κατανάλωσης (bailouts μεγάλων οργανισμών και τραπεζών), οι ΗΠΑ στην τελευταία τριετία, έδωσαν ένα ισχυρό ράπισμα στο νόμισμά τους, καθώς το δολάριο άρχισε να χάνει σε αξία έναντι άλλων βασικών διεθνών νομισμάτων.

Αυτό μπορεί να μην πειράζει ιδιαίτερα, καθώς βοηθάει τις αμερικάνικες εξαγωγές, όμως έως το σημείο που δεν θα βλάψει την ισχύ του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ήταν αναμφισβήτητη έως και προ του ευρώ, εποχή. Το ακόλουθο γράφημα είναι κατατοπιστικότατο.



Το δολάριο στην προ ευρώ εποχή, χρησιμοποιούνταν διεθνώς σε ποσοστό άνω του 70% ως αποθεματικό νόμισμα. Αυτό ήταν συνεπία της παντοδυναμίας ως μοναδικής υπερδύναμης, των ΗΠΑ. Το ευρώ από την λογιστική του αρχικά δημιουργία (το 1999) αλλά κυρίως με τη φυσική του εμφάνιση (το 2002), κατέλαβε αμέσως αξιολογότατο ποσοστό, στα επίπεδα του 20% και με τάση αυξητική.

Καθώς η ευρωζώνη ήταν στατική αλλά διευρυνόμενη, δημιουργούσε τον εξής κίνδυνο για το δολάριο: Ότι καθώς οι χώρες της ευρωζώνης θα αυξάνονταν, ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα χρησιμοποιούσε de facto το ευρώ και πολύ σύντομα, το ευρώ θα καθίστατο ένας ισχυρός ανταγωνιστής του δολαρίου ως διεθνές αποθεματκό νόμισμα, αν δεν το ξεπερνούσε κιόλας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν αρκετοί οικονομολόγοι και οικονομικοί παράγοντες, που ανέφεραν κάποιες τέτοιες σκέψεις και όλα συνέκλιναν ότι πριν το 2020, το ευρώ θα μπορούσε να καταστεί το πρώτο νόμισμα διεθνώς, ξεπερνώντας το δολάριο.



Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο πρώην διοικητής της FED, δηλαδή της αμερικάνικης ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, ο Alan Greenspan ανέφερε ότι το ευρώ μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα διεθνώς. Προφανώς, τέτοιας σημασίας δηλώσεις, από τόσο καίριους παράγοντες, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Θεωρούμε ότι έδειχναν την ανησυχία των αμερικανών για την αμφισβητούμενη κυριαρχία του δολαρίου.

Προς τι η ανησυχία των αμερικανών; Μα αν η ανοδική τάση του ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα συνεχίζονταν και όντως, σύντομα ανταγωνίζονταν το δολάριο – ακόμα χειρότερα αν το προσπερνούσε -, τότε οι ΗΠΑ θα έχαναν το προνόμιο να μπορούν να δανείζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όταν οι ΗΠΑ με την κρίση που αντιμετώπισαν στα τέλη του 2007 και στο 2008, άρχισαν να εκτυπώνουν χρήμα εκ του μηδενός (money out of thin air), χρήμα χωρίς κανένα αντίκρυσμα, προκειμένου να διασώσουν αυτούς που ήθελαν να διασώσουν (διότι και εκεί, η διάσωση ήταν επιλεκτική…) και να μην καταρρεύσει η οικονομία τους, αυτό το έκαναν ακριβώς διότι εκμεταλλεύθηκαν την ισχύ του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εάν δεν είχε αυτή την ισχύ το δολάριο, θα κατέρρεε.

Το δολάριο, όπως κάθε αγαθό, υπακούει στον οικονομικό νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Αν η προσφορά του αυξάνει, τόχε χάνει σε αξία.

Είναι σαφές ότι όταν κάποιος επενδυτής έχει δολάρια, αν οι ΗΠΑ άρχιζαν και εκτύπωναν ασταμάτητα, τότε θα ρευστοποιούσε την θέση του σε δολάρια. Οι πωλήσεις δολαρίων θα δημιουργούσαν πιέσεις στην αξία του. Φανταστείτε αυτό να συμβαίνει μαζικά και για μεγάλα ποσά. Το δολάριο θα κατέρρε και μαζί με αυτό η αμερικάνικη οικονομία.

Όμως όλα αυτά, μονάχα αν υπήρχε ένα ικανοποιητικό υποκατάστατο του δολαρίου: το υποκατάστατο αυτό υπήρξε στο ευρώ. Διαφορετικά, δηλαδή χωρίς να υπάρχει υποκατάστατο, ότι και να έκαναν οι ΗΠΑ, ακόμα και αν εκτύπωναν τρισεκατομμύρια δολαρίων, οι επενδυτές διεθνώς που χρησιμοποιούν το δολάριο ως το βασικό νόμισμα εμπορικών συναλλαγών και ως βασικό αποθεματικό νόμισμα, δεν θα είχαν εναλλακτική και αναγκαστικά, θα παρέμεναν στο δολάριο.

Το ευρώ συνεπώς, ήταν ένας αντίπαλος για το δολάριο, ο πρώτος στη σύγχρονη εποχή, που είχε προκύψει και έπρεπε τουλάχιστον να ανακοπεί η ανοδική του πορεία, αν όχι να βγει νοκ άουτ.

Και μπορεί να ενδιαφέρει τους αμερικανούς να έχουν ένα «φθηνό» δολάριο για την ανταγωνιστικότητά τους και την ενίσχυση των εξαγωγών τους, όμως περισσότερο τους ενδιαφέρει η ισχύς και η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η αμερικάνικη οικονομία συνεπώς, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, μόνο αν το δολάριο παραμείνει το κατεξοχήν αποθεματικό νόμισμα διεθνώς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Καθώς το ευρώ είχε καταστεί ένας εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλος για το δολάριο, το συμφέρον των αμερικανών λοιπόν ήταν – και είναι – να χτυπήσουν την αξιοπιστία και εγκυρότητα που είχε αποκτήσει το ευρώ. Και αυτό επιτυγχάνεται μια μια ευρωπαϊκή πιστωτική κρίση, σαν αυτή που έχει εκδηλωθεί από τις αρχές του 2010.

Είναι τυχαίο ότι πλήθος δημοσιευμάτων, φέρουν γνωστά επενδυτικά σχήματα και μεγάλα hedge funds, όπως το Soros Fund Management, το SAC Capital Advisors LP, το Greenlight Capital, την περηβόητη Goldman Sachs κ.ά. να ποντάρουν κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος;

Προφανώς αυτά τα χτυπήματα έγιναν με την ανοχή αν όχι με τις ευλογίες της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Υπήρξαν δημοσιεύματα για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του ευρώ, τα οποία βέβαια οι ενεχόμενοι, όπως είναι φυσικό, τα αρνήθηκαν. Όμως πάλι είναι τυχαίο ότι ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής George Soros έχει κάνει «εκστρατεία», θα λέγαμε που προβάλλει την θέση του εναντίον του ευρώ; Ο Soros έχει κάνει λόγο αρκετές φορές ότι το ευρώ δεν ήταν ελκυστική εναλλακτική στο δολάριο, ότι τα προβλήματα του ευρώ δεν το καθιστούν μια βιώσιμη λύση ως αποθεματικό νόμισμα απέναντι στο δολάριο, ότι η Γερμανία μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ και γενικά, δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει αυτή την αντίθετη προς το ευρώ θέση του, όπου και όταν μπορεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Soros ήταν αυτός που «σκότωσε» την αγγλική Στερλίνα το 1992, υπερνικώντας την πανίσχυρη κεντρική τράπεζα της Αγγλίας και αποκόμισε κέρδη $1,1 δισ..

Ο Soros δε, ερχόμενος στην Αθήνα, συνάντησε τον έλληλα πρωθυπουργό στις 4 Απριλίου και συζήτησαν. Τι να συζήτησαν άραγε;  Πιθανολογούμε ότι η συζήτησή του, θα είχε να κάνει με την κρίση στην Ευρώπη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Το γεγονός ότι το περιεχόμενο της συζήτησης, κατ’ουσίαν κρατήθηκε μυστικό, μας προβληματίζει και προφανώς ήταν κάτι σημαντικό, κατά πάσα πιθανότητα δε, θα έχει να κάνει με τα πεδία με τα οποία ενασχολείται ο μεγαλοεπενδυτής (ακραία και έντονη κερδοσκοπία).

Σημειώνουμε δε ότι ο Soros όπως και ο γνωστός καθηγητής N. Roubini, είναι «κοντινοί» στην κυβέρνηση Ομπάμα των ΗΠΑ. Ο Soros ήταν εκ των πρώτων βασικών χρηματοδοτών του Ομπάμα και ο Roubini λέγεται ότι είναι πολύ κοντά στον υπουργό οικονομικών Tim Geithner.

Ας πάμε στην άλλη μεριά τώρα, στους Γερμανούς. Το κύριο συμφέρον των γερμανών είναι να διατηρηθεί η ζώνη του ευρώ διότι από την δημιουργία της, έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα. Είναι ενδεικτικός ο πίνακας με τις (συνολικές) εξαγωγές της Γερμανίας, στα τελευταία χρόνια.

Είναι εμφανές, ότι μετά την έλευση του ευρώ, οι γερμανικές εξαγωγές απέκτησαν μια νέα δυναμική.  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Γερμανία είναι ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας διεθνώς, μετά την Κίνα και πάνω από τις ΗΠΑ.






Παρακολουθώντας όμως την όλη συμπεριφορά των γερμανών από την εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2010, διαπιστώνουμε ότι οι κινήσεις τους σχεδόν έπονται των γεγονότων και των προβλημάτων. Δεν είναι δραστικές προς την κατεύθυνση της δυναμικής επίλυσης του προβλήματος.

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τους γερμανούς τους ενδιαφέρει:

·        Αφενός οι μέθοδοι που θα υιοθετήσουν προς επίλυση των προβλημάτων, να μην αυξάνουν τον λεγόμενο ηθικό κίνδυνο, θέλουν να παραμείνουν δηλαδή αυστηρότατοι για να δώσουν το μήνυμα ότι δεν αξίζει να είναι κάοποιο κράτος μέλος της ΕΕ να είναι οικονομικά ατάσθαλο, διότι αν γίνει, μπορεί η Γερμανία να τους σώσει αλλά θα ματώσουν.
Με αυτή την αυστηρή πολιτική, η Γερμανία προσπαθεί να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης, η οποία θα ήταν ταχεία και ακόμα πιο έντονη από ότι είναι σήμερα, στην περίπτωση που η διάσωση θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση του ευρώ θα κατέρρεε. Όμως από την άλλη, δεν πείθονται οι αγορές για την δραστικότητα της λύσης.

·        Αφετέρου δείχνει να ενδιαφέρεται σε μια πιο βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, αφού αυτό που επιβάλλει είναι μια εξαιρετικά έντονη περιοριστική πολιτική που βυθίζει τις αδύναμες χώρες σε ύφεση, που αυτό όμως στην πραγματικότητα και σε βάθος χρόνου, επιδεινώνει το πρόβλημα.

Με αυτή την πολιτική, η Γερμανία ελπίζει ότι σταδιακά θα επανακάμψει η εμπιστοσύνη στις αγορές (κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα) και παράλληλα, θεωρεί ότι εξασφαλίζει καλύτερα τον εαυτό της, ως δανειστή.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αδιαφορεί για την περισσότερο μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος επίλυσης του προβλήματος, αποτελεί μία ένδειξη ότι ίσως, για την Γερμανία είναι έως και αδιάφορο, εάν το πρόβλημα στις μικρές αδύναμες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) επιλυθεί επί της ουσίας, που αυτό με την σειρά του συνεπάγεται τουλάχιστον αναδιάρθρωση του χρέους, αν όχι και προσωρινή έξοδο από το Ευρώ. Η προσωρινή έξοδος από το Ευρώ μιας μικρής χώρας, δεν θα έπληττε τα μακροχρόνια συμφέροντα της Γερμανίας, τα οποία θα επλήτοντο πολύ περισσότερο αν το πρόβλημα περνούσε στην ίδια (βλ. προηγηθέν γράφημα 10ετούς γερμανικού ομολόγου).

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, οι ευρωπαίοι (βασικά οι Γερμανοί) διαμόρφωσαν τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013, ύστερα από σχετική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Πρακτικά, ο Μηχανισμός αυτός δεν είναι παρά ένας μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας.  Ο ΕΜΣ θα χορηγεί δάνεια μόνο εφόσον κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ότι μια χώρα είναι σε θέση με ένα «λογικό» πρόγραμμα προσαρμογής, να ανταποκριθεί στο χρέος της με βιώσιμο τρόπο.

Εάν κρίνεται ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε η υπερχρεωμένη χώρα θα καλείται να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ενταχθεί στον μηχανισμό. Ουσιστικά μιλάμε κυρίως για το λεγόμενο haircut ή τέλος πάντων, κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους (επιμήκυνση διάρκειας, μείωση επιτοκίων, συνδυασμός αυτών).

Τονίζουμε ότι ο ΕΜΣ (επίσημοι δανειστές) θα έχει προτεραιότητα έναντι των ιδιωτών πιστωτών στην αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί. Άρα οι ιδιώτες πιστωτές τίθενται σε μειονεκτική θέση αν κάποια αδύναμη χώρα, προσφύγει στο ΕΜΣ το 2013 ή αργότερα. Και βέβαια, πρώτη υποψήφια για προσφυγή στο ΕΜΣ είναι η Ελλάδα.
Μην ξεχνάμε ότι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται βήμα – βήμα.

Αρχικά έγινε με το haircut με το οποίο η ΕΚΤ δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που φέρουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Haircut που φθάνει σήμερα το 35% λόγω των διαδοχικών υποβαθμίσεων που έχει δεχθεί από τους τρεις οίκους αξιολόγησης η χώρα μας.

Έπειτα πριν λίγο καιρό, στα μέσα Μαρτίου, η χώρα μας έλαβε για το δάνειο των €80 δισ. της ΕΕ, επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 1%.

Βέβαια το κέρδος από την μείωση του επιτοκίου είναι μικρό, δεδομένης της αυξητικής κίνησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον τρέχον μήνα (Απρίλιο), όπως έχει προανακοινωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι το επιτόκιο των δανείων που λαμβάνουμε ως βοήθεια από την Ευρώπη, είναι κυμαινόμενο και απεομένως, η ανοδική κίνηση του ευρωεπιτοκίου, δημιουργεί περαιτέρω επιβάρυνση στα δάνεια που λαμβάνουμε ως βοήθεια.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μας, η οποία γίνεται σταδιακά, για να μην τρομάξει τις αγορές. Σε αυτά τα πλαίσια, εκτιμούμε ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μας θα συνεχιστεί στο 2011.

Θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση και πέραν του δανείου της Τρόικας, μείωση επιτοκίου και ενδεχομένως έως και κάποιο γενναίο haircut.

Μήπως ο Soros στην συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές Απριλίου, πίεσε προς την κατεύθυνση όπου η ελεγχόμενη χρεοκοπία – πολυποίκιλη αναδιάρθρωση του χρέους μας, να μην καθυστερήσει ως το 2013, αλλά να αποφασισθεί το ταχύτερο δυνατό;  Και βέβαια, θα πρέπει να του πρόσφερε και κάποια κίνητρα, προκειμένου να συνηγορίσει, αν και εφόσον συνηγόρισε.

Και αυτό διότι όσο περνά ο καιρός, τόσο περιορίζονται τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από ιδιώτες πιστωτές. Όσοι μείνουν με τον … μουτζούρη μετά το 2013, θα πρέπει να υποστούν πολύ μεγάλο «κούρεμα» (haircut) των απαιτήσεών τους, αφού το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης (δηλαδή οι επίσημοι πιστωτές) θα προστατευθούν, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε για τον ΕΜΣ.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις: Π.χ. ο υπουργός οικονομκών Γ. Παπακωνσταντίνου πριν λίγες μέρες, προχώρησε στην παροχή άλλων €30 δισ. υπό μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες, για ρευστότητα που μπορούν να λάβουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης που αναφέρονται στην λέξη ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Κάτι θα ξέρουν.

Απλώς εμείς εκτιμούμε, ότι η πολυποίκιλη αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας, έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί και ολοκληρωθεί εντός του 2011, σε συνδυασμό με την έναρξη εξεύρεσης των €50 δισ. από την πώληση δημόσιας περιουσίας που ζητάει η Τρόικα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο μόνο τρόποι για να ανταπεξέλθουν τα αδύναμα - υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης. Ο ένας τρόπος επιφέρει υψηλή ανεργία, οικονομική συρρίκνωση και αποπληθωρισμό εισοδημάτων και τιμών, για μεγάλη χρονική διάρκεια. Ο άλλος έχει να κάνει με την αναδιάθρωση χρέους και ίσως και την προσωρινή έξοδο από το ευρώ, που επιφέρει σημαντική μείωση του χρέους. Ποιον δρόμο επιλέγει να εφαρμόσει κάθε προβληματική χώρα, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης, καθώς οι κυβερνήσεις επιλέγουν ποια ομάδα θα φέρει το βάρος του κόστους προσαρμογής — η εργαζόμενη τάξη μέσω της ανεργίας και η μέση τάξη και οι μικροεπιχειρήσεις μέσω των φόρων ή οι πιστωτές.

Μάλιστα, είναι πιθανό ότι μερικές χώρες, ιδίως η Ελλάδα, είναι στην κορυφή της καμπύλης του Λαφέρ (Laffer curve) για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι τα μέγιστα δυνατά έσοδα ήδη εξάγονται από αυτούς τους ανθρώπους. Από την πλευρά των εξόδων, υπάρχουν καλά εδραιωμένα συμφέροντα που επωφελούνται από κάποια έξοδα και δαπάνες και για αυτό το λόγο, προτιμούν η επιβάρυνση της προσαρμογής να πέσει σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Το αποτέλεσμα: τα έξοδα και οι δαπάνες, άρα και τα ελλείμματα, δεν μειώνονται.

Καθώς μετά από κάποιον καιρό, η εκλογική πολιτική λογική θα θελήσει να περιορίσει το κόστος που φορτώνεται η εργατική και μέση τάξη, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων και της εντονότατης φορολογίας επέρχεται αύξηση της εκροής κεφαλαίων και της φοροδιαφυγής, εντέλει η κυβέρνηση επιλέγει (σε β΄ φάση) να μεταφέρει, τουλάχιστον εν μέρει, το βάρος της προσαρμογής στους πιστωτές. Αργά ή γρήγορα, οι πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν μια σημαντική μείωση των απαιτήσεών τους.  Σε γενικές γραμμές, όσο ταχύτερα συμβεί τόσο το καλύτερο.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι η ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, δεν θα συμβεί έως ότου παρουμε την σύμφωνη γνώμη προφανώς … της Γερμανίας, η οποία πρώτα απ’όλα βάζει την διασφάλιση των δικών της συμφερόντων. Και στην προκειμένη περίπτωση, το συμφέρον της προστάζει ότι θα μας δώσει το ΟΚ όταν η επίπτωση από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει την μικρότερη δυνατή επίπτωση στις γερμανικές τράπεζες.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν συνέβαινε δηλαδή μια αναδιάρθρωση ενώ οι γερμανικές τράπεζες είχαν ακόμα πολλά ελληνικά ομόλογα, η αναδιάρθρωση θα έκανε περισσότερο κακό, διότι μπορεί να ελάφρυνε μερικώς την Ελλάδα αλλά το πρόβλημα θα διαχέονταν στις μεγάλες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. Επομένως, οι οικονομίες της Γερμανίας αλλά και της Γαλλίας, θα κλυδωνίζονταν άσχημα. Χρειάζεται λοιπόν μια προετοιμασία. Το ορθότερο είναι ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιβάλλεται, όχι πολύ γρήγορα, διότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και πολύ αργά, διότι τότε θα έχει χειρότερες συνέπειες.

Η στιγμή που οι γερμανικές τράπεζες θα έχουν χαμηλή έκθεση σε ελληνικούς τίτλους και θα είναι κεφαλαιακά ισχυρές να απορροφήσουν τις όποιες πιέσεις συνεπία της αναδιάρθρωσης, φαίνεται ότι πλησιάζει. Από πρόσφατα στοιχεία που διαβάσαμε στο bankingnews.gr, φαίνεται ότι η εικόνα των ξένων που κατέχουν ελληνικό χρέος, να είναι η εξής:


·        ΕΚΤ €48 δισ.
·        BNP Paribas €5 δισ. (γαλλική τράπεζα)
·        Societe Generale €4,225 δισ. (γαλλική)
·        Dexia €3,7 δισ. (βελγική)
·        Commerzbank €2,9 δισ. (γερμανική)
·        ING €2,425 δισ. (ολλανδική)
·        BPCE €1,540 δισ. (γαλλική)
·        HSBC €1,5 δισ. (ασιατική)
·        Deutsche Bank €1,09 δισ. (γερμανική)
·        KBC €909 εκατ. (ιρλανδική)
·        Credit Agricole €854 εκατ.  (γαλλική)
·        Unicredit bank €801 εκατ. (ιταλική)
·        Esrte Bank €757 εκατ.  (γερμανική)
·        Rabobank €637 εκατ. (γερμανική)
·        Santander €513 εκατ. (ισπανική)
·        WestLB €399 εκατ. (γερμανική)
·        BBVA €293 εκατ. (ισπανική)
·        Intesa San Paolo€292εκατ.(βραζιλιάνικη)


… Και δεν θα πρέπει να βγάζουμε από το μυαλό μας ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο νας μας ωθήσουν προσωρινά εκτός ευρωζώνης, ιδίως αν οι Γερμανοί κρίνουν ότι τους συμφέρει. Και πότε θα τους συμφέρει;  Αν το κόστος αποδειχτεί δυσβάσταχτο για τους ίδιους (βλ. προηγούμενο γράφημα με τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων). Σίγουρα, με την κατάσταση όπως έχει ως σήμερα το ενδεχόμενο αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες, αλλά καθώς η κατάσταση έχει μια δυναμική, δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι συνθήκες που να επιβληθεί και κάτι τέτοιο στο απώτερο μέλλον.

<<<<<<<•>>>>>>>
Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιοδήποτε αγαθού ή υπηρεσιών.

<<<<<<<•>>>>>>>

Παναγιώτης
6/4/2011