Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δεν υφίσταται στη πράξη η εγγύηση της έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών απ'το ΕΤΕΑΝ


Σε πολλά προγράμματα επιδότησης, οι επιτυχόντες δικαιούχοι, μπορούν να λάβουν προκαταβολή με προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν ισόποση Εγγυητική Επιστολή (Ε.Ε.). 

Η προσκόμιση ισόποσης Ε.Ε. είναι κρίσιμη στη διαδικασία, καθώς αν ο δικαιούχος δεν καταφέρει να προσκομίσει, δεν θα μπορεί να λάβει την προκαταβολή και όπως είναι λογικό, εντός του περιβάλλοντος εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας, το πιθανότερο είναι ότι οι δικαιούχοι ΔΕΝ θα καταφέρουν να προχωρήσουν το πρόγραμμα επιδότησης στο οποίο πέτυχαν και δεν θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις που σκόπευαν να κάνουν.

Προϋπόθεση για να λάβει κανείς Ε.Ε. από τις τράπεζες, είναι ως επί το πλείστον να κάνει cash collateral, δηλαδή να βάλει ισόποση με την Ε.Ε., προθεσμιακή κατάθεση ή (το λιγότερο πιθανό), να προσφέρει για εξασφάλιση την προσημείωση ακινήτου. 

To ETEAN (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), διαπιστώνοντας τις  δυσλειτουργίες που υπάρχουν στα προγράμματα επιδότησης, έβγαλε Πρόγραμμα Εγγύησης των Εγγυητικών Επιστολών ως το 50% αυτών και για ελάχιστο ποσό τις 10.000€. Έτσι – θεωρητικά -  καθίσταται πολύ ευκολότερο να αποκτήσει κάποιος εκ των δικαιούχων των προγραμμάτων την Ε.Ε., αφού πλέον για να λάβει π.χ. μια Ε.Ε. ύψους 20.000€, μπορεί να καταθέσει προθεσμιακά μόνο 10.000€ και το υπόλοιπο 50% (οι υπόλοιπες 10.000€), εγγυούνται από το ΕΤΕΑΝ, με το νέο Πρόγραμμά του, που σας αναφέραμε. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ...

... γιατί εμείς, επικοινωνήσαμε με τις τράπεζες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ εγγύησης των Ε.Ε. και από τις συμμετέχουσες τράπεζες μάθαμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και αν κάποιος θέλει Ε.Ε. ύψους π.χ. 20.000€, θα πρέπει να βάλει σε προθεσμιακή 20.000€ και δεν τους αρκούν η προθεσμιακή κατάθεση 10.000€ συν την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ για το υπόλοιπο 50%.

Συνεπώς το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για την εγγύηση των Ε.Ε. αν και υφίσταται στα λόγια, στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται.

Βέβαια οι πολιτικοί, όταν χρειαστεί θα λένε ότι στο δύσκολο από πλευράς ρευστότητας περιβάλλον, βοηθάνε τους δικαιούχους με το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ που εγγυάται τις Ε.Ε. και μπλα, μπλα, μπλα...  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου