Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πότε θα ανακάμψει το ΧΑΑ;;;

Το ΧΑΑ φαίνεται ότι θα ανακάμψει αργά και αφού βρεθεί εντός 
της "επιθανάτιας ζώνης" (~300 με 500 μονάδες) το 2012.





















Το παραπάνω γράφημα μας παρουσιάζει τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ από το 1986 έως σήμερα. Το πάνω μέρος απεικονίζει τον ΓΔ με τον ΚΜΟ 200 ημερών και το κάτω μέρος απεικονίζει έναν δείκτη καταγραφής της κερδοσκοπίας.

Εκ της τεχνικής εικόνας των δύο γραφημάτων και  ιδιαιτέρως αυτού της καταγραφής των κερδοσκοπικών δονήσεων της αγοράς, διαφαίνεται ότι ο ΓΔ μπορεί να διαμορφώσει πυθμένα εντός του 2012, αλλά η όλη εικόνα δεν συνάδει με ανάκαμψη τύπου V. Δηλαδή εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά μάλλον μια αργή - ομαλή.

Και αυτό διότι ήδη οι υποτιμητικές κερδοσκοπικές δυνάμεις (κάτω γράφημα, με τη γαλάζια γραμμή) έχουν «ανοίξει» πολύ και είναι έως και αδύνατον να «ανοίξουν» περισσότερο. Παράλληλα, αν κάτω από κάποιες συνθήκες που τώρα αδυνατούμε να τις αντιληφθούμε, οι υποτιμητικές κερδοκοπικές δυνάμεις «άνοιγαν» περισσότερο, που θα πήγαινε ο ΓΔ;
Συνεπώς, από την όλη τεχνική εικόνα, εκτιμούμε ότι εντός του 2012 με εντονότερη πιθανότητα κάπου στα μέσα του έτους, θα σχηματιστεί ο πυθμένας, κοντά στις 300 μονάδες
Η ανάκαμψη όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ένα βασικό γρανάζι της οικονομίας, δηλαδή οι τράπεζες, θα παραμένουν κατ’ουσίαν προβληματικές, εντός ενός εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος. Η ανάκαμψη θα είναι αργή αλλά μπορεί να δώσει τη δυνατότητα κίνησης έως τις 500 μονάδες.                                                                                www.euepixeirein.gr
Γι’αυτό ας έχετε το νου σας προς τα μέσα του 2012 για τον πυθμένα, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν καλή επιλογή. Αφαιρώντας όμως τις τράπεζες, δεν μένουν και πολλές επιλογές (ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις φαίνονται π.χ. οι ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ) και γενικότερα εταιρίες που έχουν χαμηλή δανειακή επιβάρυνση - ακόμα καλύτερα αν έχουν και μηδενική - και διαθέτουν ισχυρό cash flow.
Το ίδιο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι και η ανάκαμψη, δεν θα είναι εύκολη.
Σε κάθε περίπτωση και πλησιάζοντας προς την εκτίμησή μας περί του πυθμένα, θα επανέλθουμε, είτε για να επαληθεύσουμε την εκτίμηση είτε για να την τροποποιήσουμε (χρονικά).

[Edit 10/7/2012]
Καθώς έχουμε φτάσει χρονικά στα μέσα του έτους (2012), δίδουμε παράταση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους προκειμένου ο ΓΔ να φτάσει τις 300 μονάδες, όπου υπολογίζουμε τον πυθμένα του. 

>>><<<
24/11/2011Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό, εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος και δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε αγαθού.
>>><<<


www.euepixeirein.gr

Είναι δυνατόν να δανείζουν εκατομμύρια στα Κόμματα όταν...


Διαβάζουμε ότι ΠΑΣΟΚ όπως και ΝΔ στη τελευταία διετία, δανείζονται από τράπεζες πολλά εκατομμύρια. 

Ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει τα €112 εκατ. και της ΝΔ τα €120 εκατ. και λήγουν στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

 Με τι κριτήρια οι τράπεζες ΔΕΝ διοχέτευσαν αυτά τα εκατομμύρια σε επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, που χρειάζονται τα δάνεια για να επιβιώσουν, αλλά και που ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί, έχει νόημα να τις χρηματοδοτούν, αφού με το κέρδος τους, θα αποπληρώσουν το δανεισμό;

  Και με τι κριτήρια οι τράπεζες – κυρίως η Αγροτική – δίνουν πολλά εκατομμύρια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν δεν δίνουν σε επιχειρήσεις; 

 Και γιατί αυτά τα εκατομμύρια ΔΕΝ προτίμησαν να τα δώσουν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, που με τη λειτουργία τους θα παρήγαγαν ένα πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά προτίμησαν να τα δώσουν στα κόμματα που είναι μη κερδοσκοπικές ενώσεις πολιτών και που άλλωστε, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τέλος πάντων, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις εθελοντικές εισφορές των μελών τους και των φίλων τους; 
Αφήνοντας στην άκρη και το αβέβαιο μέλλον των κομμάτων, λόγω της πολιτικής τους φθοράς, το οποίο βεβαίως ενισχύει το κίνδυνο, τα χρήματα των δανείων που τους έδωσαν οι τράπεζες, να πάνε «υπέρ πατρίδος και πίστεως»...

Είναι προφανές ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν στα κόμματα από τις τράπεζες αξιοκρατικά και υπακούοντας κάποιον οικονομικό κανόνα, αλλά δόθηκαν στα πλαίσια διαπλοκής και διαφθοράς.

Δεν είναι τεράστιο έγκλημα, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας από τον οποίον παράγεται ένα οικονομικό αποτέλεσμα και από τον οποίον εξαρτώνται κάμποσες θέσεις εργασίας, να μην έχει πρόσβαση σε έστω και μικρό δανεισμό αυτή την περίοδο και οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τα κηφηνοκόμματα;  
Δεν είναι αυτός λόγος για Γουδί;

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία


Από δημιουργίας της Ευρωζώνης, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκής ενοποίησης κλπ, κλπ, επωφελήθηκε σημαντικά μόνο η Γερμανία. Το γράφημα που σας παρουσιάζουμε το καταδεικνύει. 


Το γράφημα μας παρουσιάζει τα ελλείμματα / πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές χώρες, που εξάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν πλεονάσματα, ενώ όσες εισάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν ελλείμματα.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, από δημιουργίας της Ευρωζώνης, οι τέσσερις αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία (μαύρη γραμμή) αύξησαν σημαντικά τα ελλείμματά τους, σε σημείο που πλέον είναι επικίνδυνο και τις ωθεί σε προγράμματα στήριξης και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Η Γερμανία από την άλλη μεριά (κόκκινη γραμμή), με την Ευρωζώνη επωφελήθηκε διότι αύξησε τα πλεονάσματά της, καθώς ήταν εξαρχής πολύ πιο ανταγωνιστική και μπορούσε να εξάγει πολύ ευκολότερα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Η γκρίζα γραμμή, που ξεκίνησε με πλεονάσματα και κατέληξε με ελλείμματα, είναι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή δεν ζημιώθηκαν μόνο οι χώρες της "περιφέρειας", ζημιώθηκαν όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση - και μόνους ωφελημένους - τους Γερμανούς.
             ευεπιχειρείν seminars
Πως τα κατάφεραν οι Γερμανοί; Πριν την είσοδό τους στην Ευρωζώνη, είχαν εντονότερη παραγωγή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η παραγωγή τους, αν και σίγουρα έχει βοηθηθεί και από άλλους παράγοντες, ωστόσο ήταν μεγαλύτερη από αυτές άλλων χωρών, διότι απευθύνονταν σε μια μεγαλύτερη αγορά. Αυτό βοηθούσε - και βοηθάει πάντα - στην δημιουργία οικονομιών κλίμακος, που χαμηλώνουν το κόστος παραγωγής ανά τεμάχιο.

Δείκτες ανεργίας


Άρα εξαρχής οι Γερμανοί δεν έπαιζαν στην Ευρωζώνη με ίσους όρους, έπαιζαν με πλεονέκτημα. Και το πλεονέκτημα άρχισε να αποδίδει καρπούς σιγά - σιγά, δυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τη Γερμανία και αποδυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. 


Αυτό είναι εμφανές και από τα γραφήματα των δεικτών ανεργίας (πιο πάνω), που είναι ολοφάνερο πόσο έχει ωφεληθεί η Γερμανία στην οποία η ανεργία μειώνεται και πόσο έχουν ζημιωθεί σε επίπεδο ανεργίας, για τους λόγους που προαναφέραμε, οι χώρες της περιφέρειας (στις οποίες αυξάνεται).


Οι Γερμανοί επωφελήθηκαν και από την συγκυρία ότι η χώρα τους εδράζεται γεωγραφικά περίπου στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορούσαν συνεπώς να εξάγουν, άρα και να απευθυνθούν, εκτός από την δική τους χώρα και προς νότον και προς βορρά και προς δυσμάς και προς ανατολάς. 



Η θέση της Γερμανίας στο κέντρο της Ευρώπης καθιστά πιο εύκολες τις εξαγωγές
προς όλες τις κατευθύνσεις, συνεπώς απευθύνεται σε μεγαλύτερες αγορές,
πετυχαίνει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και είναι ανταγωνιστικότερη

                                                                       euepixeirein.gr     seminars
Οι άλλες χώρες που είχαν μεγάλη εγχώρια αγορά, όπως η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, είναι λιγότερο προνομιούχες γεωγραφικά: αν  μία ισπανική επιχείρηση ήθελε εκτός της ισπανικής αγοράς να απευθυνθεί και στις χώρες του πρώην Σοβιέτ, θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερα μεταφορικά κόστη καθώς η Ισπανία βρίσκεται πολύ δυτικά. Η γεωγραφική θέση ευνοεί λοιπόν τους Γερμανούς, τους βοηθάει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερες αγορές και με μεγαλύτερες αγορές, πετυχαίνουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος. Είναι δηλαδή εκ "φύσεως" (γεωγραφικής θέσης) πολύ πιο ανταγωνιστικοί.   

Προσέξτε πως επωφελήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές με το Ευρώ

Και τώρα οι Γερμανοί, το παίζουν και αυστηροί, επιχειρώντας να μας επιβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγούν στην εξαθλίωση και "σκοτώνουν" την οικονομία. Γιατί; Διότι δεν τους φτάνουν όσα κέρδισαν. Θέλουν "σκοτώνοντας" την οικονομία, να έρθουν μετά από κάποιο διάστημα αυτοί, έχοντες χρήμα και να αγοράσουν ότι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει η χώρα μας σε εξευτελιστικές τιμές, συν το γεγονός ότι θα κερδίσουν και από τους τόκους των δανείων που μας έχουν δώσει.

Η Γερμανία δεν ενεργεί στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ενεργεί στα πλαίσια του δόγματος Deutsch über alles (η Γερμανία πάνω από όλους). Θα το δεχτούμε;

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Καλύτερα αν είχαμε παραμείνει στη δραχμή!


Η Ελλάδα στην υπό ευρώ περίοδο, γιγάντωσε το χρέος και τα ελλείμματά της, αποβιομηχανοποιήθηκε με πολύ εντονότερο βαθμό από ότι συνέβαινε επί δραχμής, αποδομήθηκε ο παραγωγικός της ιστός, έχασε σε ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη ήταν "κούφια" και εντέλει εισήλθε σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ενώ είναι σαφές ότι σήμερα, ΔΕΝ μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια νεοδραχμή και αναγκαστικά θα συνεχίσουμε με το ευρώ (κυρίως επειδή αυτό βολεύει τους δανειστές μας), ωστόσο είναι πολύ λογικό ότι αν δεν είχαμε μπει στο ευρώ και είχαμε συνεχίσει με τη δραχμή, μπορεί να μην ήμασταν Ελβετία - άλλωστε ούτε τώρα είμαστε - αλλά τουλάχιστον δεν θα ήμασταν στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομική ολοκλήρωση μέσω του ευρώ, έδωσε την ευκαιρία εισόδου στην ελληνική αγορά σε όποιον Ευρωπαίο το επιθυμούσε, λόγω της ενιαίας αγοράς και του αδασμολόγητου περιβάλλοντος. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί και κυρίως αυτοί της Γερμανίας, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της και των μεγάλων οικονομιών κλίμακος, βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση: οι εν λόγω συνθήκες, τους επέτρεπαν να παράγουν αγαθά σε τιμές ανταγωνιστικότερες από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ιδίως αυτών των μικρότερων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά και των μεγαλύτερων Ιταλίας και Ισπανίας, δηλαδή των χωρών που παλαιότερα βάσιζαν την ανταγωνιστικότητά τους και στο ασθενές τους νόμισμα. 
Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας της Ελλάδος (το ίδιο συνέβη σε μικρότερο βαθμό και στις άλλες χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής "περιφέρειας"), να βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση συνεπία του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς και του χαμηλού κόστους εισαγωγών. Αυτό οδήγησε σε σταδιακό οικονομικό μαρασμό και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούσαν - και αποτελούν - πλειοψηφία στην ελληνική οικονομία, αλλά λόγω μεγέθους και αγοράς, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα. 

Σαφώς, οι Έλληνες πολίτες αποκτώντας το ευρώ, το νόμισμα που έφερε ισχύ πλησία προς αυτή του γερμανικού Μάρκου, αγόραζαν εισαγόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά, φθηνότερα από τα αντίστοιχα ελληνικά. Αυτό οδήγησε σταδιακά, σε πλήρη αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Το ευρώ, ώθησε τους Έλληνες να παίρνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, τα οποία μετά ενίσχυαν την κατανάλωση. Αλλά και αυτά τα δάνεια που ελάμβαναν, οι τράπεζες τα έδιναν. Ο λαός δηλαδή, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για αυτή την κατάσταση. Συν το γεγονός ότι επειδή στην περίοδο από την εισαγωγή του ευρώ σιγά - σιγά χάνονταν θέσεις εργασίας και η ανεργία αυξάνονταν, για την πλειοψηφία του κόσμου, ΔΕΝ υπήρξε βελτίωση της αγοραστικής του δύναμης και ισχύος, κάτι που σχεδόν όλοι, λίγο – πολύ το αντιλαμβάνονται.

Όμως, το ευρώ λειτούργησε σαν Δούρειος Ίππος, ακριβώς επειδή τα εισαγόμενα ήταν φθηνότερα των ελληνικών και σιγά - σιγά, ευνοήθηκε η αύξηση της κατανάλωσης και η αύξηση του δανεισμού (και των ελλειμμάτων).


Είναι ενδεικτικό ότι από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα (το οποίο έχει να κάνει με τη σχέση εξαγωγών - εισαγωγών) διαμορφωνόταν, σύμφωνα με τα εθνικολογιστικά στοιχεία, μεταξύ 0% και 5% του ΑΕΠ. Σε ορισμένα μάλιστα έτη είχε καταγραφεί και πλεόνασμα. Παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι εντελώς συγκρίσιμα, από το 2000 και μετά η κατάσταση άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο και το έλλειμμα κορυφώθηκε στο 14% του ΑΕΠ το 2008. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει αδύναμη ανταγωνιστικότητα. Από το 2002 είχαμε όμως την εισαγωγή του ευρώ. Επομένως, αυτή η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που απεικονίζεται στην μεγάλη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ήλθε ουσιαστικά με το ευρώ, ενώ για όσο διάστημα είχαμε τη δραχμή, η ανταγωνιστικότητα διατηρούνταν σε αρκετά καλά επίπεδα.
        
Αφού δεν εξηγήθηκαν οι συνέπειες που έφερε το Ευρώ, όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα, ο λαός τι θα έκανε; Δεν θα υιοθετούσε το Ευρώ; Δεν θα το χρησιμοποιούσε; Θα μπορούσε λοιπόν ο λαός που είχε μια στρεβλή πληροφόρηση, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δραχμή; Όχι. 
Ο λαός χρησιμοποίησε το Ευρώ αναγκαστικά, διότι η πολιτική ηγεσία του επέβαλε τρόπον τινά το Ευρώ. Διότι η πολιτική ηγεσία τόνισε μόνο τα καλά που θα προέρχονταν από την εισαγωγή του νέου κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ δεν ανέφερε τίποτα για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες. Δεν γνώριζαν και δεν μας τις εξήγησαν; Τότε ως έχοντες άγνοια, οι πολιτικοί μας ηγέτες, είναι επικίνδυνοι έστω και αν το σφάλμα τους είναι ακούσιο. Γνώριζαν και δεν μας είπαν; Τότε είναι δυο φορές επικίνδυνοι, διότι το έκαναν ηθελημένα.

Εάν είχαμε παραμείνει στη δραχμή, δεν θα είχε δοθεί η δυνατότητα στους κυβερνώντες μας να προχωρήσουν σε άκρατο δανεισμό, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε σήμερα. Διότι με νόμισμα τη δραχμή, ποιος θα μας δάνειζε, τα ποσά που μας δάνεισαν με το ευρώ; Ουδείς! Τα ελλείμματα γιγαντώθηκαν, κατ'επέκταση και ο δανεισμός - χρέος διότι το ισχυρό ευρώ, μας το επέτρεπε. Το ισχυρό ευρώ συνέβαλε στην ένταση της αποβιομηχάνισης και αποδόμησης του παραγωγικού ιστού, αφού κατέστησε τις εισαγογές ελκυστικότερες.

Αν είχαμε μείνει στη δραχμή, αυτή η ίδια η δραχμή θα ήταν το φρένο προς όλη αυτή την κατάσταση στην οποία εισήλθαμε με το ευρώ και τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της. Εάν είχαμε μείνει στη τότε δραχμή, δεν θα μας είχε δοθεί η δυνατότητα της άκρατης κατανάλωσης. Εάν είχαμε μείνει στη τότε δραχμή, όντας ένα ασθενές νόμισμα, δεν θα μας είχε δοθεί η δυνατότητα να προβούμε σε άκρατο εξωτερικό δανεισμό, που επέφερε την γιγάντωση ελλειμμάτων και εκτροχιασμό του χρέους. Εάν είχαμε παραμείνει στη τότε δραχμή, όντας ασθενές νόμισμα, δεν θα είχε επέλθει η αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, αφού με την διολίσθηση που θα παρουσίαζε έναντι των ισχυρών νομισμάτων, θα κέρδιζε σε ανταγωνιστικότητα και θα διατηρούνταν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της χώρας

Εν κατακλείδι, εάν είχαμε παραμείνει στη τότε δραχμή, θα διατηρούσαμε το επίπεδο που είχαμε τότε και θα υπήρχε μια σταδιακή μικρή και αργή βελτίωση, όπως άλλωστε συνέβαινε τόσα χρόνια που είχαμε δραχμή. Άλλωστε, όσοι είμαστε κάποιας ηλικίας, το θυμόμαστε και ας μην είμαστε οικονομολόγοι καθώς ζούσαμε με τη δραχμή και ζούσαμε όμορφα. Βέβαια θα είχαμε αργή βελτίωση; ... αργή. Μικρή; ... μικρή. Θα ήταν όμως ΒΕΛΤΙΩΣΗ.

Όποιος έχει ένα βιοτικό επίπεδο, έστω χαμηλό, αλλά το βελτιώνει σιγά σιγά, δεν διαμαρτύρεται, διότι έχει συνηθίσει το βιοτικό του επίπεδο, συν το ότι σταδιακά το βελτιώνει, οπότε είναι μάλλον χαρούμενος. 
Όποιος έχει ένα βιοτικό επίπεδο, όποιο και αν είναι αυτό, υψηλό μέτριο ή χαμηλό και του δοθεί μια έντονη ώθηση προς τα πάνω, όπως συνέβη με το ευρώ, το οποίο όμως όπως είπαμε ΔΕΝ αφορούσε όλο το κόσμο διότι καθώς αύξανε η ανεργία, οι αμοιβές έμεναν στάσιμες και φαγώνονταν από το πραγματικό πληθωρισμό και μετά κάτω από κάποιες συνθήκες το βιοτικό του επίπεδο καταρρεύσει, τότε δικαίως αυτός ο άνθρωπος θα διαμαρτύρεται και θα είναι δυστυχής.

Υπ'αυτήν την έννοια, αν είχαμε παραμείνει στη δραχμή, τα πράγματα σήμερα θα ήταν σαφώς καλύτερα, καθώς θα είχαμε ένα βιοτικό επίπεδο που θα ήταν σταθερό και με πορεία βελτίωσης

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Επιστροφή στη δραχμή; ... Συνέπειες.


Κοιτάξτε, επιστροφή στη δραχμή - εάν συνέβαινε, που δεν μπορεί όμως να συμβεί - θα μπορούσε να είναι έως και  καταστροφική για τον κόσμο.


Επειδή χονδρικά η Ελλάδα εισάγει το 70 με 80% όσων καταναλώνει, εάν επιστρέφαμε στην δραχμή, εκτός της κάθετης απώλειας αξίας των χρημάτων μας λόγω της υποτίμησης που θα συνέβαινε, θα είχαμε άμεσα έλλειψη αγαθών.


Όλα αυτά που σήμερα εισάγονται και καταναλώνουμε, δεν θα ήταν δυνατόν να εισαχθούν βραχυπρόθεσμα, αφού θα έλειπε το απαραίτητο συνάλλαγμα και νεοδραχμές ποιος από το εξωτερικό θα δέχονταν, τουλάχιστον σε αρχική φάση; Κανείς.

Επομένως, μία επιστροφή σε μια νεοδραχμή θα επέφερε αφενός φοβερή μείωση της αγοραστικής μας δύναμης λόγω της μεγάλης υποτίμησης, αφετέρου έως και μεγάλη έλλειψη αγαθών στην αγορά.


Λόγω του σημαντικά υποτιμημένου νομίσματός μας, θα άρχιζε σταδιακά να εισρέει χρήμα από το εξωτερικό στην Ελλάδα και να δημιουργούνται κάποιες επιχειρήσεις. Η εγχώρια παραγωγή θα ενισχύονταν, τώρα το αν αυτό θα γίνονταν αρκετά δυναμικά και γρήγορα, προκειμένου να καλύψει το κενό των εισαγόμενων αγαθών ή όχι, αυτό είναι ένα ερώτημα, που κανείς δεν μπορεί να δώσει μετά βεβαιότητας, απάντηση. Εάν η εγχώρια παραγωγή δεν αυξάνονταν σύντομα, υπάρχει μια πιθανότητα να επιστρέφαμε σε συνθήκες σχεδόν Αλβανίας (όταν η γείτονα είχε προβλήματα και φτώχεια) για κάποιο διάστημα.


Ωστόσο, έχοντας επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, θα ήταν δυνατή η επίτευξη διακρατικών συμφωνιών όπως και θα επεβάλλετο έλεγχος (δελτίο) στην διακίνηση όλων ή πολλών αγαθών, γεγονός που θα εξομάλυνε την προσαρμογή και θα την έκανε ηπιότερη για τους πολίτες. 


Βέβαια, η Ελλάδα με μια σημαντικά υποτιμημένη νεοδραχμή, δεν θα γίνονταν ξαφνικά επενδυτικός παράδεισος. Θα εξακολουθούσε να υπάρχει διαφθορά, αστάθεια, πολυνομία, ενδεχομένως υψηλή φορολογία. Δηλαδή το νόμισμα από μόνο του δεν είναι πανάκεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όταν άλλες σημαντικές παράμετροι, όπως αυτές που μόλις αναφέρθηκαν, παρέμεναν προβληματικές.


Η Ελλάδα ακόμα και με ένα σημαντικά υποτιμημένο νέο νόμισμα, θα είχε να ανταγωνιστεί χώρες που έχουν σημαντικά φθηνότερο κόστος εργασίας (π.χ. στην Βουλγαρία ο μέσος μισθός δεν πρέπει να ξεπερνάει τα €200), με σταθερότερο περιβάλλον, με χαμηλότερη φορολογία και ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα.

Άρα, η εισαγωγή μιας σημαντικά υποτιμημένης νεοδραχμής δεν επιφέρει λύση στα προβλήματά μας με κάποιο μαγικό τρόπο. Το νόμισμα, το όποιο νόμισμα, δεν είναι ένα μαγικό ραβδάκι που φτιάχνει μεμιάς τα πράγματα. Το νόμισμα, το όποιο νόμισμα, είναι απλώς ΜΙΑ μόνο παράμετρος για την ισχύ και την ευεξία μιας οικονομίας.

Τα πράγματα στην Ελλάδα πιθανότατα με μια νεοδραχμή, θα είχαν μια πορεία βελτίωσης, αλλά αυτή θα ήταν μάλλον αργή, ενώ θα είχε προηγηθεί μια κατακόρυφη οικονομική πτώση μας, ακριβώς λόγω της νεοδραχμής. Το ζητούμενο είναι ότι ακόμα και αν παραμείνουμε στο Ευρώ, στην ίδια κατεύθυνση μας οδηγούν, απλώς γίνεται λίγο πιο σιγά και κλιμακωτά.

Αν σήμερα διαμαρτυρόμαστε μια φορά για την οικονομική συρρίκνωση που βιώνουμε, με την επιστροφή στη νεοδραχμή τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα και συνεπώς θα διαμαρτυρόμασταν  περισσότερο.


Μερικοί νοσταλγοί της δραχμής, κάνουν αφελείς σκέψεις του στυλ "με τη δραχμή περνούσαμε καλύτερα". Σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Αλλά αν περνούσαμε καλύτερα, συνέβαινε διότι τότε ήταν ισχυρότερη γενικότερα η οικονομία μας, η εγχώρια παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη, δεν εξαρτιόμασταν τόσο από τις εισαγωγές. Το ότι περνούσαμε λοιπόν καλύτερα, δεν είχε να κάνει μόνο με την δραχμή (νόμισμα).

Τώρα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση και η επιστροφή σε μια νεοδραχμή θα καθιστούσε τα πράγματα πολύ χειρότερα.


Ο τουρισμός που είναι η μεγάλη πηγή εισροής συναλλάγματος, όποια αύξηση και να είχε, δύσκολα θα επαρκούσε για να μας συγκεντρώσει το απαραίτητο συνάλλαγμα για να λειτουργήσει η οικονομία μας. Εκτός εάν πέραν από την ελκυστικότητα λόγω τιμής (νομίσματος), προωθούσαμε και δομικές αλλαγές και συγκεντρώναμε πιο αποτελεσματικά τουρίστες (π.χ. ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού).   


Με μια νεοδραχμή μπορεί να μην είχαμε πετρέλαιο να βάλουμε καν να θερμανθούμε το χειμώνα διότι καθώς αυτό εισάγεται, πως θα το αγοράζαμε; Και ΟΚ, θα το αγοράζαμε, ποιος θα είχε τα χρήματα να το πληρώσει, αφού θα ήταν πολύ ακριβότερο;  Βέβαια αν περιορίζονταν οι φόροι πάνω στο πετρέλαιο και εάν προχωρούσαμε σε διακρατικές συμφωνίες, μπορεί η κατάσταση να μην ήταν τραγική, μπορεί η κατάσταση να ήταν διαχειρίσιμη.


Η βιομηχανική υποδομή και η ντόπια παραγωγή που σήμερα σχεδόν δεν υφίσταται, δεν είναι κάτι που αποκαθίσταται ούτε σε ένα έτος, ούτε σε δύο. Θα μπαίναμε κατά πάσα πιθανότητα για μια περίοδο περίπου 5ετίας, σε φάση όπου στην αγορά θα υπήρχε έως και σημαντική έλλειψη αγαθών και προφανώς αυτό, θα επηρέαζε αρνητικά το επίπεδο διαβίωσής μας.


Όμως πάλι, ο παράγοντας πολιτική βούληση των κυβερνώντων είναι καθοριστικός για το πως θα εξελίσσονταν η κατάσταση με μια νεοδραχμή.


Εάν οι κυβερνώντες δεν προχωρούσαν στην λήψη μέτρων αναδιάρθρωσης της οικονομίας και ενισχυτικών αυτής, εννοείτε ότι θα γινόμασταν σαν την Αλβανία, όταν η γείτονα είχε σοβαρά προβλήματα. Εάν οι κυβερνώντες ελάμβαναν σωστά μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας και ενίσχυσής της, μπορεί η μετάβαση από το ευρώ στη νεοδραχμή να ήταν σχεδόν ομαλή, ενώ ταυτόχρονα να μας προσέδιδε προοπτική ισχυρής ανάπτυξης. Δηλαδή το πως θα είναι η μετάβαση από το ευρώ στη νεοδραχμή, εξαρτάται από το πως θα εφαρμόζονταν.   

Αλλά, όλα αυτά θεωρητικά καθώς όπως φαίνεται στο ακόλουθο άρθρο «Μην ψαρώνετε… Δεν θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στην δραχμή» στο link
, αναφέρεται και αναλύεται το πώς ΔΕΝ πρόκειται να μας αφήσουν να βγούμε εκτός €υρώ.


Πάντως προσωπικά, εάν οι Ευρωπαίοι μας έθεταν το δίλημμα ότι εφαρμόστε απαρέγκλιτα ότι σας λέμε (τα άδικα μέτρα προσαρμογής) ή αλλιώς δεν σας δανείζουμε, δείχνοντάς μας με έμμεσο τρόπο την έξοδο από την Ευρωζώνη, εγώ θα προτιμούσα να βγούμε. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπετε να γίνουμε σκλάβοι.


Άλλωστε, όπως δείχνει το εν λόγω άρθρο (Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία)
http://financebeast.blogspot.com/2011/11/blog-post_21.html
η Ευρωζώνη είναι ένα σύστημα που ωφελεί μόνο τους Γερμανούς. Προς τι λοιπόν να "ματώνουμε" αφού σχεδόν ότι και να κάνουμε, δεν θα μας καταστήσει ανταγωνιστικότερους των Γερμανών;
                                           Σκέφτεσαι Σεμινάρια??? ... Ευεπιχειρείν